Opća planinarska škola PD Psunj

utorak, 03.05.2022.

Slika.

Završni ispit Opće planinarske škole održan je 30. travnja 2022. godine u i oko planinarskog doma Omanovac. 20 polaznica i polaznika uspješno je prošlo obuku za planinare.

Polaznici su završnom ispitu morali pristupiti sa svom potrebnom opremom za jednodnevni planinarski izlet, a uz pregled opreme ispit se sastojao od pismenog i usmenog dijela.

Od veljače 2022. godine, odslušali su 15 nastavnih cjelina iz programa Opće planinarske škole HPS koje je držalo 8 predavača. Uz teorijski dio tijekom tri mjeseca polaznici prošli 7 izleta od kojih su 2 bila višednevna. Obišli su Psunj, Papuk, Petrovu goru, Klek, srednji Velebit i Žumberačko-samoborsko gorje.

Slika.

Na prvom izletu uz svijetlost čeonih lampi krenuli su u noćnu pustolovinu s ostalim članovima društva i gostima iz drugih društava na tradicionalnom 9. noćnom usponu od Pakraca do planinarskog doma Omanovac. Bili su u Ogulinu gdje su razgledali planinarsku i alpinističku zbirku u zavičajnom muzeju te se popeli na Klek, kolijevku hrvatskog planinarstva. Na dva dvodnevna izleta obišli su vrhove Žumberačko-samoborskog gorja, srednjeg Velebita i Petrove gore.

Nakon pismenog ispita koji je sadržavao pitanja iz 15 cjelina kandidati su pristupili usmenoj provjeri i zadacima iz prve pomoći, orijentacije te korištenja tehničke opreme odnosno među planinarima poznato kao „čvorologija“.

Svi polaznici su uspješno položili ispit te su im u velikoj sali planinarskog doma uručene diplome. Diplome su uručili voditelj planinarske škole i ispitivač orijentacije Zoran Milaković uz prisutne ispitivače pojedinih dijelova. Prvu pomoć je provjeravala Vanja Čar, korištenje tehničke opreme Slavko Habijanec te pismeni ispit Stevo Nagy. Prije zajedničkog ručka i druženja ispred svih polaznica i polaznika s par rečenica svima se obratila najstarija polaznica, 66-godišnja Marija Kavajin.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

100. obljetnica planinarstva u Petrinji

100. obljetnica planinarstva u Petrinji

24.05.2022.

Kod planinarskog doma Matija Filjak na Hrastovičkoj gori kod Petrinje u nedjelju 22. svibnja održana je svečanost povodom 100. obljetnice HPD-a Zrin u Petrinji. Predsjednik HPS-a Darko Berljak istaknuo je da je HPD Zrin u Petrinji bilo formirano 1922. kao podružnica zagrebačkog Hrvatskog planinarskog društva i da se već u razdoblju do Drugog svjetskog rata istaknulo se kao jedna od najaktivnijih podružnica tadašnjeg HPD-a. Društvo je tijekom stotinu godina, od 1922. do danas djelovalo pod imenima Zrin, Zrinska gora, Petrinja, Gavrilović pa od 1999. ponovno Zrin.

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.