Najava markacističkih aktivnosti na području Slavonije, Baranje i Srijema, 4. - 5. lipnja 2022.

četvrtak, 28.04.2022.

Komisija za planinarske putove HPS-a u suradnji s HPD-om „Dilj gora“, Slavonski Brod, organizira Tečaj za markaciste za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Istodobno će se održati i sastanak s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova s tog područja.

Tečaj za markaciste

Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) u suradnji s HPD-om „Dilj gora“, Slavonski Brod, 4. - 5. lipnja 2022. organizira Tečaj za markaciste. Tečaj se organizira za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Organizacija tečaja Nenad Greblički, član Komisije za planinarske putove HPS-a, a predstavnik suorganizatora Ivan Kovač, HPD Dilj gora, Slavonski Brod.

Tečaj će se provodi prema Programu tečaja za markaciste u Hrvatskom planinarskom savezu, a radi epidemiološke situacije, održava se jedan vikend. Namijenjen je članovima planinarskih društava koji žele održavati planinarske putove. Broj mjesta na tečaju je ograničen. U slučaju većeg broja prijavljenih Komisija nakon ovoga tečaja planira održati dodatni tečaj za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Teorijski dio tečaja održati će se u subotu, 4. 6. 2022. u planinarskom domu „Đuro Pilar“ na Dilj gori pored Slavonskog Broda. Tečaj počinje prihvatom i registracijom sudionika 4. lipnja 2022. od 8 do 8:30 sati, a predavanja započinju u 9 sati. Teorijski dio tečaja je cjelodnevni, pri čemu se isti dan nakon predavanja održava i provjera znanja. Mjesto i vrijeme početka praktičnog dijela tečaja u nedjelju 5. lipnja 2022., biti će objavljeno pri kraju predavanja. Praktični dio tečaja traje do ranih poslijepodnevnih sati.

Zainteresirani članovi planinarskih društava članica HPS-a s navedenog područja, mogu se prijaviti na tečaj elektroničkom prijavom na tečaj i to preko matičnih planinarskih društava koja su obaviještena o održavanju tečaja i načinu prijave. Prijave se podnose najkasnije do 23. 5. 2022.

Broj polaznika je ograničen s time da prednost prisustvovanja tečaju imaju članovi planinarskih društava koja su nadležna za održavanje planinarskih putova na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Prijavljeni za tečaj trebaju imati uplaćenu članarinu za tekuću 2022. godinu i na tečaj obavezno ponijeti člansku iskaznicu HPS-a.

Cijena tečaja je 100 kuna po polazniku, a plaćanje se obavlja po predračunu koji će biti poslan društvima iz Ureda HPS-a.

Sastanak s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova na području Slavonije i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije

S ciljem ostvarenja što bolje i konstruktivnije suradnje svih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova te željom za poboljšanjem kvalitete, osiguranja i zaštite planinarskih putova, uz održavanje markacističkih tečajeva, organiziraju se sastanci predstavnika Komisije za planinarske putove i predstavnika planinarskih društava, povjerenika za planinarske putove, stanica HGSS-a, JU zaštite prirode, turističke zajednice, Hrvatskih šuma, lokalne samouprave, lovačkih i drugih udruga i ustanova s kojima planinari i markacisti dijele prirodu i putove na tom području.

Sastanak s predstavnicima planinarskih društava održavatelja planinarskih putova i ostalima zainteresiranima za kvalitetne, sigurne i zaštićene planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, održati će se u subotu, 4. lipnja 2022. s početkom u 10 sati u u planinarskom domu „Đuro Pilar“ na Dilj gori pored Slavonskog Broda.

Prisustvovanje sastanku možete najaviti do 1. lipnja 2022. korištenjem elektroničke prijave na sastanak.

U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, navedene aktivnosti će se odgoditi, a o novom terminu održavanja tečaja odnosno sastanka prijavljeni će biti pravovremeno obaviješteni.

Kontakt podaci

Komisija za planinarske putove

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez