25. Proljeće na Bilogori

četvrtak, 05.05.2022.

Slika.

472 planinara zajedno s roditeljima i djecom, članovima bjelovarske dječje planinarske skupine Ježići, kako su točno pobrojali vodiči, prohodalo je 24. travnja 2022. jednu od četiri staze na 25. tradicionalnoj i najvažnijoj manifestaciji bjelovarskih planinara Proljeće na Bilogori. Sve je, kao i uvijek, počelo i završilo u „utočištu“ HPD Bilogore, na planinarskom domu Kamenitovac gdje su planinare iz 19 društava pozdravili predsjednica HPD Bilogore Vera Pauška te Đuro Gustović, jedan je najistaknutijih bjelovarskih planinara.Ponuđene su ture bile:

Slika.
  • Kamenitovac – Pohajdin bunar (najduža, 15 km, oko pet sati hoda)
  • Bilogorskim stazama-obilaznica, 12 km, oko četiri sata. Ova je staza i u službenom programu HPS-a, tu se udarali štambilji i dobivale značke
  • oni koji su željeli uživati u pitomom tek ozelenjelom bilogorskom krajoliku i ne se previše umarati birali su smjer Kamenitovac – Orovački vinogradi, oko osam kilometara
  • prošle godine otvorena Dječja staza „Mali Bilogorci“, duga oko četiri kilometra, koja je bila najveće iznenađenje i ono što je na neki način obilježilo ovogodišnju smotru! Tu se našlo najviše hodača - čak 160 malih (budućih!) planinara s roditeljima koji su uz veselu graju hodali do Medinog izvora i natrag! Za klince i klinceze, buduće planinare, bile su priređene i dodatne zabave, glazbeni nastupi, druženje s mađioničarem…

Nakon hodanja uslijedilo je opuštanje u domu i na terasi uz posebno pripremljeni gulaš i čevape te domaće kolače kojima su goste „zatrpale“ bjelovarske planinarke. Zabavljalo se do kasnog poslijepodneva, a tko je želio, mogao je na posebnom štandu kupiti i neki suvenir!

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

100. obljetnica planinarstva u Petrinji

100. obljetnica planinarstva u Petrinji

24.05.2022.

Kod planinarskog doma Matija Filjak na Hrastovičkoj gori kod Petrinje u nedjelju 22. svibnja održana je svečanost povodom 100. obljetnice HPD-a Zrin u Petrinji. Predsjednik HPS-a Darko Berljak istaknuo je da je HPD Zrin u Petrinji bilo formirano 1922. kao podružnica zagrebačkog Hrvatskog planinarskog društva i da se već u razdoblju do Drugog svjetskog rata istaknulo se kao jedna od najaktivnijih podružnica tadašnjeg HPD-a. Društvo je tijekom stotinu godina, od 1922. do danas djelovalo pod imenima Zrin, Zrinska gora, Petrinja, Gavrilović pa od 1999. ponovno Zrin.

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.