Den Eror na Mount Everestu

srijeda, 18.05.2022.

Slika.Zadranin Den Eror uspio je 13. svibnja 2022. ostvariti svoj san o usponu na Mount Everest (8848 m), najviši vrh svijeta, te tako postao sedmi Hrvat, nakon Stipe Božića (1979. i 1989.) te članica Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije Everest 2009. Darije i Iris Bostjančić, Milene Šijan i Ene Vrbek, te Maria Celinića (2021.) kojemu je to uspjelo.

Planinarenjem i penjanjem bavio se od malih nogu. Prije Everesta popeo se na Elbrus, Kilimanjaro, Matterhorn i na Aconcaguu. U Zadru je završio pomorsku školu i bavi se pomorstvom. Osim planinarenjem, bavi se i paraglidingom.

Slika.Za razliku od ranijih vremena kada su alpinističke ekspedicije uglavnom organizirali planinarski savezi i kada su ekspedicije bile organizacijski i logistički mnogo složenije, u novije vrijeme prevladavaju komercijalne ekspedicije u organizaciji specijaliziranih agencija. Eror se penjao u ekspediciji u organizaciji agencije Asian Trekking u Nepalu kao dio skupine od 13 penjača. Prema njegovim izjavama koje je dao za hrvatske medije, ove je godine bilo vrlo povoljno vrijeme za uspon. Užad je do vrha bila postavljena 9. svibnja, a uslijedio je razmjerno dug niz dana s povoljnim vremenskim uvjetima.

Fotografije i prve dojmove objavio je na svojoj facebook stranici.

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.