U NP Risnjak održan tečaj za čuvare planinske prirode

ponedjeljak, 25.10.2021.

Slika.Na prostoru Nacionalnog parka Risnjak održan je u dva vikenda, 16. - 17. listopada i 23. - 24. listopada 2021., tečaj za čuvare planinske prirode HPS-a. Održavanjem ovoga tečaja nakon duže stanke obnovljeno je školovanje za čuvare planinske prirode. Tečaj je organizirala i provela Komisija za zaštitu prirode HPS-a u suradnji s Javnom ustanovom NP Risnjak.

Slika.Školovanje čuvara planinske prirode provodi se prema Programu tečaja za čuvare planinske prirode HPS-a, koji obuhvaća osam nastavnih tema: Sustav zaštite okoliša i prirode u Hrvatskoj i EU, Zaštićena područja u Hrvatskoj, Koncepti zaštite okoliša i prirode, Flora i fauna planina, Planinarstvo i zaštita planinske prirode, Krški ekosutavi, Zaštita gorskih vodotoka i voda stajaćica te Prirodna obilježja Hrvatske. U odnosu na raniji model školovanja čuvara planinske prirode, program je osuvremenjen i obogaćen nastavnim sadržajima koji se odnose na suvremene koncepte zaštite prirode te pregled propisa, sporazuma i protokola zaštite prirode u Hrvatskoj i svijetu. Polaznici tečaja imali su se prilike neposredno upoznati i sa zadaćama i djelovanjem javne ustanove i čuvara prirode u NP-u Risnjak.

Slika.Na tečaju je sudjelovalo 30 polaznika iz planinarskih udruga iz svih krajeva Hrvatske, a interes za pohađanje tečaja bio je i višestruko veći, što upućuje na visoku razinu svijesti i zainteresiranosti planinara za zaštitu prirode. Za predavanja i terenski rad angažirani su stručni predavači iz područja zaštite prirode, biologije, geologije, speleologije i planinarstva. Uz voditelja tečaja, pročelnika Komisije za zaštitu prirode HPS-a Davora Škrleca, kao predavači po pojedinim nastavnim temama i voditelji terenskih vježbi sudjelovali su Miljenko Gašparac, Valentina Futač, Nenad Buzjak, Marta Blažević, Alan Čaplar i glavna čuvarica prirode NP Risnjak Tatjana Ranković. U okviru tečaja polaznici su obišli poučnu stazu Leska i izvor rijeke Kupe te posjetili posjetiteljski centar u Razlogama kod izvora Kupe i Volonterski centar u Crnom Lugu. Ispit za polaznike tečaja održat će se krajem studenoga, a dodjela diploma novim čuvarima prirode planirana je 11. prosinca, na Međunarodni dan planina.

Komisija za zaštitu prirode za 2022. godinu planira održavanje daljnjih tečajeva, o čemu će planinarske udruge i članstvo biti pravovremeno obaviješteni. Komisija ujedno poziva sve planinare da se svojim zapažanjima i pitanjima vezanim uz zaštitu planinske prirode aktivno obraćaju Komisiji te da svojim osobnim djelovanjem i primjerom doprinesu zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Slika.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.