Održan ispit za vodiče A standarda na Omanovcu

srijeda, 18.05.2022.

U organizaciji Komisije za vodiče dana 23. i 24. travnja 2022. održan je ispit za vodiče na ljetno planinarenje (A standard) na kojem je 14 kandidata iz 9 planinarskih društava s područja stanica planinarskih vodiča Rijeka, Slavonija i Zagreb uspješno položilo sve zadane teme i steklo naziv Vodič na ljetno planinarenje (A standard).

Slika.

Kandidati su sve ispitne teme odradili prema dinamičkom planu te su pokazali znanje i zainetresiranost u svim temama. Posebno su se istaknuli u ispitnim turama čime su pokazali da će planinari u njihovim društvima uživati u zanimljivim i kvalitetnim izletima.

Ispit je održan na terenima u blizini planinarskog doma Omanovac i u samom planinarskom domu te upućujemo posebnu zahvalu domaćinima na gostoljubivosti i uslužnosti.

Novim kolegama želimo uspješno vođenje u svojim matičnim planinarskim društvima i nastavak usavršavanja znanja na vježbama u svojim matičnim stanicama planinarskih vodiča.


Mladen Vrabec, voditelj ispita

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.