Gostovanje kod AO Mosor 30.04.2022.-01.05.2022.

srijeda, 11.05.2022.

Usred trajanja ljetnih alpinističkih škola stigao je poziv od strane AO Mosor zagrebačkim alpinističkim odsjecima da se dođemo poigrati u njihovo dvorište na Kozjaku iznad Kaštelanskog zaljeva. Planina Kozjak najduža je stijena u Hrvatskoj, stijene su niske u rasponu od 90 m do 250 m te obiluje klasičnim smjerovima koji datiraju iz 50-tih godina prošlog stoljeća pa na dalje.

Druženju se odazvalo 2 člana iz AO Velebit, 10 članova iz AO Matica te 10 domaćina, članova, iz AO Mosor. Sve u svemu jedna lijepa brojka entuzijasta i zaljubljenika u tradicionalno penjanje.

Uz nezaobilazno roštiljanje i ostale delicije, u planinarskoj kući „Pod Koludrom“, oba dana su se penjali sljedeći klasični smjerovi: Dimnjačarski (varijanta) i original, Putinov, Direktni smjer, Smjer po bridu, Covid-19, 8.Marta, Bršljanov smjer, Pjevajući te Čađavi smjer. Literatura kojom smo se služili je vodič Kozjak od Stanislava Gilića, iz 1985.godine. Također od velike pomoći su nam bili i sami domaćini koji su nekima pokazali ulaz u smjer, nekima pravac odstupa, a neki su imali sreće pa su iz prve ruke slušali o Anti Bedalovu ispred znamenitog smjera Sunčani sat te posjetili planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo uzidano na rubu stijene Koludra i Debelića.

Dojmovi penjača su se podudarali u tome da se ocijene mogu komotno „podebljati“ jer smjerovi penjani 50-tih godina prošlog stoljeća te tadašnja ocjenjivanja dosta se razlikuju od današnjih. Ima dosta botanike pa zbog toga i dosta snalaženja i improviziranja u smjeru, stijena je na dijelovima čvrsta, u većini krušljivo-glonđasto-klimava no sve to zajedno daje čar penjanju klasičnih smjerova. Pogledi koji oduzimaju dah što od izlazaka sunca, buđenja jutra, do zalazaka sunca dodatno su uljepšali dojam.

Članovi AO Mosor su ekipa kod koje bi se uvijek svi rado vratili jer njihovom gostoprimstvu teško da bi itko mogao odoljeti. Pri kraju ovog prekrasnog vikenda već su se kovali planovi za iduće druženje kome se svi zajedno radujemo.

Ovaj vikend je još jedan dokaz kako među odsjecima različitih društava postoji sloga.

Jedan od članova AO Mosor, Josip Marin, izjavio je:

„Veliko nam je zadovoljstvo bilo ugostiti veselu, zanimljivu i nadasve odvažnu ekipu alpinista iz Zagreba. Od davnih dana po Kozjaku nije bilo toliko penjačkih naveza i toliko ispenjanih smjerova u tako kratkom roku. Zabilo se nebrojeno klinova, postavilo čokova, ...., a i stari smjerovi su se malo počistili. Zadovoljno su se stiskale ruke i dijelili zagrljaji na vrhovima smjerova. Uglavnom bio je to jedan jako produktivan vikend u našem dvorištu uz razmjenu penjačkih, gurmanskih, muzičkih i drugih iskustava među odsjecima. Do sljedećeg druženja, pa makar i opet, na Kozjaku!“

Živjeli!

Tekst: Ivona Bogović, u ime komisije

Slike: Ivona Bogović, Nikola Prpić, Iva Medić, Ana Marija Gospić

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.