Najava markacističkih aktivnosti na području Slavonije, Baranje i Srijema, 4. - 5. lipnja 2022.

četvrtak, 28.04.2022.

Komisija za planinarske putove HPS-a u suradnji s HPD-om „Dilj gora“, Slavonski Brod, organizira Tečaj za markaciste za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Istodobno će se održati i sastanak s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova s tog područja.

Tečaj za markaciste

Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) u suradnji s HPD-om „Dilj gora“, Slavonski Brod, 4. - 5. lipnja 2022. organizira Tečaj za markaciste. Tečaj se organizira za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Organizacija tečaja Nenad Greblički, član Komisije za planinarske putove HPS-a, a predstavnik suorganizatora Ivan Kovač, HPD Dilj gora, Slavonski Brod.

Tečaj će se provodi prema Programu tečaja za markaciste u Hrvatskom planinarskom savezu, a radi epidemiološke situacije, održava se jedan vikend. Namijenjen je članovima planinarskih društava koji žele održavati planinarske putove. Broj mjesta na tečaju je ograničen. U slučaju većeg broja prijavljenih Komisija nakon ovoga tečaja planira održati dodatni tečaj za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Teorijski dio tečaja održati će se u subotu, 4. 6. 2022. u planinarskom domu „Đuro Pilar“ na Dilj gori pored Slavonskog Broda. Tečaj počinje prihvatom i registracijom sudionika 4. lipnja 2022. od 8 do 8:30 sati, a predavanja započinju u 9 sati. Teorijski dio tečaja je cjelodnevni, pri čemu se isti dan nakon predavanja održava i provjera znanja. Mjesto i vrijeme početka praktičnog dijela tečaja u nedjelju 5. lipnja 2022., biti će objavljeno pri kraju predavanja. Praktični dio tečaja traje do ranih poslijepodnevnih sati.

Zainteresirani članovi planinarskih društava članica HPS-a s navedenog područja, mogu se prijaviti na tečaj elektroničkom prijavom na tečaj i to preko matičnih planinarskih društava koja su obaviještena o održavanju tečaja i načinu prijave. Prijave se podnose najkasnije do 23. 5. 2022.

Broj polaznika je ograničen s time da prednost prisustvovanja tečaju imaju članovi planinarskih društava koja su nadležna za održavanje planinarskih putova na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Prijavljeni za tečaj trebaju imati uplaćenu članarinu za tekuću 2022. godinu i na tečaj obavezno ponijeti člansku iskaznicu HPS-a.

Cijena tečaja je 100 kuna po polazniku, a plaćanje se obavlja po predračunu koji će biti poslan društvima iz Ureda HPS-a.

Sastanak s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova na području Slavonije i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije

S ciljem ostvarenja što bolje i konstruktivnije suradnje svih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova te željom za poboljšanjem kvalitete, osiguranja i zaštite planinarskih putova, uz održavanje markacističkih tečajeva, organiziraju se sastanci predstavnika Komisije za planinarske putove i predstavnika planinarskih društava, povjerenika za planinarske putove, stanica HGSS-a, JU zaštite prirode, turističke zajednice, Hrvatskih šuma, lokalne samouprave, lovačkih i drugih udruga i ustanova s kojima planinari i markacisti dijele prirodu i putove na tom području.

Sastanak s predstavnicima planinarskih društava održavatelja planinarskih putova i ostalima zainteresiranima za kvalitetne, sigurne i zaštićene planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, održati će se u subotu, 4. lipnja 2022. s početkom u 10 sati u u planinarskom domu „Đuro Pilar“ na Dilj gori pored Slavonskog Broda.

Prisustvovanje sastanku možete najaviti do 1. lipnja 2022. korištenjem elektroničke prijave na sastanak.

U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, navedene aktivnosti će se odgoditi, a o novom terminu održavanja tečaja odnosno sastanka prijavljeni će biti pravovremeno obaviješteni.

Kontakt podaci

Komisija za planinarske putove

Najnovije vijesti

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

21.05.2022.

Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. usvojila je Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.