Poziv na seminar o digitalnom topografskom snimanju

srijeda, 12.01.2022.

U cilju upoznavanja i popularizacije tehnika digitalnog topografskog snimanja (korištenje digitalnih crtaćih uređaja i DistoX-a) među širom speleološkom javnosti, 19. i 20. veljače 2022. održati će se Seminar o digitalnom topografskom snimanju u Lovranskoj Dragi. Seminar organiziraju SU Estavela i SO Velebit uz pomoć predavača iz SO Željezničara te pod pokroviteljstvom Hrvatskog speleološkog saveza, Komisije za speleologiju HPS-a i Parka prirode Učka.


Foto: Sara Anđela Perić (SOŽ)

Foto: Sara Anđela Perić (SOŽ)

Seminar će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela. Teoretski dio se održava u domu za mlade u Lovranskoj Dragi, a predavanja obuhvaćaju teme:

  • uvod u digitalno topo. snimanje i usporedba s klasičnim tehnikama
  • predstavljanje i korištenje digitalnih uređaja (DistoX, PDA-ovi, tableti i sl.)
  • osnove korištenja software-a (PocketTopo i TopoDroid)
  • obrada podataka dobivenih digitalnim snimanjem.

U praktičnom dijelu posjetiti će se špilja Oporovina u kojoj će biti isprobane tehnike digitalnog crtanja te prezentirana kalibracija DistoX-a. Prijevoz je vlastiti, a špilja je udaljena 10 min vožnje od Lovranske Drage. Smještaj je osiguran u Domu za mlade u Lovranskoj Dragi.

Seminar je namijenjen svim iskusnim crtačima koji bi željeli upoznati ili usavršiti tehnike digitalnog topografskog snimanja. Seminar je za polaznike besplatan, a osiguran je lunch paket i večera prvog dana seminara. Smještaj je osiguran u domu za mlade u Lovranskoj Dragi.

Preporuka je da polaznik ili manja grupa polaznika ponese svoj set za digitalno topo. snimanje (DistoX + PDA ili android uređaj), prijenosno računalo s instaliranim programima za obradu podataka drugi dan seminara (PocketTopo i Speleoliti) te produžne kabele, za svaki slučaj.

VAŽNO!
Broj polaznika je ograničen (20), a rok prijave je nedjelja 13.02.2022. Maksimalan broj polaznika po udruzi je 3, stoga molimo da se prijave sudionika vrše u dogovoru s pročelnicima/predsjednicima.

Obavezna COVID potvrda – prema važećim epidemiološkim mjerama te sukladno odluci koja je donesena na sjednici IO KS HPS održane 12. rujna 2021. godine u Gospiću, za prisustvovanje na seminaru potrebno je imati važeću COVID potvrdu.

Prijave na seminar ispunjavaju se na Google obrascu

Detaljnije informacije i plan rada bit će poslani polaznicima na e-mail adrese prije seminara.

Napomena:
Organizator zadržava pravo izmjene programa. Sve aktivnosti održavat će se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

Voditelj seminara: Dino Grozić (095 503 84 90, grozicdino@gmail.com).

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.