Skupština UIAA 2021.

ponedjeljak, 25.10.2021.

Slika.

U petak 22. i subotu 23. listopada 2021. održana je sjednica Glavne skupštine UIAA, krovne međunarodne planinarske asocijacije za planinarstvo i penjanje. Skupština je i ove godine zbog epidemioloških okolnosti održana je u formi telekonferencije uz sudjelovanje više od 110 delegata planinarskih saveza sa svih strana svijeta.

Skupštinu je otvorio i vodio predsjednik UIAA Peter Muir (Kanada). Prvoga dana Skupštine podnesena su i raspravljena programska i financijska izvješća te izvješća o radu komisija i ureda UIAA, kao i provedba strategije za razdoblje 2021-2024. Strateški plan 2021-2024 usmjeren je na ostvarenje triju strateških ciljeva:

  1. Pružanje smjernica o kritičnim i novim rizicima za planinare te unaprjeđenje sigurnosti
  2. Uspostavljanje, održavanje i unaprjeđenje visokih standarda u planinarskim djelatnostima
  3. Pomoć i potpora nacionalnim planinarskim savezima i njihovim članicama u ostvarivanju njihovih programa

Drugoga dana Skupštine izneseni su sažetci svih izvješća te su provedena glasovanja o prijedlozima odluka po svim točkama dnevnog reda. Sva izvješća, te strateški i financijski plan usvojeni su većinom glasova. Usvojeni plan aktivnosti obuhvaća niz akcija stručnih komisija te kalendar natjecanja u lednom penjanju. Posebna pažnja u radu UIAA posvećuje se temama zaštiti prirode te se posebno raspravljalo o načinima djelovanja na zaštiti visokih planina. Dužnosnici UIAA pozvali su nacionalne planinarske saveze da promoviraju i svoje članstvo informiraju o mogućnostima praćenja serije UIAA webinara. Idući takav webinar UIAA održat će se 17. studenoga na temu „Žene u planinama“.

U izbornom dijelu Skupštine predstavili su se novi kandidati za članove Upravnog odbora i Suda časti, a potom su provedeni izbori i imenovani novi članovih tih tijela. Izbor članova Upravnog odbora UIAA provodi se prema ključu koji uvažava kontinentalnu zastupljenost i veličinu saveza udruženih u UIAA.

Hrvatska je primljena u UIAA u listopadu 1991. godine, još prije međunarodnog priznanja Hrvatske, kao prvi hrvatski sportski savez u nekoj međunarodnoj sportskoj federaciji. Snimke održanih webinara i podrobnije informacije o radu UIAA dostupne su na web stranici UIAA te na kanalima UIAA na društvenim mrežama.

Slika.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.