Najava markacističkih aktivnosti na području Neretve, Južnog Biokova i Vrgorca, 23. i 24. 4. 2022.

petak, 25.03.2022.

Tečaj za markaciste

Komisija za planinarske putove HPS-a u suradnji s HPD Adrion, Gradac i HPD Grabovica, Ploče, organizira Tečaj za markaciste za polaznike iz planinarskih udruga s područja Neretve, Južnog Biokova i Vrgorca. Voditelj tečaja je Drago Špoljarić, Komisija za planinarske putove HPS-a, a predstavnik suorganizatora Frane Medak, HPD Grabovica, Ploče.

Tečaj će se provodi prema Programu tečaja za markaciste u Hrvatskom planinarskom savezu, a radi epidemioloških ograničenja, održava se jedan vikend i to u subotu i nedjelju, 23. i 24. travnja 2022. u Pločama. Teorijski dio tečaja održati će se u subotu, 23. 4. 2022. u Domu športova, Mini Art dvorana, Tina Ujevića 1, 20340 Ploče. Tečaj počinje prihvatom i registracijom sudionika u domu do 8:30 sati, a predavanja započinju u 9:00 sati. Praktični dio tečaja održati će se u nedjelju, 24. 4. 2022. na planinarskim putovima okolnih planina.

Zainteresirani članovi planinarskih udruga članica HPS-a iz drugih dijelova Hrvatske mogu se prijaviti na tečaj preko matičnih planinarskih udruga koje za prijavu koriste elektroničku prijavnicu. Prijave se podnose najkasnije do 11. 4. 2022.

Broj polaznika je ograničen s tim da prednost imaju prijavljeni iz planinarskih udruga s područja Neretve, Južnog Biokova i Vrgorca. Prijavljeni za tečaj trebaju imati uplaćenu članarinu za tekuću 2022. godinu i na tečaj obavezno ponijeti člansku iskaznicu HPS-a.

Cijena tečaja je 100 kuna po polazniku, a plaćanje se obavlja po predračunu koji će biti poslan društvima iz Ureda HPS-a.
Za dogovor i rezervaciju smještaja u Pločama kontaktirati predstavnika suorganizatora tečaja Franu Medaka.Sastanak s predstavnicima planinarskih udruga održavateljima planinarskih putova i ostalim zainteresiranima

S ciljem ostvarenja što bolje i konstruktivnije suradnje svih zainteresiranih za održavanje planinarskih putova i željom za poboljšanjem kvalitete, osiguranja i zaštite planinarskih putova, uz održavanje markacističkih tečajeva, organiziraju se sastanci predstavnika Komisije za planinarske putove i predstavnika planinarskih društava, povjerenika za planinarske putove, stanice HGSS-a, JU zaštite prirode, Turističke zajednice, Hrvatskih šuma, lokalne samouprave, lovačkih i drugih s kojima planinari i markacisti dijele prirodu i putove na tom području.

Sastanak s predstavnicima održavatelja planinarskih putova i ostalima zainteresiranima za kvalitetne, sigurne i zaštićene planinarske putove na području Neretve, Južnog Biokova i Vrgorca, održati će se u subotu, 23. travnja 2022. s početkom u 10 sati u Domu športova, Mini Art dvorana, Tina Ujevića 1, 20340 Ploče.

U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, navedene aktivnosti će se odgoditi, a o novom terminu održavanja tečaja odnosno sastanka biti će te pravovremeno obaviješteni.

Kontakt podaci:

Komisija za planinarske putove

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.