Poziv na seminar samospašavanja za speleološke udruge

utorak, 12.04.2022.

21. - 22. svibnja 2022. godine na vježbalištu HGSS Stanice Zagreb („Žica“) u organizaciji Komisije za speleospašavanja HGSS-a održati će se seminar o tehnikama samospašavanja i zbrinjavanja za speleološke udruge.

Cilj ovog seminara je osposobljavanje članova speleoloških udruga za pomoć sebi isvojim kolegama speleolozima u slučaju nezgode u speleološkim objektima do dolaska pripadnika HGSS-a.

Vrijeme održavanja seminara: 21. - 22. svibnja 2022. godine
Mjesto okupljanja i smještaja: Prostorije HGSS Stanice Zagreb klikni me
Mjesto održavanja praktičnog dijela seminara: Vježbalište HGSS Stanice Zagreb („Žica“)
Broj polaznika: 20

Potrebna oprema

Svi polaznici sa sobom moraju ponijeti:

  • Osobne stvari:
    kombinezon, čizme ili tenisice
  • Osobna speleološka oprema:
    kaciga, rukavice, speleološki pojas, centralni karabiner, prsni navez, pupčana vrpca, min. 6 karabinera (sponki), sprava za spuštanje (petzl stop), sprave za penjanje (ručna i prsna penjalica), zamka (duljine 5m), ključ 13-17, kolotura (nosivosti iznad 20kN) i nož.
  • šatore i vreće za spavanje

Na seminaru mogu sudjelovati svi članovi speleoloških udruga bez obzira na iskustvo, ali s obzirom na samu organizaciju seminara, preporuka je da seminar pohađaju iskusniji članovi kako bi stečeno znanje mogli prenijeti dalje u svoje udruge.

Seminar je baziran na praktičnom uvježbavanju tehnika samospašavanja i teorijskim predavanjima.

Cjeloviti plan, program i satnicu seminara polaznici će dobiti na e-mail nakon završetka prijava.

Hrana na seminaru nije osigurana.

Ispunjenu pristupnicu treba poslati najkasnije do 3. svibnja 2022. godine. Kandidate prijavljuju predstavnici udruga te svaka udruga može prijaviti maksimalno dva člana. Prijava se provodi po pravilu “najbržeg prsta” te u slučaju popunjavanja svih mjesta prijave će biti zatvorene ranije, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije moguće je i otkazivanje seminara.

Voditelj seminara: Jure Šarić, gorski spašavatelj
mtel: 095 398 1981
e-mail: jure.saric@hgss.hr

Poligon

Najnovije vijesti

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

21.05.2022.

Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. usvojila je Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.