Preminula samoborska planinarka Ana Ranka Novosel

utorak, 12.10.2021.

Slika.U 92. godini života preminula je Samoboru ugledna planinarka i učiteljica Ana Ranka Novosel. Kao učiteljica odgojila je generacije Samoborki i Samoboraca, pokrenula je i niz godina vodila planinarsku sekciju u Osnovnoj školi u Samoboru, zaslužna da je planinarstvo bilo više godina priznato kao izvanškolska aktivnost učenika. Kako je sama jedanput zapisala, “celu je sebe školskoj deci razdavala”.

Obnovila je prije 30-ak godina rad samoborskog ogranka Matice hrvatske, Bila je počasna predsjednica samoborskog ogranka, neumorna pokretačica brojnih društvenih zbivanja u Samoboru u koje je mnoge uvodila, bodrila i sokolila, dobronamjerno kritizirala i prijetila te kumila i molila u želji da ne posustanu. Njezina vedrina i ljubav prema životu u tome su bili nit vodilja.

Bila je pjesnikinja u duši, neumorno pisala i poeziju i prozu. Autorica je teksta himne samoborskih planinara i niza popularnih planinarskih pjesama. Utemeljila je pjesnički susret Pri svetem Mihalu, poticala stvaralaštvo na kajkavskom, objavila anegdote o poznatim Samoborcima, a godinama je u liku fašničke Srake i “srakala” na Samoborskom fašniku.

Članica HPD “Japetić” bila je od 1960. godine. Kao aktivna članica uprave društva isticala se, uz skrb za planinarski napredak mladih članova društva, kod izgradnje planinarskog doma na Velikom dolu, kao i brigom o planinarskom domu “Miroslav Hirtz” u Jablancu dok je društvo njime upravljalo. Bila je suradnica časopisa Naše planine / Hrvatski planinar. Za svoj je dugogodišnji društveni rad primila je veliki broj priznanja i zahvala, a za doprinos planinarstvu Zlatni znak i Plaketu HPS-a.

Najnovije vijesti

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

11.10.2021.

Imajući u vidu da sva dokumentacija Hrvatskog planinarskog društva (HPD), kojemu je HPS tradicijski i pravni sljednik, kao i novija dokumentacija, predstavlja povijesnu građu od posebnog interesa za planinarsku udrugu u Hrvatskoj, HPS je u suradnji sa Samoborskim muzejom proveo inventarizaciju planinarske građe pohranjene u tom muzeju...

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.