Otvorene prijave za školu planinarskog skijanja 2022.

srijeda, 17.11.2021.

Slika.Komisija za planinarsko skijanje HPS-a od 26. do 30. siječnja 2022. organizira školu planinarskog skijanja. Škola će se održati u Austriji, na planinskim terenima u području Zederhausa.

Škola se provodi prema Programu škole planinarskog skijanja. Cilj školovanja je nadogradnja osnovnih skijaških znanja i vještina sa naglaskom na turno skijaške tehnike i skijanje izvan uredjenih staza te sigurnost prilikom kretanja planinama zimi.

Nastavne teme u programu školovanja su: uvod u planinarsko skijanje, korištenje opreme za planinarsko skijanje, planine i opasnosti u planini, orijentacija, meteorologija, vrste snijega, lavine i postupci u lavinama, prehrana i treniranje, osnovne tehnike kretanja u zimskim uvjetima, priprema skijaške ture, izvedba skijaške ture, osnovne tehnike planinarskog skijanja, komunikacija u planinarskom skijanju, prijelaz opasnih dionica, skijaški spust velikim strminama, osnove spašavanja u planini. Edukacija će se provoditi kroz praktične vježbe, radionice i predavanja.

Škola će se održati ako bude prijavljen dovoljan broj zainteresiranih, te sukladno uvjetima i mogućnostima s obzirom na epidemiološku situaciju i mjere.

Prijava

Prijave se primaju putem elektroničke pošte skijanje@hps.hr. Prijave se primaju do 10. siječnja 2022. ili do popunjenja kapaciteta. Broj sudionika je ograničen, a upis se provodi nakon dostave uvjeta za pohađanje tečaja prema redoslijedu prijave. Obavezni uvjeti za upis polaznika su:
  • članstvo u osnovnoj udruzi članici HPS-a - dokazuje se članskom iskaznicom s članskom markicom za tekuću godinu,
  • uspješno završena opća planinarska škola u HPS-u - dokazuje se diplomom opće planinarske škole HPS-a,
  • posjedovanje osnovnih znanja i vještina alpskog skijanja (molimo navesti prethodno turno skijaško iskustvo, a ako kandidat ne posjeduje turno skijaško iskustvo navesti skijališta na kojima je skijao – 5 skijališta i 5 planinarskih tura),
  • posjedovanje turno skijaške opreme i planinarske opreme za kretanje u zimskim uvjetima,
  • navršenih 18 godina života.

Nakon provjere uvjeta za pristup školi lista kandidata formira se prema redoslijedu prijave. Prijava se smatra valjanom tek nakon dostave navedenih dokumenata.

Troškovi

Prije početka škole HPS će poslati račun za organizacijske troškove u iznosu od 1700,00 kn po osobi. Uplatu organizacijskih troškova treba izvršiti na žiro-račun HPS-a. Očekivani trošak pet polupansiona je oko 200 eura, a uplaćuje se izravno domaćinu u objektu. Trošak prijevoza osobnim automobilima snose polaznici, po njihovom međusobnom dogovoru.

Početak škole

Prijavljeni polaznici bit će izravno obaviješteni o mjestu i terminu okupljanja i početka škole.

Od polaznika se očekuje fizička spremnost za 1000 metara visinskih uspona.

Poželjno i preporučljivo je da polaznik ima ugovoreno putno osiguranje te europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO). Prema epidemiološkim okolnostima i mjerama aktualnim u vrijeme održavanja škole, od polaznika može biti zatražena EU Covid potvrda, negativan antigenski ili PCR test ili odgovarajuća liječnička potvrda.

Potrebnu opremu za planinarsko skijanje čine turne skije, turno skijaške cipele, kože za skije, kaciga, dereze, cepin, skijaški štapovi i redovna planinarska oprema za zimske uvjete. Po mogućnosti, poželjno je imati GPS uređaj te lavinski uređaj.

Predznanje

Od polaznika se očekuje skijaško iskustvo i vještina te opće planinarsko znanje.

Kontakt

Komisija za planinarsko skijanje HPS-a, skijanje@hps.hr
Voditeljica škole: Sanda Šarko

Najnovije vijesti

Poziv na iskazivanje potreba za uređenje planinarskih putova i objekata

Poziv na iskazivanje potreba za uređenje planinarskih putova i objekata

24.01.2023.

Hrvatski planinarski savez poziva planinarske udruge - upravitelje i održavatelje planinarskih putova i objekata na iskazivanje potreba za obnovu, održavanje, uređenje i opremanje planinarske infrastrukture, u cilju organizirane nabave materijala, alata i pribora za te namjene.

125 godina Hrvatskog planinara

125 godina Hrvatskog planinara

06.01.2023.

U 2023. navršava se 125 godina od početka izlaženja Hrvatskog planinara. Časopis Hrvatski planinar jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa i jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Od 1898. godine, kada je počeo izlaziti, pa do najnovijeg siječanjskog broja 2023. objavljeno je 37.528 stranica s 24.675 članaka i vijesti te 26.065 slika i ilustracija.

Hrvatski planinarski savez u 2022. godini

Hrvatski planinarski savez u 2022. godini

01.01.2023.

Organizirano djelovanje Hrvatskoga planinarskog saveza (HPS), planinarskih udruga i planinara u protekloj godini obilježio je zamah svih aktivnosti, osobito nakon prestanka ograničavajućih okolnosti zbog pandemije bolesti Covid-19. Osim brojnih uspješno ostvarenih izleta, tura, pohoda, ekspedicija, logora, tečaja, ispita i drugih aktivnosti, ostvarena su i postignuća i iskoraci u pogledu kvalitete rada u brojnim djelatnostima.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.