Hrvatska planinarska obilaznica u 2021.

petak, 07.01.2022.

Slika.Iako su u protekloj godini, zbog epidemije, mogućnosti putovanja bile uvelike ograničene, zanimanje za Hrvatsku planinarsku obilaznicu (HPO) i broj obilaznika znatno su se povećali. O tome svjedoči činjenica da su tijekom 2021. dodijeljene čak 452 značke i priznanja HPO-a, i to 130 brončanih, 97 srebrnih i 80 zlatnih znački te 69 posebnih, 53 visoka i 23 najviša priznanja. Zbog epidemije, u 2021. nije održana planirana svečana godišnja dodjela posebnih, visokih i najviših priznanja HPO-a, a zaslužena priznanja bit će uskoro poslana poštom.

Do kraja 2021. tiskano je više od 15.000 primjeraka dnevnika, a priznanja HPO-a steklo je više od 1640 planinara, među kojima i nekolicina iz inozemstva. Popis svih obilaznika koji su stekli neko priznanje HPO-a dostupan je na dvama mjestima na mrežnoj stranici HPS-a.

Slika.U 2021. HPO je doživio više promjena. Izmijenjena su pravila i popis kontrolnih točaka (KT-a) pa HPO sada ima ukupno 158 KT-a. Nove su KT 1. 10. Bansko brdo – Kamenjak (243 m) u Baranji, 1. 11. Fruška gora – vidikovac Skandala kod Iloka (253 m), 9. 1. Črmuž vrh (1104 m) kod Delnica, kao zamjena za Okrugljak (886 m), 14. 6. Nikina plasa (1268 m) u Lici, 15. 6. Straža (175 m) na otoku Istu, 19. 11. Sveti Mihovil (1245 m) u Vrgorskom gorju, 20. 4. Sveti Ivan (469 m) na Pelješcu i 20. 5. Neprobić (966 m). Ukinute su KT 3. 3. Veliki Lubenjak (590 m) na Ivanščici i 9. 1. Okrugljak (886 m) u Gorskom kotaru. Vrh Veliki Lubenjak, uz to što ne pruža vidike, briše se iz HPO-a zato što vlasnik zemljišta kojim prolazi planinarski put iz smjera Grebengrada ne dopušta prolazak kroz njegovo polje. Vrh Okrugljak zamijenjen je atraktivnijim Črmuž (Črmažovim) vrhom. Opisi novih KT-a i pristupa dostupni su na webu HPS-a. Kao i u prethodnim izdanjima, priznat će se obilazak KT-a koje su obiđene prije nego što su ukinute ili zamijenjene.

Zbog uključivanja novih KT-a u Baranji i Srijemu, 1. područje nazvano je »Slavonija, Baranja i Srijem«.

Za priznavanje obilaska 1. područja »Slavonija, Baranja i Srijem« potrebno je obići barem 3 KT-a (prije: 2), a za priznavanje obilaska 20., »Dubrovačkog područja«, najmanje 2 KT-a (prije: 1).

Uvjet za stjecanje najvišeg priznanja HPO-a postaje obiđenih 155 KT-a (prije: 150).

Slika.Nove KT i nova pravila primjenjuju se na sve obilaznike koji HPO obilaze s 13. izdanjem dnevnika HPO-a, tiskanim u studenome 2021. Važno je imati u vidu da obilaznici sa starijim izdanjima dnevnika mogu i dalje obilaziti HPO po pravilima koja su upisana u tim izdanjima dnevnika. Međutim, ako vlasnik nekog od prijašnjih izdanja želi obilaziti novouvrštene KT-e, obilaskom makar i jedne nove KT automatizmom prihvaća primjenu novih uvjeta za 1. područje (najmanje 3 KT-a u području) i 20. područje (najmanje 2 KT-a u području) te novoga uvjeta za stjecanje najvišeg priznanja (najmanje 155 KT-a). Iznimka su od toga pravila vrhovi koji su zamjena za prethodno postojeće KT-e, i to vrh Krčmar kao zamjena za Oštri Medvjeđak (od 12. izdanja Dnevnika HPO-a) i Črmuž (Črmažov) vrh, kao zamjena za Okrugljak.

Redovitu skrb o pregledu i ovjeri dnevnika vodila je Marijana Žnidarec, članica PD-a Nikola Tesla iz Zagreba.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) najveća je i najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove svih hrvatskih planina. Namjera HPS-a pri osnivanju obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove, nego uputiti ih da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Kao i svake godine, u Hrvatskom planinaru za veljaču bit će objavljujen popis svih obilaznika koji su u protekloj godini stekli priznanja HPO-a. Čestitamo obilaznicima, a svim planinarima koji obilaze hrvatske planine i njihove najatraktivnije vrhove želimo i dalje mnogo lijepih i ugodnih trenutaka na HPO-u!

Najnovije vijesti

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

18.01.2022.

Odlukom Izvršnog odbora HPS-a raspisan je Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini. HPS svake godine sufinanciranjem materijala iz sredstava HPS-a pruža potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata kojima su vlasnici ili upravljači planinarske udruge članice HPS-a.

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

18.01.2022.

Izvršni odbor usvojio je Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom u kojemu su sažeto iskazani ciljevi, načela, uvjeti, kriteriji i prioriteti koji se primjenjuju kod upravljanja planinarskom infrastrukturom i korištenja sredstava za uređenje planinarske infrastrukture.

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

06.01.2022.

S dolaskom prvog snijega stigao je u poštanske sandučiće pretplatnika, prvi broj Hrvatskog planinara u 2022. godini. Uredništvo svim planinarima želi Sretnu Novu godinu i mnogo lijepih doživljaja u planinama. U novom broju pročitajte...

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.