Seminar o digitalnom topografskom snimanju speleoloških objekata

srijeda, 23.02.2022.

Za vikend 19.- 20. veljače 2022 održan je seminar o digitalnom topografskom snimanju u Lovranskoj Dragi u organizaciji SU Estavela i SO Velebit a uz podršku Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatskog speleološkog saveza te JU PP Učka koja je ustupila na korištenje smještaj u Domu za mlade u Lovranskoj Dragi za potrebe seminara. Voditelj seminara bio je Dino Grozić, instruktor speleologije.

Okupljanje sudionika započelo je već u petak u večernjim satima, a seminar je službeno započeo u subotu u 9 h blokom predavanja koji je obuhvaćao teme uvoda u digitalno topografsko snimanje i korištenje DistoX-a, korištenje softvera PocketTopo i topoDroid za crtanje speleoloških objekata te PDA i Android uređaji koji se mogu koristiti u tu svrhu.

neki opis neki opis neki opis

Nakon bloka predavanja krenuo je praktični dio seminara. Polaznici su podijeljeni na dvije grupe te dodatno grupirani u parove. Dok je jedna grupa uvježbavala ispravno kalibriranje Distox-a ispred Doma za mlade u Lovranskoj Dragi, druga grupa je započela s digitalnim topografskim snimanjem pećine Oporovina, nedaleko od Lovranske Drage. Po završetku zadataka, grupe su zamijenile uloge.

Svi polaznici stigli su odraditi praktični dio digitalnog topografskog crtanja, međutim, zbog loših vremenskih uvjeta, grupa koja je prva krenula s crtanjem, nije uspjela dovršiti kalibraciju pa je taj dio programa prebačen za idući dan.

neki opis neki opis neki opis neki opis neki opis

U nedjelju je program seminara započeo predavanjem o dodatnim funkcijama DIstoX-a nakon čega su krenula predavanja i praktični rad u grupama na temu izvoza podataka iz TopoDroid-a i PocketTopo-a za daljnju obradu u programima za obradu nacrta i obradu podataka prikupljenih topografskim snimanjem speleoloških objekata.

Po završetku praktičnog rada na računalu, kratko je predstavljen program za obradu speleoloških nacrta Csurvey i njegove mogućnosti u kombinaciji s TopoDroidom. Prikupljeni su izvezeni podaci digitalnog topografskog snimanja pećine Oporovine te izrađen kolaž svih izrađenih nacrta za usporedbu oko čega je provedena kratka rasprava.

neki opis neki opis

Snimljena je zajednička fotografija svih sudionika seminara nakon čega je dio polaznika odradio kalibraciju koju nisu stigli u subotu dok je ostatak polaznika pomogao u spremanju Doma za mlade. Seminar je službeno završio oko 14 h.

neki opis

Na seminaru je sudjelovalo 22 polaznika iz 9 speleoloških udruga te 7 instruktora/demonstratora i 3 logističara.

Instruktori i demonstratori:

Dino Grozić, Marina Grandić (SO PDS Velebit, SU Estavela), Lovel Kukuljan (SU Estavela), Stipe Maleš, Nicola Rossi (SO HPD Željezničar), Gorana Perić i Luka Ivančić (SO PDS Velebit).

Polaznici seminara:

 • SU Estavela: Ivana Dujmović, Lena Penezić, Matteo Zausnig, Tin Tepavac, Lea Marot
 • SO Sniježnica – Anita Trojanović, Jelena Beželj, Katica Ćerić
 • SO HPK Sv. Mihovil – Teo Barišić, Aida Barišić
 • SU Kraševski zviri – Damir Androić, Valentina Kraš, Vinka Dubovečak
 • SO Liburnija PD Paklenica – Dino Taras, Ines Šelendić
 • SK Ozren Lukić – Filip Šarc, Zvonimir Penava
 • SO HPD Željezničar – Lea Ovčarić, Milivoj Uroić, Tila Medenica
 • SO PDS Velebit: Mak Sedmak, Martin Cundrič
 • SK Had: Aleksandar Fabriš, Antonio Ciceran
 • Pećina Oporovina pokazala se kao izvrsno mjesto za potrebe seminara kao i smještaj u Domu za mlade u Lovranskoj Dragi koji je ustupila na korištenje JU PP Učka.

 • Najnovije vijesti

  Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

  Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

  22.05.2022.

  U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

  Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

  Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

  21.05.2022.

  Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. usvojila je Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

  Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

  Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

  20.05.2022.

  Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

  footer
  Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.