Predstavljen Planinarski vodič po Hrvatskoj

srijeda, 17.11.2021.

Slika.U zagrebačkom Galleria Business Centru 16. 11. 2021. održana je promocija knjige Alana Čaplara “Planinarski vodič po Hrvatskoj”. Deset godina nakon objavljivanja prvog izdanja ovo obljetničko izdanje pruža sveobuhvatan pregled planinarskih mogućnosti u našoj zemlji.

Istaknuti putopisac i planinar Damir Šantek rekao je kako je potreba za ovakvim vodičem velika jer su planine opasne te da svatko tko se uputi na planinu mora poznavati put kojim hoda i kako se najbolje pripremiti.

„Iako živimo u vrijeme kada nam je sve dostupno na mobitelu, svatko tko je barem jednom planinario zna da se u visinama često ostane bez signala. Zato je potrebno imati vodič. Za planinare volim reći da su neka vrsta relikta prošlog stoljeća, ali knjiga za nas zaljubljenike u prirodu ima neku toplinu i sjećanje na puteve kojima smo hodali“, rekao je Šantek.

Slika.“Planinarski vodič po Hrvatskoj” služi dodatnoj promociji hrvatskih planina i još čvršće pozicionira našu zemlju kao planinarsku destinaciju, smatra Šantek. Otkrio je što nikako ne smijemo zaboraviti kada se uputimo na planinarenje. „Voda, dobra volja, prilagođena oprema, izbjegavanje precjenjivanja vlastitih sposobnosti, praćenje vremenskih prilika i planinarski vodič glavne su stvari koje svakom planinaru trebaju. Planinarenje nije samo aktivnost, to je cijeli put od početka do kraja koji budi predivan osjećaj sreće i zadovoljstva kada dođete na vrh i pogledate što vam se pruža na dlanu“, dodao je Šantek.

Govoreći o Alanu Čaplaru, planinarskom publicistu, uredniku, vodiču, instruktoru i popularizatoru planinarstva, Šantek kaže kako je svojim radom i posvećenošću prirodi i planinama ostavio neizbrisiv trag te ga je nazvao hrvatskim planinarskim renesansnim čovjekom.

Slika.Autor Alan Čaplar istaknuo je kako je knjigu bilo potrebno osuvremeniti i dodatno obogatiti: „U planinama se stalno nešto događa i mijenja. Zato je potrebno stalno ažurirati podatke. U proteklim godinama nastali su neki novi putovi, i objekti koji su morali dobiti svoje mjesto u vodiču“, rekao je Čaplar.

Fotografije ovoj knjizi daju novi čar i dimenziju. Mnoge od njih snimljene su bespilotnom letjelicom. Čaplar navodi da one nude nove perspektive već poznatih mjesta, odnosno neku vrstu „treće dimenzije“ hrvatskim planinama. Osim novih fotografija i putova, Čaplar je ponosan na uvođenje QR kodova koji upućuju na web stranice HPS-a.

Slika.„Uz pomoć moderne tehnologije, vodič će zauvijek ići u korak s vremenom jer se sve stranice redovito ažuriraju, a samim time i planinari će uz pomoć tehnologije dobiti ispravne i točne informacije. To pruža dodatnu interaktivnost planinarima“, dodao je Čaplar. Prema riječima Alana Čaplara, Velebit je planina kojoj se svaki planinar uvijek vraća, a u okolici Zagreba najviše voli uživati u Samoborskom i Žumberačkom gorju. „Ako prođete veći dio puteva iz knjige, sasvim sigurno možete tvrditi da ste jako dobro upoznali cijelu Hrvatsku i njezine brojne ljepote. Planinarski vodič ne živi kada stoji na polici, već kada se koristi“, zaključio je Čaplar.

Planinarenje je zdrava fizička aktivnost koja je sve popularnija od početka pandemije. Prvi je korak na tom putu jednog planinara postati članom planinarskog društva gdje te čekaju ljudi sličnih želja i ambicija, a uz pomoć “Planinarskog vodiča po Hrvatskoj” zajedno ćete rasti i napredovati kao planinari.

Knjiga se može nabaviti po promotivnoj cijeni od 240 kuna u HPS-u.

(tekst: Marko Hadjur, foto: Grgur Žučko)

Slika.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.