Otvorene prijave za školu planinarskog skijanja 2022.

srijeda, 17.11.2021.

Slika.Komisija za planinarsko skijanje HPS-a od 26. do 30. siječnja 2022. organizira školu planinarskog skijanja. Škola će se održati u Austriji, na planinskim terenima u području Zederhausa.

Škola se provodi prema Programu škole planinarskog skijanja. Cilj školovanja je nadogradnja osnovnih skijaških znanja i vještina sa naglaskom na turno skijaške tehnike i skijanje izvan uredjenih staza te sigurnost prilikom kretanja planinama zimi.

Nastavne teme u programu školovanja su: uvod u planinarsko skijanje, korištenje opreme za planinarsko skijanje, planine i opasnosti u planini, orijentacija, meteorologija, vrste snijega, lavine i postupci u lavinama, prehrana i treniranje, osnovne tehnike kretanja u zimskim uvjetima, priprema skijaške ture, izvedba skijaške ture, osnovne tehnike planinarskog skijanja, komunikacija u planinarskom skijanju, prijelaz opasnih dionica, skijaški spust velikim strminama, osnove spašavanja u planini. Edukacija će se provoditi kroz praktične vježbe, radionice i predavanja.

Škola će se održati ako bude prijavljen dovoljan broj zainteresiranih, te sukladno uvjetima i mogućnostima s obzirom na epidemiološku situaciju i mjere.

Prijava

Prijave se primaju putem elektroničke pošte skijanje@hps.hr. Prijave se primaju do 10. siječnja 2022. ili do popunjenja kapaciteta. Broj sudionika je ograničen, a upis se provodi nakon dostave uvjeta za pohađanje tečaja prema redoslijedu prijave. Obavezni uvjeti za upis polaznika su:
  • članstvo u osnovnoj udruzi članici HPS-a - dokazuje se članskom iskaznicom s članskom markicom za tekuću godinu,
  • uspješno završena opća planinarska škola u HPS-u - dokazuje se diplomom opće planinarske škole HPS-a,
  • posjedovanje osnovnih znanja i vještina alpskog skijanja (molimo navesti prethodno turno skijaško iskustvo, a ako kandidat ne posjeduje turno skijaško iskustvo navesti skijališta na kojima je skijao – 5 skijališta i 5 planinarskih tura),
  • posjedovanje turno skijaške opreme i planinarske opreme za kretanje u zimskim uvjetima,
  • navršenih 18 godina života.

Nakon provjere uvjeta za pristup školi lista kandidata formira se prema redoslijedu prijave. Prijava se smatra valjanom tek nakon dostave navedenih dokumenata.

Troškovi

Prije početka škole HPS će poslati račun za organizacijske troškove u iznosu od 1700,00 kn po osobi. Uplatu organizacijskih troškova treba izvršiti na žiro-račun HPS-a. Očekivani trošak pet polupansiona je oko 200 eura, a uplaćuje se izravno domaćinu u objektu. Trošak prijevoza osobnim automobilima snose polaznici, po njihovom međusobnom dogovoru.

Početak škole

Prijavljeni polaznici bit će izravno obaviješteni o mjestu i terminu okupljanja i početka škole.

Od polaznika se očekuje fizička spremnost za 1000 metara visinskih uspona.

Poželjno i preporučljivo je da polaznik ima ugovoreno putno osiguranje te europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO). Prema epidemiološkim okolnostima i mjerama aktualnim u vrijeme održavanja škole, od polaznika može biti zatražena EU Covid potvrda, negativan antigenski ili PCR test ili odgovarajuća liječnička potvrda.

Potrebnu opremu za planinarsko skijanje čine turne skije, turno skijaške cipele, kože za skije, kaciga, dereze, cepin, skijaški štapovi i redovna planinarska oprema za zimske uvjete. Po mogućnosti, poželjno je imati GPS uređaj te lavinski uređaj.

Predznanje

Od polaznika se očekuje skijaško iskustvo i vještina te opće planinarsko znanje.

Kontakt

Komisija za planinarsko skijanje HPS-a, skijanje@hps.hr
Voditeljica škole: Sanda Šarko

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.