Pohod Fokinom stazom 2021.

ponedjeljak, 20.12.2021.

Iako se jubilarni, 25. po redu, planinarski pohod "Fokinom stazom" trebao održati prošle 2020. godine kada je otkazan, održan je protekle subote, 18. prosinca 2021. godine. U izmjenjenom obliku, prilagođen trenutnim epidimiološkim mjerama i bez nekih tradicionalnih sadržaja.

Slika.

Planinarski pohod "Fokinom stazom" pokrenut je 1996. godine na inicijativu Planinarskog društva Psunj iz Pakraca, u znak sjećanja na svog člana Marijana Kulhavija-Foku koji je s Bjelovarčanima Ivanom Bedekovićem, Antom Ćurićem, Franjom Gašparom, Draženom Hudecom, Željkom Novoselom i Darko Perošem poginuo u neprijateljskoj zasjedi 29. prosinca 1991. godine u sjevernim pakračkim vinogradima.

Kao i ranijih godina planinarsko okupljanje započelo je u središtu Pakraca ispred zgrada gradskog muzeja i glazbene škole dočekom gostiju iz drugih planinarskih društava.
Sudionike pohoda dočekao je neizostavni planinarski doručak i napitci kojeg su pripremili planinarke i planinari iz PD "Psunj" Pakrac, organizatora pohoda.

Za neke goste putovanje je bilo dosta dugo jer su stigli čak iz Rijeke odnosno susjedne Slovenije. Na jubilarnom 25. pohodu sudjelovala su planinarska društva:
“Učka” iz Rijeke, “Bilogora” iz Bjelovara, “Bršljan Jankovac” iz Osijeka, “Nazarje” iz Slovenije, “Lipa” iz Lipika, “Gojzerica” iz Požege, “Grafičar” iz Zagreba, “Mališćak” iz Velike, “Matica” iz Zagreba, “Kapela” iz Zagreba, “Lipa” iz Sesvete, “Petrov vrh” iz Daruvara, “Strmac” iz Nove gradiške, “Bilo” iz Koprivnice, “Zmajevac” iz Novske, “Japetić” iz Samobora, “Željezničar” iz Zagreba i “Sokol” iz Feričanaca. Uz planinarska društva pohodu se redovito odazivaju udruge iz Bjelovara pa tako i ove godine su stigli članovi udruga UHDR Bjelovar i Udruge pripadnika specijalne jedinice policije Omege iz Bjelovara.


Slika.

Nakon okupljanja i doručka u središtu grada povorka vođena domaćim planinarskim vodičima Zoranom Milakovićem i Stevom Nagyjem je krenula uobičajenom trasom ulicama grada prema crkvici sv. Roka i spomen-obilježju u pakračkim vinogradima. Ove godine ipak je izostala stanka kod kuće obitelji Brus gdje su prijašnjih godina Srećko Brus i članovi njegove obitelji dočekivali planinare sa toplom zakuskom i napitcima. No, povorka se ipak zaustavila ispred kuće obitelji Brus kako bi predsjednik društva Zoran Milaković uručio priznanje Srećku Brusu u znaku zahvale za višegodišnje gostoprimstvo. „Hvala vam za sve što ste svih ovih godina radili za planinare i učinili ovaj planinarski pohod na svoj način prepoznatljivim. Ovo priznanje najmanje je čime možemo izraziti svoju zahvalnost za vaš višegodišnji doprinos", uručujući plaketu rekao je Milaković. Zatim se nastavilo do spomen-obilježja gdje je odana počast i održana molitva. Dalje se krenulo trasom Fokine staze do odmorišta Tromeđa. Nakon stanke za odmor nastavilo se preko Ploča do planinarskog doma “Omanovac”. Kod planinarskog doma sudionicima pohoda za ručak je podijeljen planinarski grah.

O sigurnosti svih sudionika pohoda brinuli su se gorski spasioci iz HGSS Stanice Požega.

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.

Najnovije vijesti

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

18.01.2022.

Odlukom Izvršnog odbora HPS-a raspisan je Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini. HPS svake godine sufinanciranjem materijala iz sredstava HPS-a pruža potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata kojima su vlasnici ili upravljači planinarske udruge članice HPS-a.

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

18.01.2022.

Izvršni odbor usvojio je Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom u kojemu su sažeto iskazani ciljevi, načela, uvjeti, kriteriji i prioriteti koji se primjenjuju kod upravljanja planinarskom infrastrukturom i korištenja sredstava za uređenje planinarske infrastrukture.

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

06.01.2022.

S dolaskom prvog snijega stigao je u poštanske sandučiće pretplatnika, prvi broj Hrvatskog planinara u 2022. godini. Uredništvo svim planinarima želi Sretnu Novu godinu i mnogo lijepih doživljaja u planinama. U novom broju pročitajte...

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.