Festival Brdo knjiga ispunio očekivanja

srijeda, 18.05.2022.

Slika.Ljubitelji planina i knjiga od 12. do 15. svibnja imali su priliku u Samoboru te u Žumberačkom i Samoborskom gorju uživati uz planinarsku literaturu, edukativne planinarske radionice za djecu i odrasle, organizirane izlete i još puno toga. U organizaciji tvrtke Libricon d.o.o., specijalizirane za planinarsku i putopisnu literaturu, održan je prvi hrvatski i regionalni festival knjiga i planina – Brdo knjiga.

Slika.Festival je okupio hrvatske i regionalne umjetnike, s naglaskom na književne autore, koji u svojim djelima odabiru prostor planine i prirode kao važnu odrednicu za stvaranje vlastitih, autentičnih umjetničkih iskaza. Program festivala bio je ujedno otvoren i onima koji sa svojih planinarskih pohoda donose i »praktičniju« literaturu – dnevnike, vodiče i putopise, jednako kao i foto-galerije, glazbena djela, filmove ili internetske blogove i druge kreativne sadržaje.

Slika.Inicijatori festivala su Željko Žarak, osnivač izdavačke kuće Libricon, i Milan Majerović-Stilinović, novinar i autor knjige kratkih priča Što sam naučio na planini, koja je također predstavljena na festivalu. Suorganizator festivala je Pučko otvoreno učilište Samobor, a festival su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Samobor, Hrvatski planinarski savez i mnogi drugi subjekti.

Slika.Hrvatski planinarski savez na festivalu je bio zastupljen izložbom planinarske literature te prezentacijom tradicije i djelatnosti HPS-a. Predsjednik HPS-a Darko Berljak u sklopu Festivala održao je atraktivna multimedijska predavanja za učenike Srednjoškolskog centra u Samoboru o hrvatskim himalajskim ekspedicijama, glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar predstavio je novo izdanje Planinarskog vodiča po Hrvatskoj, a pročelnik Komisije za povijest planinarstva HPS-a Borislav Aleraj svoju memoarsku knjigu "Alpinist". Snažna slovenska alpinistička tradicija bila je zastupljena panel diskusijom o kultnoj knjizi Put pokojnog Nejca Zaplotnika, a povodom 70 godina od njegova rođenja, te gostovanjem Marije i Andreja Štremfelj, bračnog para koji se prvi zajedno popeo na Mount Everest i o tome napisao knjigu Zagrljaj na vrhu svijeta. Iz susjedne BiH predstavio se Zehrudin Isaković, planinarski aktivist i autor vodiča po BiH planinama. Na festivalu su svoje knjige, omiljene planine i pohode u njih predstavili Edo Popović i Milan Majerović Stilinović. Posebno zapažen bio je i razgovor s planinarom-arhitektom Ivanom Juretićem i Mirkom Bjelanom, dobitnikom HPS-ove godišnje nagrade za najbolju planinarsku web stranicu u 2021. Na festivalu su također održane izložbe fotografija "Jugozapadna utjeha" i tweetova HGSS-a. Sve to bio je tek dio programa festivala Brdo knjiga, inspiriranog planinama i knjigama.

Festivalskom ugođaju i programu svoj je doprinos dala i Gradska knjižnica Samobor u kojoj su se prije i tijekom festivala odvijala predstavljanja knjiga planinske tematike te Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje i Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Samobor. Tijekom festivala izvedeni su organizirani izleti na Japetić i u Žumberak.

Više informacija o festivalu dostupno je na stranici brdoknjiga.com i na društvenim mrežama festivala.

Slika 1 od 18.Slika 2 od 18.Slika 3 od 18.Slika 4 od 18.Slika 5 od 18.Slika 6 od 18.Slika 7 od 18.Slika 8 od 18.Slika 9 od 18.Slika 10 od 18.Slika 11 od 18.Slika 12 od 18.Slika 13 od 18.Slika 14 od 18.Slika 15 od 18.Slika 16 od 18.Slika 17 od 18.Slika 18 od 18.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.