Gostovanje kod AO Mosor 30.04.2022.-01.05.2022.

srijeda, 11.05.2022.

Usred trajanja ljetnih alpinističkih škola stigao je poziv od strane AO Mosor zagrebačkim alpinističkim odsjecima da se dođemo poigrati u njihovo dvorište na Kozjaku iznad Kaštelanskog zaljeva. Planina Kozjak najduža je stijena u Hrvatskoj, stijene su niske u rasponu od 90 m do 250 m te obiluje klasičnim smjerovima koji datiraju iz 50-tih godina prošlog stoljeća pa na dalje.

Druženju se odazvalo 2 člana iz AO Velebit, 10 članova iz AO Matica te 10 domaćina, članova, iz AO Mosor. Sve u svemu jedna lijepa brojka entuzijasta i zaljubljenika u tradicionalno penjanje.

Uz nezaobilazno roštiljanje i ostale delicije, u planinarskoj kući „Pod Koludrom“, oba dana su se penjali sljedeći klasični smjerovi: Dimnjačarski (varijanta) i original, Putinov, Direktni smjer, Smjer po bridu, Covid-19, 8.Marta, Bršljanov smjer, Pjevajući te Čađavi smjer. Literatura kojom smo se služili je vodič Kozjak od Stanislava Gilića, iz 1985.godine. Također od velike pomoći su nam bili i sami domaćini koji su nekima pokazali ulaz u smjer, nekima pravac odstupa, a neki su imali sreće pa su iz prve ruke slušali o Anti Bedalovu ispred znamenitog smjera Sunčani sat te posjetili planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo uzidano na rubu stijene Koludra i Debelića.

Dojmovi penjača su se podudarali u tome da se ocijene mogu komotno „podebljati“ jer smjerovi penjani 50-tih godina prošlog stoljeća te tadašnja ocjenjivanja dosta se razlikuju od današnjih. Ima dosta botanike pa zbog toga i dosta snalaženja i improviziranja u smjeru, stijena je na dijelovima čvrsta, u većini krušljivo-glonđasto-klimava no sve to zajedno daje čar penjanju klasičnih smjerova. Pogledi koji oduzimaju dah što od izlazaka sunca, buđenja jutra, do zalazaka sunca dodatno su uljepšali dojam.

Članovi AO Mosor su ekipa kod koje bi se uvijek svi rado vratili jer njihovom gostoprimstvu teško da bi itko mogao odoljeti. Pri kraju ovog prekrasnog vikenda već su se kovali planovi za iduće druženje kome se svi zajedno radujemo.

Ovaj vikend je još jedan dokaz kako među odsjecima različitih društava postoji sloga.

Jedan od članova AO Mosor, Josip Marin, izjavio je:

„Veliko nam je zadovoljstvo bilo ugostiti veselu, zanimljivu i nadasve odvažnu ekipu alpinista iz Zagreba. Od davnih dana po Kozjaku nije bilo toliko penjačkih naveza i toliko ispenjanih smjerova u tako kratkom roku. Zabilo se nebrojeno klinova, postavilo čokova, ...., a i stari smjerovi su se malo počistili. Zadovoljno su se stiskale ruke i dijelili zagrljaji na vrhovima smjerova. Uglavnom bio je to jedan jako produktivan vikend u našem dvorištu uz razmjenu penjačkih, gurmanskih, muzičkih i drugih iskustava među odsjecima. Do sljedećeg druženja, pa makar i opet, na Kozjaku!“

Živjeli!

Tekst: Ivona Bogović, u ime komisije

Slike: Ivona Bogović, Nikola Prpić, Iva Medić, Ana Marija Gospić

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

21.05.2022.

Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. usvojila je Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.