Seminar o orijentaciji u speleologiji

srijeda, 08.12.2021.

U Zagrebu od 3. do 5.12.2021. godine održan je seminar o orijentaciji u speleologiji u organizaciji Speleološkog odsjeka HPD „Željezničar“ i Komisije za speleologiju HPS-a. Seminar je održan već poslovično u prostorijama HGSS stanice Zagreb, popularnoj „Žici“, kojima i ovim putem zahvaljujemo na gostoprimstvu i suradnji prilikom održavanja ovog seminara ali i ostalih događanja kojima je cilj promocija speleološke edukacije i speleoloških aktivnosti.

Komisija za speleologiju HPS-a prepoznala je važnost orijentacije za speleologe te klasičnih i modernih alata za primjenu vještina i znanja u orijentaciji, te je ovo drugi takav seminar u razdoblju od 2019. do danas.

Slika.

Cilj seminara bio je upoznavanje polaznika sa osnovama orijentacije, kartografije, rada sa GPS uređajima, te upoznavanje sa softverima vezanim za kartografiju kao i mobilnim aplikacijama te primjena naučenog.

Seminar je u programskom smislu bio koncipiran kao kombinacija praktičnih vještina i vježbi te teorijskih osnova za širok raspon mogućnosti primjene znanja u orijentaciji. Tako su polaznici prvi dan bili upoznati s osnovama orijentacije i kartografije a potom su se na terenu podijelili u grupe , te su se uz pomoć karte i kompasa orijentirali u prirodi rješavajući pritom zadatke zadane od strane instruktora koji su pratili rad polaznika. U popodnevnim satima uslijedilo je predavanje o GPS-u, njegovim značajkama i načinu rada a odmah potom polaznici su nastavili rad sa mobilnim aplikacijama.

Slika.

S obzirom na rasprostranjenost korisnika, ovog puta organizator je naglasak stavio na OruxMaps mobilnu aplikaciju, te su polaznici mogli vidjeti sve funkcionalnosti i značajke korištenja mobilne aplikacije na terenu nakon predavanja.

Drugi dan započeli smo sa predavanjem o orijentaciji u speleološkim objektima gdje je još jednom stavljen naglasak na vještine korektne odnosno precizne izrade speleološkog nacrta te su dani mnogi primjeri i metode kretanja u speleološkim objektima u kontekstu orijentacije.

Seminar je nastavljen sa predavanjem o GIS-u odnosno s radionicom u kojoj su se polaznici korak po korak upoznavali sa osnovnim radnjama u QGIS programu te pripremi speleoloških istraživanja odnosno preklapanja topografskih i geoloških te prebacivanjem točaka i tragova sa GPS-a odnosno mobilnih aplikacija.

Slika. Slika.

Na seminaru je ukupno sudjelovalo 37 speleologa, od čega 15 instruktora/demonstratora te 22 polaznika, iz 9 speleoloških udruga (SK Ozren Lukić, SO PDS Velebit, SO HPD Željezničar, SO Liburnija, SO Profunda, SO HPD Sniježnica, Speleo Osmica, Speleološko društvo "Zelena brda" Trebinje, SU Međimirje)

Voditelj seminara bio je Josip Dadić. Ovim putem zahvaljujemo svim instruktorima i polaznicima, te HGSS Stanici Zagreb na korištenju prostorija za potrebe seminara.

Popis sudionika

Polaznici

 • SO HPD Sniježnica: Maris Banović, Jelena Beželj, Marija Dadić
 • SO HPD Željezničar: Martin Ivan Sučić, Tila Medenica, Matko Mesar
 • SO Liburnija: Ana Baričević, Nensi Tomeljak
 • SO PDS Velebit: Ana Ercegovac, Mislav Sajko
 • SO Profunda: Martin Cundrič, Nino Perasić, Tonči Šeparović
 • Speleo Osmica: Katarina Komaić, Ivan Krstulović
 • SU Međimurje: Nikola Pongrac
 • SK Ozren Lukić: Lana Kekelj, Paula Šimunčić, Karla Štiberc
 • SD Zelena brda, Trebinje: Stefan Vasković, Nikola Lakić, Siniša Glušac

Instruktori/demonstratori:

 • SO HPD Željezničar: Josip Dadić, Dalibor Kušić, Marko Budić, Stipe Maleš, Valerija Butorac, Milivoj Uroić, Mea Bombardelli, Ivan Mišur, Nela Bosner, Nicola Rossi, Zrinka Matić
 • SK Ozren Lukić: Marko Kovačević, Damir Janton
 • SO PDS Velebit: Marina Grandić
 • SU Kraševski zviri: Vinka Dubovečak

Tekst: Josip Dadić (SO HPD Željezničar)
Foto: Josip Dadić (SO HPD Željezničar), Damir Janton (SK Ozren Lukić)

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.