Održan ispit za vodiče A standarda na Strahinjščici

petak, 25.03.2022.

Slika.

U organizaciji Komisije za vodiče dana 12. i 13. ožujka 2022. održan je ispit za vodiče na ljetno planinarenje (A standard) na kojem je 10 kandidata iz 10 planinarskih društava s područja stanica planinarskih vodiča Varaždin i Zagreb uspješno položilo sve zadane teme i steklo naziv Vodič na ljetno planinarenje (A standard).

Kandidati su sve ispitne teme odradili prema dinamičkom planu te su pokazali znanje i zainteresiranost u svim temama.

Slika.

Uz voditelja ispita Alena Čančarevića ispitnu komisiju su činili još i instruktori: Zoran Popovski, Mladen Vrabec, Stjepan Posavec i Zaviša Šimac te asistent Davor Miketa.

Ispit je održan na terenima podno Strahinjščice i u novom planinarskom domu u Radoboju. Posebnu zahvalu upućujemo domaćinima PD Radoboj na gostoljubivosti i uslužnosti.

Novim kolegama želimo uspješno vođenje u matičnim planinarskim društvima te nastavak usavršavanja znanja na vježbama u stanicama planinarskih vodiča.

Alen Čančarević

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.