Seminar o digitalnom topografskom snimanju speleoloških objekata

srijeda, 23.02.2022.

Za vikend 19.- 20. veljače 2022 održan je seminar o digitalnom topografskom snimanju u Lovranskoj Dragi u organizaciji SU Estavela i SO Velebit a uz podršku Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatskog speleološkog saveza te JU PP Učka koja je ustupila na korištenje smještaj u Domu za mlade u Lovranskoj Dragi za potrebe seminara. Voditelj seminara bio je Dino Grozić, instruktor speleologije.

Okupljanje sudionika započelo je već u petak u večernjim satima, a seminar je službeno započeo u subotu u 9 h blokom predavanja koji je obuhvaćao teme uvoda u digitalno topografsko snimanje i korištenje DistoX-a, korištenje softvera PocketTopo i topoDroid za crtanje speleoloških objekata te PDA i Android uređaji koji se mogu koristiti u tu svrhu.

neki opis neki opis neki opis

Nakon bloka predavanja krenuo je praktični dio seminara. Polaznici su podijeljeni na dvije grupe te dodatno grupirani u parove. Dok je jedna grupa uvježbavala ispravno kalibriranje Distox-a ispred Doma za mlade u Lovranskoj Dragi, druga grupa je započela s digitalnim topografskim snimanjem pećine Oporovina, nedaleko od Lovranske Drage. Po završetku zadataka, grupe su zamijenile uloge.

Svi polaznici stigli su odraditi praktični dio digitalnog topografskog crtanja, međutim, zbog loših vremenskih uvjeta, grupa koja je prva krenula s crtanjem, nije uspjela dovršiti kalibraciju pa je taj dio programa prebačen za idući dan.

neki opis neki opis neki opis neki opis neki opis

U nedjelju je program seminara započeo predavanjem o dodatnim funkcijama DIstoX-a nakon čega su krenula predavanja i praktični rad u grupama na temu izvoza podataka iz TopoDroid-a i PocketTopo-a za daljnju obradu u programima za obradu nacrta i obradu podataka prikupljenih topografskim snimanjem speleoloških objekata.

Po završetku praktičnog rada na računalu, kratko je predstavljen program za obradu speleoloških nacrta Csurvey i njegove mogućnosti u kombinaciji s TopoDroidom. Prikupljeni su izvezeni podaci digitalnog topografskog snimanja pećine Oporovine te izrađen kolaž svih izrađenih nacrta za usporedbu oko čega je provedena kratka rasprava.

neki opis neki opis

Snimljena je zajednička fotografija svih sudionika seminara nakon čega je dio polaznika odradio kalibraciju koju nisu stigli u subotu dok je ostatak polaznika pomogao u spremanju Doma za mlade. Seminar je službeno završio oko 14 h.

neki opis

Na seminaru je sudjelovalo 22 polaznika iz 9 speleoloških udruga te 7 instruktora/demonstratora i 3 logističara.

Instruktori i demonstratori:

Dino Grozić, Marina Grandić (SO PDS Velebit, SU Estavela), Lovel Kukuljan (SU Estavela), Stipe Maleš, Nicola Rossi (SO HPD Željezničar), Gorana Perić i Luka Ivančić (SO PDS Velebit).

Polaznici seminara:

 • SU Estavela: Ivana Dujmović, Lena Penezić, Matteo Zausnig, Tin Tepavac, Lea Marot
 • SO Sniježnica – Anita Trojanović, Jelena Beželj, Katica Ćerić
 • SO HPK Sv. Mihovil – Teo Barišić, Aida Barišić
 • SU Kraševski zviri – Damir Androić, Valentina Kraš, Vinka Dubovečak
 • SO Liburnija PD Paklenica – Dino Taras, Ines Šelendić
 • SK Ozren Lukić – Filip Šarc, Zvonimir Penava
 • SO HPD Željezničar – Lea Ovčarić, Milivoj Uroić, Tila Medenica
 • SO PDS Velebit: Mak Sedmak, Martin Cundrič
 • SK Had: Aleksandar Fabriš, Antonio Ciceran
 • Pećina Oporovina pokazala se kao izvrsno mjesto za potrebe seminara kao i smještaj u Domu za mlade u Lovranskoj Dragi koji je ustupila na korištenje JU PP Učka.

 • Najnovije vijesti

  Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

  Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

  09.08.2022.

  Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

  115 godina od pronalaska velebitske degenije

  115 godina od pronalaska velebitske degenije

  17.07.2022.

  Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

  100 godina planinarske markacije

  100 godina planinarske markacije

  01.07.2022.

  Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

  footer
  Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.