Otvorene prijave za školu planinarskog skijanja 2022.

srijeda, 17.11.2021.

Slika.Komisija za planinarsko skijanje HPS-a od 26. do 30. siječnja 2022. organizira školu planinarskog skijanja. Škola će se održati u Austriji, na planinskim terenima u području Zederhausa.

Škola se provodi prema Programu škole planinarskog skijanja. Cilj školovanja je nadogradnja osnovnih skijaških znanja i vještina sa naglaskom na turno skijaške tehnike i skijanje izvan uredjenih staza te sigurnost prilikom kretanja planinama zimi.

Nastavne teme u programu školovanja su: uvod u planinarsko skijanje, korištenje opreme za planinarsko skijanje, planine i opasnosti u planini, orijentacija, meteorologija, vrste snijega, lavine i postupci u lavinama, prehrana i treniranje, osnovne tehnike kretanja u zimskim uvjetima, priprema skijaške ture, izvedba skijaške ture, osnovne tehnike planinarskog skijanja, komunikacija u planinarskom skijanju, prijelaz opasnih dionica, skijaški spust velikim strminama, osnove spašavanja u planini. Edukacija će se provoditi kroz praktične vježbe, radionice i predavanja.

Škola će se održati ako bude prijavljen dovoljan broj zainteresiranih, te sukladno uvjetima i mogućnostima s obzirom na epidemiološku situaciju i mjere.

Prijava

Prijave se primaju putem elektroničke pošte skijanje@hps.hr. Prijave se primaju do 10. siječnja 2022. ili do popunjenja kapaciteta. Broj sudionika je ograničen, a upis se provodi nakon dostave uvjeta za pohađanje tečaja prema redoslijedu prijave. Obavezni uvjeti za upis polaznika su:
  • članstvo u osnovnoj udruzi članici HPS-a - dokazuje se članskom iskaznicom s članskom markicom za tekuću godinu,
  • uspješno završena opća planinarska škola u HPS-u - dokazuje se diplomom opće planinarske škole HPS-a,
  • posjedovanje osnovnih znanja i vještina alpskog skijanja (molimo navesti prethodno turno skijaško iskustvo, a ako kandidat ne posjeduje turno skijaško iskustvo navesti skijališta na kojima je skijao – 5 skijališta i 5 planinarskih tura),
  • posjedovanje turno skijaške opreme i planinarske opreme za kretanje u zimskim uvjetima,
  • navršenih 18 godina života.

Nakon provjere uvjeta za pristup školi lista kandidata formira se prema redoslijedu prijave. Prijava se smatra valjanom tek nakon dostave navedenih dokumenata.

Troškovi

Prije početka škole HPS će poslati račun za organizacijske troškove u iznosu od 1700,00 kn po osobi. Uplatu organizacijskih troškova treba izvršiti na žiro-račun HPS-a. Očekivani trošak pet polupansiona je oko 200 eura, a uplaćuje se izravno domaćinu u objektu. Trošak prijevoza osobnim automobilima snose polaznici, po njihovom međusobnom dogovoru.

Početak škole

Prijavljeni polaznici bit će izravno obaviješteni o mjestu i terminu okupljanja i početka škole.

Od polaznika se očekuje fizička spremnost za 1000 metara visinskih uspona.

Poželjno i preporučljivo je da polaznik ima ugovoreno putno osiguranje te europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO). Prema epidemiološkim okolnostima i mjerama aktualnim u vrijeme održavanja škole, od polaznika može biti zatražena EU Covid potvrda, negativan antigenski ili PCR test ili odgovarajuća liječnička potvrda.

Potrebnu opremu za planinarsko skijanje čine turne skije, turno skijaške cipele, kože za skije, kaciga, dereze, cepin, skijaški štapovi i redovna planinarska oprema za zimske uvjete. Po mogućnosti, poželjno je imati GPS uređaj te lavinski uređaj.

Predznanje

Od polaznika se očekuje skijaško iskustvo i vještina te opće planinarsko znanje.

Kontakt

Komisija za planinarsko skijanje HPS-a, skijanje@hps.hr
Voditeljica škole: Sanda Šarko

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.