Zamjena krova na Česmini

petak, 22.10.2021.

Hrvatski planinarski savez je po “Natječaju za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini” Planinarskom klubu Split dodijelio bespovratna sredstva za materijal – krovni panel za Planinarsku kuću Česmina. Vlastitim sredstvima Kluba izvršena je nabavka ostalog potrebnog materijala te su članovi PK Split sredinom kolovoza započeli s radovima.

Slika.

Nakon stavljanja čeličnog ojačanja s južne strane postavljen je termoizolacijski krovni panel na ukupnoj površini krova. Izrađeni su i postavljeni kompletni limeni opšavi i okapnice oko dimnjaka kao i sa sve četiri strane objekta, uz postavljanje oluka i spajanje s postojećom gustirnom. S donje strane prepusta pokrova na južnoj strani stiroporom su zabrtvljene sve šupljine i montirane bojane OSB ploče čime je planinarska kuća dobila novu, ljepšu vizuru uz zaštitu južnog pročelja od kiše.

Ovim radovima je završen projekt uređenja krova, odnosno spriječeno daljnje prokišnjavanje i propadanje interijera te je osigurano bolje grijanje unutarnjeg prostora uz manje gubitke topline zimi i ugodniju temperaturu ljeti.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima Hrvatskog planinarskog saveza, a uz dobrovoljni, marljivi i samoprijegorni rad i uloženi trud članova Kluba uspješno je završen ovaj izuzetno značajan projekt za PK Split. Završetak radova je prigodno proslavljen 12.09.2021. uz okupljanje članova i prijatelja Kluba te skromni domjenak.

Kao naredni ciljevi kod nastavka uređenja planinarske kuće Česmina nameće se postavljanje termoizolacije na fasadi sa sve četiri strane objekta, uređenje interijera (skidanje dotrajalih stropnih gips kartonskih ploča i uređenje unutarnjih zidova), ugradnja većih dodatnih spremnika za vodu te uređenje dvorišta i pristupnog puta.

Još jednom veliko hvala svima onima koji su svojim trudom i radom doprinijeli realizaciji ovog značajnog projekta koji je samo početak jednog novog puta za naš Klub.

Planinarski klub Split

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.