Radionica radne skupine "Putovi" Erasmus+ projekta "EUMA Unapređenje dobrog upravljanja penjanjem i planinarenjem u Europi", Bechynê, 1.-3. 4. 2022.

nedjelja, 17.04.2022.

Od 1. do 3. 4. 2022. u mjestu Bechyne, Republika Češka, održana je radionica radne skupine „Putovi“ (Trails) Erasmus+ projekta „EUMA Unapređenje dobrog upravljanja penjanjem i planinarenjem u Europi / EUMA Improvement of good governance of climbing and mountaineering in Europe“. Koordinator projekta je Češki planinarski savez, a partneri na projektu su: Austrijski planinarski savez (ÖAV), Europski pješački savez (ERA), Federacija planinarskih sportova Makedonije, Karlovo sveučilište u Pragu, Njemački planinarski savez (DAV), Slovenski planinarski savez (PZS) i Unija europskih planinarskih saveza (EUMA). Na radionicu projekta su uz partnere pozvani i predstavnici ostalih planinarskih saveza Europe, pa je tako u radu radionice sudjelovala i Komisija za planinarske putove HPS-a. Projekt traje od 2020. do kraja 2022.

Glavni cilj projekta je promicanje i potpora pješačenju, planinarenju i penjanju te za te namjene potrebnim objektima i infrastrukturi na europskoj razini. Projekt je podijeljen u tri radne skupine o objektima, putovima i penjalištima. Na radionici su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta vezani uz: izradu preporuka za upravljanje planinarskim putovima; definiciju vrsta putova i njihovih težina; važnost putova kao infrastrukture u pogledu planinskog turizma; zdravlja ljudi i zaštite prirode; jamčenje slobodnog pristupa planinama na odgovoran način te uspostavu modela financiranja upravljanja i održavanja planinarskih putova uz potporu EU.

Istaknute teme radionice bile su strategija upravljanja i održavanja planinarskih putova i izrada baze podataka o planinarskim i pješačkim putovima, a predstavljena je i brošura o označavanju planinarskih putova u Europi. Komisija za planinarske putove je dala doprinos projektu dostavom podataka o upravljanju i održavanju te označavanju planinarskih putova u Hrvatskoj. Podaci o planinarskom putovima iz Registra planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima, vidljivi na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske, biti će dostupni i preko mrežnog portala europskih planinarskih i pješačkih putova.

U terenskom dijelu radionice, sudionici su prošli dijelom puta uz rijeku Lužnicu, koji nosi naslov pješačkog puta vodeće kvalitete, a neki su prošli i Via Ferratu Bechyně.

Komisija za planinarske putove

Slika.

Najnovije vijesti

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

21.05.2022.

Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. usvojila je Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.