Poziv na seminar samospašavanja za speleološke udruge

utorak, 12.04.2022.

21. - 22. svibnja 2022. godine na vježbalištu HGSS Stanice Zagreb („Žica“) u organizaciji Komisije za speleospašavanja HGSS-a održati će se seminar o tehnikama samospašavanja i zbrinjavanja za speleološke udruge.

Cilj ovog seminara je osposobljavanje članova speleoloških udruga za pomoć sebi isvojim kolegama speleolozima u slučaju nezgode u speleološkim objektima do dolaska pripadnika HGSS-a.

Vrijeme održavanja seminara: 21. - 22. svibnja 2022. godine
Mjesto okupljanja i smještaja: Prostorije HGSS Stanice Zagreb klikni me
Mjesto održavanja praktičnog dijela seminara: Vježbalište HGSS Stanice Zagreb („Žica“)
Broj polaznika: 20

Potrebna oprema

Svi polaznici sa sobom moraju ponijeti:

  • Osobne stvari:
    kombinezon, čizme ili tenisice
  • Osobna speleološka oprema:
    kaciga, rukavice, speleološki pojas, centralni karabiner, prsni navez, pupčana vrpca, min. 6 karabinera (sponki), sprava za spuštanje (petzl stop), sprave za penjanje (ručna i prsna penjalica), zamka (duljine 5m), ključ 13-17, kolotura (nosivosti iznad 20kN) i nož.
  • šatore i vreće za spavanje

Na seminaru mogu sudjelovati svi članovi speleoloških udruga bez obzira na iskustvo, ali s obzirom na samu organizaciju seminara, preporuka je da seminar pohađaju iskusniji članovi kako bi stečeno znanje mogli prenijeti dalje u svoje udruge.

Seminar je baziran na praktičnom uvježbavanju tehnika samospašavanja i teorijskim predavanjima.

Cjeloviti plan, program i satnicu seminara polaznici će dobiti na e-mail nakon završetka prijava.

Hrana na seminaru nije osigurana.

Ispunjenu pristupnicu treba poslati najkasnije do 3. svibnja 2022. godine. Kandidate prijavljuju predstavnici udruga te svaka udruga može prijaviti maksimalno dva člana. Prijava se provodi po pravilu “najbržeg prsta” te u slučaju popunjavanja svih mjesta prijave će biti zatvorene ranije, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije moguće je i otkazivanje seminara.

Voditelj seminara: Jure Šarić, gorski spašavatelj
mtel: 095 398 1981
e-mail: jure.saric@hgss.hr

Poligon

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.