U novoj 2022. godini - Međunarodnoj godini održivog razvoja planina

četvrtak, 06.01.2022.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o naručivanju članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće:

ČLANSKE MARKICE ZA 2022. GODINU

U udrugama članicama HPS-a prikuplja se članarina za 2022. godinu. Kako bi se udrugama omogućilo pravovremeno prikupljanje članarine za iduću godinu i kako ne bi došlo do prekida kontinuiteta članstva, članske markice za 2022. godinu dostupne su za naručivanje u Uredu HPS-a već od sredine studenoga.

Sredstva od članskih markica koriste se za plaćanje zajedničke police osiguranja za nesretni slučaj pri planinarenju (za smrt i trajni invaliditet), za potporu obnovi planinarskih domova, kuća i skloništa te za stručne akcije organizirane u komisijama HPS-a. S plaćenom članarinom članovi ostvaruju brojne povlastice: popust u cijeni noćenja u planinarskim domovima u Hrvatskoj, Sloveniji i dijelu BiH, popusti u cijenama ulaznica u hrvatskim nacionalnim parkovima (Risnjak, Sjeverni Velebit, Paklenica), popusti u trgovinama planinarske opreme i dr.

Članske markice za 2022. godinu udrugama - naručiteljima se ne šalju ako nisu u cijelosti plaćeni dospjeli računi HPS-a. Ako postoje nejasnoće, informaciju o otvorenim stavkama udruge mogu u bilo kojem trenutku zatražiti od računovodstva HPS-a (racunovodstvo@hps.hr).

Ako je udruzi ostalo neprodanih članskih markica od 2021., te članske markice mogu se vratiti u HPS najkasnije do 15. siječnja 2022. HPS će za vrijednost vraćenih markica umanjiti iznos prvog sljedećeg računa.

Sažete informacije o članstvu te nabavci i distribuciji članskog materijala dostupne su na stranici https://www.hps.hr/hps/clanski-materijal/ i u Pravilniku o članskoj iskaznici i markicama u HPS-u.

PRIKUPLJANJE ČLANARINE I EVIDENTIRANJE ČLANSTVA

Udruge su pozvane da svoje članstvo pravovremeno obavijeste o načinima prikupljanja članarine i distribucije članskih markica za iduću godinu (objava mjesta i vremena prikupljanja članarine, upute za internetsko plaćanje, način preuzimanja članskih iskaznica članskih markica i sl.).

Podsjećamo da je tijekom 2020. godine izrađena je praktična računalna aplikacija za evidentiranje članstva planinarskih udruga. Aplikaciju uspješno koristi sve veći broj planinarskih udruga. Zainteresirane udruge koje ju žele koristiti mogu zatražiti pristupne podatke i upute putem elektroničke pošte promidzba@hps.hr. Korištenje aplikacije je besplatno.

Udruge koje to žele, također mogu za prikupljanje članskih podataka koristiti članski obrazac (pristupnicu). Članski obrazac možete preuzeti na web-stranici HPS-a www.hps.hr/hps/clanski-materijal/, umnožiti u količini koja vam je potrebna i koristiti ako vam to pojednostavljuje prikupljanje podataka. Ispunjene obrasce ne trebate nikamo slati već je dovoljno arhivirati ih u svojoj planinarskoj udruzi.

MEĐUNARODNA GODINA ODRŽIVOG RAZVOJA PLANINA

Dana 16. prosinca 2021. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se 2022. godina proglašava Međunarodnom godinom održivog razvoja planina. Međunarodna godina održivog razvoja planina važna je prilika da se skrene pozornost šire javnosti na brojne izazove povezane s očuvanjem planinskih ekosustava. Proglašenje Međunarodne godine održivog razvoja planina 2022. ne samo da naglašava potrebu za poduzimanjem mjera neophodnih za opstanak globalnog ekosustava, već također pruža čvrstu osnovu za daljnji angažman na očuvanju i održivom razvoju planina koje imaju globalni značaj za budućnost čovječanstva.

Sažetak rezolucije A/76/L.28 o proglašenju Međunarodne godine održivog razvoja planina dostupan je na službenoj web stranici Ujedinjenih naroda.

AKTIVNOSTI U 2022. GODINI

U 2022. godini domaćin Dana hrvatskih planinara bit će HPD Vrgorac, a planirani termin održavanja je 27. – 29. svibnja 2022. Pozivamo planinarska društva da kod planiranja aktivnosti u idućoj godini uključe u svoje programe Dane hrvatskih planinara u Vrgorcu i Vrgoračkom gorju 27. - 29. svibnja 2022. Podrobnije informacije o Danima hrvatskih planinara bit će objavljene tijekom proljeća.

Kalendar akcija planinarskih udruga kao i plan redovnih škola i tečaja HPS-a za vodiče, markaciste, čuvare planinske prirode i drugih škola kojima je organizator HPS objavljen je na webu HPS-a.

Adrese su: https://www.hps.hr/info/akcije-sve/ i https://www.hps.hr/info/kalendar-akcija/

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, pozivamo sve članove planinarske udruge da i dalje odgovorno primjenjuju mjere i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Najnovije vijesti

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

18.01.2022.

Odlukom Izvršnog odbora HPS-a raspisan je Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini. HPS svake godine sufinanciranjem materijala iz sredstava HPS-a pruža potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata kojima su vlasnici ili upravljači planinarske udruge članice HPS-a.

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

18.01.2022.

Izvršni odbor usvojio je Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom u kojemu su sažeto iskazani ciljevi, načela, uvjeti, kriteriji i prioriteti koji se primjenjuju kod upravljanja planinarskom infrastrukturom i korištenja sredstava za uređenje planinarske infrastrukture.

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

06.01.2022.

S dolaskom prvog snijega stigao je u poštanske sandučiće pretplatnika, prvi broj Hrvatskog planinara u 2022. godini. Uredništvo svim planinarima želi Sretnu Novu godinu i mnogo lijepih doživljaja u planinama. U novom broju pročitajte...

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.