Seminar o orijentaciji u speleologiji

srijeda, 08.12.2021.

U Zagrebu od 3. do 5.12.2021. godine održan je seminar o orijentaciji u speleologiji u organizaciji Speleološkog odsjeka HPD „Željezničar“ i Komisije za speleologiju HPS-a. Seminar je održan već poslovično u prostorijama HGSS stanice Zagreb, popularnoj „Žici“, kojima i ovim putem zahvaljujemo na gostoprimstvu i suradnji prilikom održavanja ovog seminara ali i ostalih događanja kojima je cilj promocija speleološke edukacije i speleoloških aktivnosti.

Komisija za speleologiju HPS-a prepoznala je važnost orijentacije za speleologe te klasičnih i modernih alata za primjenu vještina i znanja u orijentaciji, te je ovo drugi takav seminar u razdoblju od 2019. do danas.

Slika.

Cilj seminara bio je upoznavanje polaznika sa osnovama orijentacije, kartografije, rada sa GPS uređajima, te upoznavanje sa softverima vezanim za kartografiju kao i mobilnim aplikacijama te primjena naučenog.

Seminar je u programskom smislu bio koncipiran kao kombinacija praktičnih vještina i vježbi te teorijskih osnova za širok raspon mogućnosti primjene znanja u orijentaciji. Tako su polaznici prvi dan bili upoznati s osnovama orijentacije i kartografije a potom su se na terenu podijelili u grupe , te su se uz pomoć karte i kompasa orijentirali u prirodi rješavajući pritom zadatke zadane od strane instruktora koji su pratili rad polaznika. U popodnevnim satima uslijedilo je predavanje o GPS-u, njegovim značajkama i načinu rada a odmah potom polaznici su nastavili rad sa mobilnim aplikacijama.

Slika.

S obzirom na rasprostranjenost korisnika, ovog puta organizator je naglasak stavio na OruxMaps mobilnu aplikaciju, te su polaznici mogli vidjeti sve funkcionalnosti i značajke korištenja mobilne aplikacije na terenu nakon predavanja.

Drugi dan započeli smo sa predavanjem o orijentaciji u speleološkim objektima gdje je još jednom stavljen naglasak na vještine korektne odnosno precizne izrade speleološkog nacrta te su dani mnogi primjeri i metode kretanja u speleološkim objektima u kontekstu orijentacije.

Seminar je nastavljen sa predavanjem o GIS-u odnosno s radionicom u kojoj su se polaznici korak po korak upoznavali sa osnovnim radnjama u QGIS programu te pripremi speleoloških istraživanja odnosno preklapanja topografskih i geoloških te prebacivanjem točaka i tragova sa GPS-a odnosno mobilnih aplikacija.

Slika. Slika.

Na seminaru je ukupno sudjelovalo 37 speleologa, od čega 15 instruktora/demonstratora te 22 polaznika, iz 9 speleoloških udruga (SK Ozren Lukić, SO PDS Velebit, SO HPD Željezničar, SO Liburnija, SO Profunda, SO HPD Sniježnica, Speleo Osmica, Speleološko društvo "Zelena brda" Trebinje, SU Međimirje)

Voditelj seminara bio je Josip Dadić. Ovim putem zahvaljujemo svim instruktorima i polaznicima, te HGSS Stanici Zagreb na korištenju prostorija za potrebe seminara.

Popis sudionika

Polaznici

 • SO HPD Sniježnica: Maris Banović, Jelena Beželj, Marija Dadić
 • SO HPD Željezničar: Martin Ivan Sučić, Tila Medenica, Matko Mesar
 • SO Liburnija: Ana Baričević, Nensi Tomeljak
 • SO PDS Velebit: Ana Ercegovac, Mislav Sajko
 • SO Profunda: Martin Cundrič, Nino Perasić, Tonči Šeparović
 • Speleo Osmica: Katarina Komaić, Ivan Krstulović
 • SU Međimurje: Nikola Pongrac
 • SK Ozren Lukić: Lana Kekelj, Paula Šimunčić, Karla Štiberc
 • SD Zelena brda, Trebinje: Stefan Vasković, Nikola Lakić, Siniša Glušac

Instruktori/demonstratori:

 • SO HPD Željezničar: Josip Dadić, Dalibor Kušić, Marko Budić, Stipe Maleš, Valerija Butorac, Milivoj Uroić, Mea Bombardelli, Ivan Mišur, Nela Bosner, Nicola Rossi, Zrinka Matić
 • SK Ozren Lukić: Marko Kovačević, Damir Janton
 • SO PDS Velebit: Marina Grandić
 • SU Kraševski zviri: Vinka Dubovečak

Tekst: Josip Dadić (SO HPD Željezničar)
Foto: Josip Dadić (SO HPD Željezničar), Damir Janton (SK Ozren Lukić)

Najnovije vijesti

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

18.01.2022.

Odlukom Izvršnog odbora HPS-a raspisan je Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini. HPS svake godine sufinanciranjem materijala iz sredstava HPS-a pruža potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata kojima su vlasnici ili upravljači planinarske udruge članice HPS-a.

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

18.01.2022.

Izvršni odbor usvojio je Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom u kojemu su sažeto iskazani ciljevi, načela, uvjeti, kriteriji i prioriteti koji se primjenjuju kod upravljanja planinarskom infrastrukturom i korištenja sredstava za uređenje planinarske infrastrukture.

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

06.01.2022.

S dolaskom prvog snijega stigao je u poštanske sandučiće pretplatnika, prvi broj Hrvatskog planinara u 2022. godini. Uredništvo svim planinarima želi Sretnu Novu godinu i mnogo lijepih doživljaja u planinama. U novom broju pročitajte...

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.