Održan ispit za vodiče A standarda na Platku

ponedjeljak, 04.04.2022.

U organizaciji Komisije za vodiče tijekom vikenda 26.03. i 27.03.2022. na Platku je održan ispit za vodiče na ljetno planinarenje (A standarda).

Ispit je uspješno položilo 13 kandidata iz 9 planinarskih društava s područja stanica planinarskih vodiča Karlovac, Rijeka, Split i Zagreb te tako steklo stručni naziv Vodič na ljetno planinarenje.

Slika.

Kandidati su svoje znanje i vještine prezentirali tijekom dva vrlo intenzivna ispitna dana kroz slijedeće ispitne cjeline: pismeni, usmeni i praktični dio ispita. Praktični dio ispita terenski je organiziran i kroz poligone pregled opreme, čvorovi i izrada rukohvata, orijentacija, prva pomoć i spašavanje i ispitnu tura. Kandidati su sve ispitne teme odradili prema dinamičkom planu i pokazali zainteresiranost u svim temama.

Uz voditeljicu ispita Gradimiru Bumbak, ispitnu komisiju činili su instruktori: Tatjana Bračanov, Alen Čančarević i Zoran Popovski te asistent Milan Terman.

Novim kolegama želimo uspješno vođenje u matičnim planinarskim društvima te nastavak usavršavanja znanja na vježbama u stanicama planinarskih vodiča.

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.