Otvoreno Slovensko državno Dry Tooling natjecanje u Domžalama

utorak, 05.04.2022.

26.ožujka 2022. godine, u Domžalama u Sloveniji održano je otvoreno državno natjecanje u Dry Toolingu. Nakon otprilike 2 godine pauze, ponovo su se sakupili natjecatelji iz 3 zemlje kako bi odmjerili snage na penjačkoj stijeni. Natjecanje su organizirani entuzijasti i volonteri iz AO Domžale, pod vodstvom Markom Gune.

Penjačka stijena je zimi prekrivena posebnim pločama, na koju su ušarafljena Dry Tooling hvatišta iz različitih materijala. Natjecanje je započelo s 4 kvalifikacijska smjera koji su bili osigurani na top rope, a nastavilo se 1 smjerom u finalu u kojem su penjači penjali u vodstvu. Smjerove su postavili Mario Musulin i Jaka Hrast. Kako bi se sve odvijalo u najboljem redu brinula je sudska ekipa Jasna Pečjak, Andrej Pečjak, Branko Ivanek i Breda Ivanek.

Kako bi natjecanje bilo što zanimljivije svaki smjer u kvalifikacijama imao je drugačija hvatišta: smjer 1 od drveta; smjer 2 od metalnih ringova; smjer 3 od granitnih hvatišta i smjer 4 od plastičnih hvatišta. Finalni smjer imao je kombinaciju svih vrsta hvatišta, a završavao je na visećim drvenim oblicima, od kojih neki imitiraju ledene sige.

Natjecalo se 24 natjecatelja i 8 natjecateljki, većinom iz Slovenije, s pojedincima iz Srbije i Hrvatske. Iz Hrvatske su nas predstavljali Tea Čalogović (AO Mosor) i Robert Babić (AO Matica).
Nakon što su svi natjecali prošli kvalifikacijske smjerove, gledali smo jako izjednačeno finale 8 natjecatelja i 4 natjecateljke. U ženskoj kategoriji prvo mjesto zauzela je Maja Šuštar Habjan(AO PD Domžale), drugo Nadja Korinšek (AO PD Trbovlje) i treće Katja Brunec (AO PD Kranj). Naša Tea Čalogović zauzela je vrlo dobro 6 mjesto.
U muškoj kategoriji Pobijedio je Marko Guna(AO PD Rašica), drugi je bio Milan Makojević(KES Armadillo) iz Srbije, a treći Tine Cuder (AO PD Nova Gorica). Robert Babić, kojemu je ovo bilo prvo natjecanje zauzeo je 21 mjesto.
Natjecanje je održano u veseloj i prijateljskoj atmosferi. Uz natjecanje predstavnici iz triju zemalja razgovarali su i o revitalizaciji SHS kupa na jesen. Nadamo se da će se tamo skupiti malo veća skupina natjecatelja/ki iz Hrvatske.
Podporu natjecanju dala je i Komisija za alpinizam.

Poveznice:


Slike: Branko Ivanek

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

21.05.2022.

Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. usvojila je Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.