Radionica radne skupine "Putovi" Erasmus+ projekta "EUMA Unapređenje dobrog upravljanja penjanjem i planinarenjem u Europi", Bechynê, 1.-3. 4. 2022.

nedjelja, 17.04.2022.

Od 1. do 3. 4. 2022. u mjestu Bechyne, Republika Češka, održana je radionica radne skupine „Putovi“ (Trails) Erasmus+ projekta „EUMA Unapređenje dobrog upravljanja penjanjem i planinarenjem u Europi / EUMA Improvement of good governance of climbing and mountaineering in Europe“. Koordinator projekta je Češki planinarski savez, a partneri na projektu su: Austrijski planinarski savez (ÖAV), Europski pješački savez (ERA), Federacija planinarskih sportova Makedonije, Karlovo sveučilište u Pragu, Njemački planinarski savez (DAV), Slovenski planinarski savez (PZS) i Unija europskih planinarskih saveza (EUMA). Na radionicu projekta su uz partnere pozvani i predstavnici ostalih planinarskih saveza Europe, pa je tako u radu radionice sudjelovala i Komisija za planinarske putove HPS-a. Projekt traje od 2020. do kraja 2022.

Glavni cilj projekta je promicanje i potpora pješačenju, planinarenju i penjanju te za te namjene potrebnim objektima i infrastrukturi na europskoj razini. Projekt je podijeljen u tri radne skupine o objektima, putovima i penjalištima. Na radionici su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta vezani uz: izradu preporuka za upravljanje planinarskim putovima; definiciju vrsta putova i njihovih težina; važnost putova kao infrastrukture u pogledu planinskog turizma; zdravlja ljudi i zaštite prirode; jamčenje slobodnog pristupa planinama na odgovoran način te uspostavu modela financiranja upravljanja i održavanja planinarskih putova uz potporu EU.

Istaknute teme radionice bile su strategija upravljanja i održavanja planinarskih putova i izrada baze podataka o planinarskim i pješačkim putovima, a predstavljena je i brošura o označavanju planinarskih putova u Europi. Komisija za planinarske putove je dala doprinos projektu dostavom podataka o upravljanju i održavanju te označavanju planinarskih putova u Hrvatskoj. Podaci o planinarskom putovima iz Registra planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima, vidljivi na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske, biti će dostupni i preko mrežnog portala europskih planinarskih i pješačkih putova.

U terenskom dijelu radionice, sudionici su prošli dijelom puta uz rijeku Lužnicu, koji nosi naslov pješačkog puta vodeće kvalitete, a neki su prošli i Via Ferratu Bechyně.

Komisija za planinarske putove

Slika.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.