Otvoreno Slovensko državno Dry Tooling natjecanje u Domžalama

utorak, 05.04.2022.

26.ožujka 2022. godine, u Domžalama u Sloveniji održano je otvoreno državno natjecanje u Dry Toolingu. Nakon otprilike 2 godine pauze, ponovo su se sakupili natjecatelji iz 3 zemlje kako bi odmjerili snage na penjačkoj stijeni. Natjecanje su organizirani entuzijasti i volonteri iz AO Domžale, pod vodstvom Markom Gune.

Penjačka stijena je zimi prekrivena posebnim pločama, na koju su ušarafljena Dry Tooling hvatišta iz različitih materijala. Natjecanje je započelo s 4 kvalifikacijska smjera koji su bili osigurani na top rope, a nastavilo se 1 smjerom u finalu u kojem su penjači penjali u vodstvu. Smjerove su postavili Mario Musulin i Jaka Hrast. Kako bi se sve odvijalo u najboljem redu brinula je sudska ekipa Jasna Pečjak, Andrej Pečjak, Branko Ivanek i Breda Ivanek.

Kako bi natjecanje bilo što zanimljivije svaki smjer u kvalifikacijama imao je drugačija hvatišta: smjer 1 od drveta; smjer 2 od metalnih ringova; smjer 3 od granitnih hvatišta i smjer 4 od plastičnih hvatišta. Finalni smjer imao je kombinaciju svih vrsta hvatišta, a završavao je na visećim drvenim oblicima, od kojih neki imitiraju ledene sige.

Natjecalo se 24 natjecatelja i 8 natjecateljki, većinom iz Slovenije, s pojedincima iz Srbije i Hrvatske. Iz Hrvatske su nas predstavljali Tea Čalogović (AO Mosor) i Robert Babić (AO Matica).
Nakon što su svi natjecali prošli kvalifikacijske smjerove, gledali smo jako izjednačeno finale 8 natjecatelja i 4 natjecateljke. U ženskoj kategoriji prvo mjesto zauzela je Maja Šuštar Habjan(AO PD Domžale), drugo Nadja Korinšek (AO PD Trbovlje) i treće Katja Brunec (AO PD Kranj). Naša Tea Čalogović zauzela je vrlo dobro 6 mjesto.
U muškoj kategoriji Pobijedio je Marko Guna(AO PD Rašica), drugi je bio Milan Makojević(KES Armadillo) iz Srbije, a treći Tine Cuder (AO PD Nova Gorica). Robert Babić, kojemu je ovo bilo prvo natjecanje zauzeo je 21 mjesto.
Natjecanje je održano u veseloj i prijateljskoj atmosferi. Uz natjecanje predstavnici iz triju zemalja razgovarali su i o revitalizaciji SHS kupa na jesen. Nadamo se da će se tamo skupiti malo veća skupina natjecatelja/ki iz Hrvatske.
Podporu natjecanju dala je i Komisija za alpinizam.

Poveznice:


Slike: Branko Ivanek

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.