U NP Risnjak održan tečaj za čuvare planinske prirode

ponedjeljak, 25.10.2021.

Slika.Na prostoru Nacionalnog parka Risnjak održan je u dva vikenda, 16. - 17. listopada i 23. - 24. listopada 2021., tečaj za čuvare planinske prirode HPS-a. Održavanjem ovoga tečaja nakon duže stanke obnovljeno je školovanje za čuvare planinske prirode. Tečaj je organizirala i provela Komisija za zaštitu prirode HPS-a u suradnji s Javnom ustanovom NP Risnjak.

Slika.Školovanje čuvara planinske prirode provodi se prema Programu tečaja za čuvare planinske prirode HPS-a, koji obuhvaća osam nastavnih tema: Sustav zaštite okoliša i prirode u Hrvatskoj i EU, Zaštićena područja u Hrvatskoj, Koncepti zaštite okoliša i prirode, Flora i fauna planina, Planinarstvo i zaštita planinske prirode, Krški ekosutavi, Zaštita gorskih vodotoka i voda stajaćica te Prirodna obilježja Hrvatske. U odnosu na raniji model školovanja čuvara planinske prirode, program je osuvremenjen i obogaćen nastavnim sadržajima koji se odnose na suvremene koncepte zaštite prirode te pregled propisa, sporazuma i protokola zaštite prirode u Hrvatskoj i svijetu. Polaznici tečaja imali su se prilike neposredno upoznati i sa zadaćama i djelovanjem javne ustanove i čuvara prirode u NP-u Risnjak.

Slika.Na tečaju je sudjelovalo 30 polaznika iz planinarskih udruga iz svih krajeva Hrvatske, a interes za pohađanje tečaja bio je i višestruko veći, što upućuje na visoku razinu svijesti i zainteresiranosti planinara za zaštitu prirode. Za predavanja i terenski rad angažirani su stručni predavači iz područja zaštite prirode, biologije, geologije, speleologije i planinarstva. Uz voditelja tečaja, pročelnika Komisije za zaštitu prirode HPS-a Davora Škrleca, kao predavači po pojedinim nastavnim temama i voditelji terenskih vježbi sudjelovali su Miljenko Gašparac, Valentina Futač, Nenad Buzjak, Marta Blažević, Alan Čaplar i glavna čuvarica prirode NP Risnjak Tatjana Ranković. U okviru tečaja polaznici su obišli poučnu stazu Leska i izvor rijeke Kupe te posjetili posjetiteljski centar u Razlogama kod izvora Kupe i Volonterski centar u Crnom Lugu. Ispit za polaznike tečaja održat će se krajem studenoga, a dodjela diploma novim čuvarima prirode planirana je 11. prosinca, na Međunarodni dan planina.

Komisija za zaštitu prirode za 2022. godinu planira održavanje daljnjih tečajeva, o čemu će planinarske udruge i članstvo biti pravovremeno obaviješteni. Komisija ujedno poziva sve planinare da se svojim zapažanjima i pitanjima vezanim uz zaštitu planinske prirode aktivno obraćaju Komisiji te da svojim osobnim djelovanjem i primjerom doprinesu zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Slika.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez