U NP Risnjak održan tečaj za čuvare planinske prirode

ponedjeljak, 25.10.2021.

Slika.Na prostoru Nacionalnog parka Risnjak održan je u dva vikenda, 16. - 17. listopada i 23. - 24. listopada 2021., tečaj za čuvare planinske prirode HPS-a. Održavanjem ovoga tečaja nakon duže stanke obnovljeno je školovanje za čuvare planinske prirode. Tečaj je organizirala i provela Komisija za zaštitu prirode HPS-a u suradnji s Javnom ustanovom NP Risnjak.

Slika.Školovanje čuvara planinske prirode provodi se prema Programu tečaja za čuvare planinske prirode HPS-a, koji obuhvaća osam nastavnih tema: Sustav zaštite okoliša i prirode u Hrvatskoj i EU, Zaštićena područja u Hrvatskoj, Koncepti zaštite okoliša i prirode, Flora i fauna planina, Planinarstvo i zaštita planinske prirode, Krški ekosutavi, Zaštita gorskih vodotoka i voda stajaćica te Prirodna obilježja Hrvatske. U odnosu na raniji model školovanja čuvara planinske prirode, program je osuvremenjen i obogaćen nastavnim sadržajima koji se odnose na suvremene koncepte zaštite prirode te pregled propisa, sporazuma i protokola zaštite prirode u Hrvatskoj i svijetu. Polaznici tečaja imali su se prilike neposredno upoznati i sa zadaćama i djelovanjem javne ustanove i čuvara prirode u NP-u Risnjak.

Slika.Na tečaju je sudjelovalo 30 polaznika iz planinarskih udruga iz svih krajeva Hrvatske, a interes za pohađanje tečaja bio je i višestruko veći, što upućuje na visoku razinu svijesti i zainteresiranosti planinara za zaštitu prirode. Za predavanja i terenski rad angažirani su stručni predavači iz područja zaštite prirode, biologije, geologije, speleologije i planinarstva. Uz voditelja tečaja, pročelnika Komisije za zaštitu prirode HPS-a Davora Škrleca, kao predavači po pojedinim nastavnim temama i voditelji terenskih vježbi sudjelovali su Miljenko Gašparac, Valentina Futač, Nenad Buzjak, Marta Blažević, Alan Čaplar i glavna čuvarica prirode NP Risnjak Tatjana Ranković. U okviru tečaja polaznici su obišli poučnu stazu Leska i izvor rijeke Kupe te posjetili posjetiteljski centar u Razlogama kod izvora Kupe i Volonterski centar u Crnom Lugu. Ispit za polaznike tečaja održat će se krajem studenoga, a dodjela diploma novim čuvarima prirode planirana je 11. prosinca, na Međunarodni dan planina.

Komisija za zaštitu prirode za 2022. godinu planira održavanje daljnjih tečajeva, o čemu će planinarske udruge i članstvo biti pravovremeno obaviješteni. Komisija ujedno poziva sve planinare da se svojim zapažanjima i pitanjima vezanim uz zaštitu planinske prirode aktivno obraćaju Komisiji te da svojim osobnim djelovanjem i primjerom doprinesu zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Slika.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.