Hrvatska planinarska obilaznica u 2021.

petak, 07.01.2022.

Slika.Iako su u protekloj godini, zbog epidemije, mogućnosti putovanja bile uvelike ograničene, zanimanje za Hrvatsku planinarsku obilaznicu (HPO) i broj obilaznika znatno su se povećali. O tome svjedoči činjenica da su tijekom 2021. dodijeljene čak 452 značke i priznanja HPO-a, i to 130 brončanih, 97 srebrnih i 80 zlatnih znački te 69 posebnih, 53 visoka i 23 najviša priznanja. Zbog epidemije, u 2021. nije održana planirana svečana godišnja dodjela posebnih, visokih i najviših priznanja HPO-a, a zaslužena priznanja bit će uskoro poslana poštom.

Do kraja 2021. tiskano je više od 15.000 primjeraka dnevnika, a priznanja HPO-a steklo je više od 1640 planinara, među kojima i nekolicina iz inozemstva. Popis svih obilaznika koji su stekli neko priznanje HPO-a dostupan je na dvama mjestima na mrežnoj stranici HPS-a.

Slika.U 2021. HPO je doživio više promjena. Izmijenjena su pravila i popis kontrolnih točaka (KT-a) pa HPO sada ima ukupno 158 KT-a. Nove su KT 1. 10. Bansko brdo – Kamenjak (243 m) u Baranji, 1. 11. Fruška gora – vidikovac Skandala kod Iloka (253 m), 9. 1. Črmuž vrh (1104 m) kod Delnica, kao zamjena za Okrugljak (886 m), 14. 6. Nikina plasa (1268 m) u Lici, 15. 6. Straža (175 m) na otoku Istu, 19. 11. Sveti Mihovil (1245 m) u Vrgorskom gorju, 20. 4. Sveti Ivan (469 m) na Pelješcu i 20. 5. Neprobić (966 m). Ukinute su KT 3. 3. Veliki Lubenjak (590 m) na Ivanščici i 9. 1. Okrugljak (886 m) u Gorskom kotaru. Vrh Veliki Lubenjak, uz to što ne pruža vidike, briše se iz HPO-a zato što vlasnik zemljišta kojim prolazi planinarski put iz smjera Grebengrada ne dopušta prolazak kroz njegovo polje. Vrh Okrugljak zamijenjen je atraktivnijim Črmuž (Črmažovim) vrhom. Opisi novih KT-a i pristupa dostupni su na webu HPS-a. Kao i u prethodnim izdanjima, priznat će se obilazak KT-a koje su obiđene prije nego što su ukinute ili zamijenjene.

Zbog uključivanja novih KT-a u Baranji i Srijemu, 1. područje nazvano je »Slavonija, Baranja i Srijem«.

Za priznavanje obilaska 1. područja »Slavonija, Baranja i Srijem« potrebno je obići barem 3 KT-a (prije: 2), a za priznavanje obilaska 20., »Dubrovačkog područja«, najmanje 2 KT-a (prije: 1).

Uvjet za stjecanje najvišeg priznanja HPO-a postaje obiđenih 155 KT-a (prije: 150).

Slika.Nove KT i nova pravila primjenjuju se na sve obilaznike koji HPO obilaze s 13. izdanjem dnevnika HPO-a, tiskanim u studenome 2021. Važno je imati u vidu da obilaznici sa starijim izdanjima dnevnika mogu i dalje obilaziti HPO po pravilima koja su upisana u tim izdanjima dnevnika. Međutim, ako vlasnik nekog od prijašnjih izdanja želi obilaziti novouvrštene KT-e, obilaskom makar i jedne nove KT automatizmom prihvaća primjenu novih uvjeta za 1. područje (najmanje 3 KT-a u području) i 20. područje (najmanje 2 KT-a u području) te novoga uvjeta za stjecanje najvišeg priznanja (najmanje 155 KT-a). Iznimka su od toga pravila vrhovi koji su zamjena za prethodno postojeće KT-e, i to vrh Krčmar kao zamjena za Oštri Medvjeđak (od 12. izdanja Dnevnika HPO-a) i Črmuž (Črmažov) vrh, kao zamjena za Okrugljak.

Redovitu skrb o pregledu i ovjeri dnevnika vodila je Marijana Žnidarec, članica PD-a Nikola Tesla iz Zagreba.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) najveća je i najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove svih hrvatskih planina. Namjera HPS-a pri osnivanju obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove, nego uputiti ih da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Kao i svake godine, u Hrvatskom planinaru za veljaču bit će objavljujen popis svih obilaznika koji su u protekloj godini stekli priznanja HPO-a. Čestitamo obilaznicima, a svim planinarima koji obilaze hrvatske planine i njihove najatraktivnije vrhove želimo i dalje mnogo lijepih i ugodnih trenutaka na HPO-u!

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.