Sedamdeset godina Planinarskog društva „Opatija“

srijeda, 15.12.2021.

Planinarsko društvo „Opatija“ osnovano 1950. godine jedno je od najstarijih i najvećih planinarskih društava u Hrvatskoj te jedna od najvećih udruga na području Primorsko-goranske županije. Od samoga osnutka okuplja planinare i zaljubljenike u prirodu svih uzrasta te surađuje s brojnim drugim društvima i udrugama.

Jedna od svečarskih aktivnosti kojom su članovi obilježili njegovih prvih 70 godina jest otvaranje nove planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ koje se održalo krajem studenog, a u slavljeničkom tonu nastavili su i svečanom skupštinom tijekom koje su dodijeljena priznanja zaslužnim članovima te je predstavljena prigodna monografija Prvih sedamdeset godina Planinarskog društva „Opatija“ autorica Ivane Eterović i Tine Ružić.
Monografija

Slika.

U monografiji je na gotovo 300 stranica predstavljena bogata i raznorodna djelatnost Društva, kako povijesnim pregledom razvoja kroz svih sedam desetljeća, tako i tematskim prikazom koji uključuje poglavlja od ustrojstva Društva preko planinarskih putova i izleta do planinarskih domova. Posebno su obrađena i poglavlja o planinarskoj promidžbi i planinarskoj edukaciji, s naglaskom na rad s djecom i mladima, a sigurni smo da će mnogi liburnijski planinari pronaći sebe i svoje bližnje u izdvojenim prilozima poput popisa sudionika zimovanja u Planinarskom domu „Poklon“, popisa obilaznika Opatijske planinarske obilaznice, popisa značajnih uspona članova ili na nekoj od preko 450 fotografija prikazanih u monografiji.


Slika.

Posebnost ove monografije je i činjenica da autoricama temeljni izvor informacija nije predstavljalo vlastito sjećanje, već iščitavanja različitih izvora od arhivske građe do sekundarne literature, što ne čudi budući da se radi o vrlo mladim autoricama, a ujedno i znanstvenicama. Naravno, sedamdeset godina djelovanja Planinarskog društva „Opatija“ pomogli su rasvijetliti i bivši predsjednici i tajnici, brojni dugogodišnji članovi, kao i članovi njihovih obitelji u čijim se ladicama nalazilo mnoštvo dragocjenih materijala u vidu dokumenata i fotografija. Autorice naglašavaju i zahvalnost svim suradnicima, recenzentima prof.dr.sc Željku Poljaku, Vladimiru Rojniću i doc.dr.sc. Igoru Eteroviću te sponzorima Gradu Opatiji, Općini Matulji, Općini Lovran, Zajednici sportova Primorsko-goranske županije i Istarskom planinarskom savezu bez kojih projekt izdavanja monografije ne bi bio moguć.

Monografija se do kraja godine može nabaviti po promotivnoj cijeni od 150 kn srijedom od 19 do 20 sati u prostorijama društva u Opatiji (M. Tita 42) i u Planinarskom domu Poklon koji radi vikendom i praznikom. Za posebne upite slobodno se javite putem emaila pdopatija1950@gmail.com.
Priznanja

Kada je Izvršni odbor sastavljao popis zaslužnih članova koji su ostvarili izniman doprinos u radu i razvoju Planinarskoga društva „Opatija“ u posljednjem desetljeću, na tome se popisu našlo ukupno 38 članova i 9 vanjskih suradnika, čime se s pravom ponose.
Priznanja koja su dodijeljena razvrstana su u dvije kategorije: društvena priznanja i zahvalnice.


Slika.

Društvenim priznanjem za postignute uspjehe i rezultate u radu te izniman doprinos u razvoju Društva tijekom posljednjega desetljeća nagrađeni su članovi koji su 5 ili više godina značajno doprinosili radu Društva u najmanje 3 aspekata (npr. organizacijska djelatnost, domar, vodič, markacist, promidžba, radne akcije), a to su Diana Aničić, Mario Aničić, Damir Barić, Boris Božić, Mirjana Brumnjak, Tomislav Dijan, Igor Eškinja, Jelena Eškinja, Igor Eterović, Ivana Eterović, Milivoj Filipović, Mišel Kinkela, Stiven Knaus, Boris Petrić, Zoran Popovski, Ratomir Raukar, Boris Rumac, Aleksandar Sušanj, Silvia Sušanj, Robert Štefanac i Snježana Štefanac.

Članovi Planinarskoga društva „Opatija“ koji su 5 ili više godina značajno doprinosili radu Društva u 2 aspekta (npr. organizacijska djelatnost, domar, vodič, markacist, promidžba, radne akcije) ili iznimno u jednom aspektu nagrađeni su zahvalnicom za izniman doprinos u radu i razvoju Društva tijekom posljednjega desetljeća. Zahvalnica je dodijeljena Agi Babahmetoviću, Silvini Babahmetović, Eleni Bonas, Blaženki Božić, Raulu Bučiću, Franji Delaču, Dubravki Dijanić, Desanki Dubrović, Zdravku Dubroviću, Ivi Dujmiću, Đurđici Majcan, Dolores Mance, Davorki Milat, Darku Moharu, Ludmili Petrić, Mariji Rumac i Mladenu Stojiću.

Zahvalnica je dodijeljena i vanjskim pojedincima, institucijama i udrugama koji su tijekom posljednjega desetljeća konstantno pomagali u razvoju i radu Društva: Gradu Opatiji, Istarskom planinarskom savezu, Javnoj ustanovi »Park prirode Učka«, Komunalcu d. o. o., Upravi šuma – Podružnica Buzet, Turističkoj zajednici Grada Opatije, Udruzi eRIpio, Alanu Čaplaru i Vladimiru Rojniću.

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

18.01.2022.

Odlukom Izvršnog odbora HPS-a raspisan je Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini. HPS svake godine sufinanciranjem materijala iz sredstava HPS-a pruža potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata kojima su vlasnici ili upravljači planinarske udruge članice HPS-a.

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

06.01.2022.

S dolaskom prvog snijega stigao je u poštanske sandučiće pretplatnika, prvi broj Hrvatskog planinara u 2022. godini. Uredništvo svim planinarima želi Sretnu Novu godinu i mnogo lijepih doživljaja u planinama. U novom broju pročitajte...

U novoj 2022. godini - Međunarodnoj godini održivog razvoja planina

U novoj 2022. godini - Međunarodnoj godini održivog razvoja planina

06.01.2022.

Dana 16. prosinca 2021. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se 2022. godina proglašava Međunarodnom godinom održivog razvoja planina. Međunarodna godina održivog razvoja planina važna je prilika da se skrene pozornost šire javnosti na brojne izazove povezane s očuvanjem planinskih ekosustava.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.