Najava markacističkih aktivnosti na području Slavonije, Baranje i Srijema, 4. - 5. lipnja 2022.

četvrtak, 28.04.2022.

Komisija za planinarske putove HPS-a u suradnji s HPD-om „Dilj gora“, Slavonski Brod, organizira Tečaj za markaciste za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Istodobno će se održati i sastanak s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova s tog područja.

Tečaj za markaciste

Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) u suradnji s HPD-om „Dilj gora“, Slavonski Brod, 4. - 5. lipnja 2022. organizira Tečaj za markaciste. Tečaj se organizira za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Organizacija tečaja Nenad Greblički, član Komisije za planinarske putove HPS-a, a predstavnik suorganizatora Ivan Kovač, HPD Dilj gora, Slavonski Brod.

Tečaj će se provodi prema Programu tečaja za markaciste u Hrvatskom planinarskom savezu, a radi epidemiološke situacije, održava se jedan vikend. Namijenjen je članovima planinarskih društava koji žele održavati planinarske putove. Broj mjesta na tečaju je ograničen. U slučaju većeg broja prijavljenih Komisija nakon ovoga tečaja planira održati dodatni tečaj za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Teorijski dio tečaja održati će se u subotu, 4. 6. 2022. u planinarskom domu „Đuro Pilar“ na Dilj gori pored Slavonskog Broda. Tečaj počinje prihvatom i registracijom sudionika 4. lipnja 2022. od 8 do 8:30 sati, a predavanja započinju u 9 sati. Teorijski dio tečaja je cjelodnevni, pri čemu se isti dan nakon predavanja održava i provjera znanja. Mjesto i vrijeme početka praktičnog dijela tečaja u nedjelju 5. lipnja 2022., biti će objavljeno pri kraju predavanja. Praktični dio tečaja traje do ranih poslijepodnevnih sati.

Zainteresirani članovi planinarskih društava članica HPS-a s navedenog područja, mogu se prijaviti na tečaj elektroničkom prijavom na tečaj i to preko matičnih planinarskih društava koja su obaviještena o održavanju tečaja i načinu prijave. Prijave se podnose najkasnije do 23. 5. 2022.

Broj polaznika je ograničen s time da prednost prisustvovanja tečaju imaju članovi planinarskih društava koja su nadležna za održavanje planinarskih putova na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Prijavljeni za tečaj trebaju imati uplaćenu članarinu za tekuću 2022. godinu i na tečaj obavezno ponijeti člansku iskaznicu HPS-a.

Cijena tečaja je 100 kuna po polazniku, a plaćanje se obavlja po predračunu koji će biti poslan društvima iz Ureda HPS-a.

Sastanak s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova na području Slavonije i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije

S ciljem ostvarenja što bolje i konstruktivnije suradnje svih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova te željom za poboljšanjem kvalitete, osiguranja i zaštite planinarskih putova, uz održavanje markacističkih tečajeva, organiziraju se sastanci predstavnika Komisije za planinarske putove i predstavnika planinarskih društava, povjerenika za planinarske putove, stanica HGSS-a, JU zaštite prirode, turističke zajednice, Hrvatskih šuma, lokalne samouprave, lovačkih i drugih udruga i ustanova s kojima planinari i markacisti dijele prirodu i putove na tom području.

Sastanak s predstavnicima planinarskih društava održavatelja planinarskih putova i ostalima zainteresiranima za kvalitetne, sigurne i zaštićene planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, održati će se u subotu, 4. lipnja 2022. s početkom u 10 sati u u planinarskom domu „Đuro Pilar“ na Dilj gori pored Slavonskog Broda.

Prisustvovanje sastanku možete najaviti do 1. lipnja 2022. korištenjem elektroničke prijave na sastanak.

U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, navedene aktivnosti će se odgoditi, a o novom terminu održavanja tečaja odnosno sastanka prijavljeni će biti pravovremeno obaviješteni.

Kontakt podaci

Komisija za planinarske putove

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.