Odobrena sredstva za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata

utorak, 05.04.2022.

Na svojoj 16. sjednici 4. travnja 2022. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga Komisije za planinarske objekte donio odluku o dodjeli sredstava za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekta u 2022. godini. Iz sredstava HPS-a u ukupnom iznosu od 200.000,00 kuna sufinancirat će se nabavka materijala za 19 planinarskih objekata odabranih na Natječaju za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata prema zaprimljenim prijedlozima i projektnoj dokumentaciji planinarskih udruga koje njima upravljaju – za domove Omanovac, Brezovac, Boris Farkaš u Sekulićima, Bijele stijene u Tuku, Umberto Girometta na Mosoru, Careva kuća na Begovači, Žitnica na Japetiću, Mrkvište, Krndija u Londžici, Cesargrad, Velebrdski ledari u Velikom Brdu, Viljevo na Dilju, Anka Komadina u Viništu, Korita na Ćićariji, Grohot na Medvednici te Ratkovo sklonište i skloništa Skorpovac i Ždrilo na Velebitu. Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini raspisan je u siječnju 2021., a do roka za prikupljanje natječajne dokumentacije 31. 3. 2021. pristigla je ukupno 21 prijava. Podaci o upravljačima, objektima i odobrenim sredstvima za nabavku materijala dostupni su u tablici.

UpravljačPlaninarski objektIznos (kn)Namjena
HPD Cesargrad, KlanjecPlaninarska kuća Cesargrad12.012,59vanjska stolarija, 2 prozora
PD Psunj, PakracPlaninarski dom Omanovac7.353,95vanjska stolarija, 3 prozora
HPD Dinara, KninPlaninarska kuća Brezovac13.350,00topli pod za spavaonice
PSD Trešnjevka, ZagrebPlaninarska kuća Boris Farkaš22.750,00vanjska stolarija, prozori
PDS Velebit, ZagrebPlaninarsko sklonište Ratkovo sklonište3.959,00materijal za dovršetak zimske sobe
HPD Mosor, SplitPlaninarski dom Umberto Girometa12.685,81drvne grede za krovište
HPD OštrcPlaninarska kuća na Majeru3.275,00solarno napajanje
HPD JastrebarskoPlaninarski dom Žitnica36.712,50izolacija, drveni elementi i pokrovni lim
PD Zavižan, SenjPlaninarska kuća Mrkvište8.750,00sanitarije i spremnici za vodu
HPSPlaninarski dom Bijele stijene21.880,00ulazna vrata
PD Gromovača, OtočacPlaninarska kuća Careva kuća5.512,00peć
PD Krndija, NašicePlaninarska kuća Krndija (Londžica)9.112,50OSB ploče
HPD Sveti Šimun, ZagrebPlaninarsko sklonište Skorpovac5.261,25kemijski zahodi, akumulator
PD Zanatlija, OsijekPlaninarska kuća Viljevo9.302,20drvna građa za nadstrešnicu
HPD Vihor, ZagrebPlaninarska kuća Anka Komadina u Viništu5.012,55prozor, vrata, građa za nadstrešnicu
PD Glas Istre, PulaPlaninarska kuća Korita2.500,00dimnjak
HPD Blagus, BlagušaPlaninarska kuća Grohot2.237,00cisterna za vodu
PD Panj, ZagrebPlaninarsko sklonište Ždrilo3.000,00zahod
HPD Veliko Brdo, MakarskaPlaninarski dom Velobrskih ledara15.301,99građa za nadstrešnicu

Slika.HPS svake godine raspisuje i provodi natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata na kojem sufinancira materijal za potrebne radove na objektima kojima upravljaju udruge članice HPS-a. U razdoblju od 2000. do 2021. na taj je način iz sredstava HPS-a uloženo bespovratno više od 3,2 milijuna kuna potpore za ukupno 231 pojedinačni projekat izgradnje, obnove i održavanja planinarskih objekata. Taj je natječaj jedini stalni izvor sredstava za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata u Hrvatskoj. Sredstva se osiguravaju od prihoda od članskih markica HPS-a, sukladno Programu rada i Financijskom planu HPS-a, a potpora HPS-a odobrava se isključivo za neposrednu nabavku građevinskog i drugog materijala, sukladno valjanom troškovniku odnosno ponudi ili predračunu dobavljača. Pri ocjenjivanju zahtjeva za potporu Komisija za planinarske objekte HPS-a ima u vidu značaj pojedinog objekta, sukladno kategorizaciji na objekte od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja, kao i druge uvjete, kriterije i prioritete iz Operativnog programa upravljanja planinarskom infrastrukturom. S udrugama kojima je odobreno financiranje za njihove objekte sklapa se pisani ugovor o korištenju sredstava sukladno uvjetima natječaja.

U ovoj godini u tijeku je također i projekt opremanja planinarskih skloništa u zaštićenim planinskim područjima, koji se financira pretežito iz sredstava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost tog projekta je 500.000 kuna, a obuhvaćeno je ukupno 15 skloništa na Velebitu, Dinari i Biokovu (Rossijevo sklonište, Ograđenica, Skorpovac, Dušice, Visočica, Tatekova koliba, Struge, Kale, Zlatko Prgin, Vjetar s Dinare, Pume, Bili cvitak, Drago Grubač, Rupe i Sveti Mihovil na Žlabini). Nositelj projekta je Hrvatski planinarski savez, a sve aktivnosti provode se u suradnji s HGSS-om u cilju unaprjeđenja sigurnosti u zaštićenim planinskim područjima.

Slika.Kao sažetu informaciju i pomoć svima koji skrbe o planinarskim objektima Komisija za planinarske objekte HPS-a priredila je i na webu HPS-a 2021. objavila Vodič za upravljače i domaćine planinarskih objekata (domova, kuća i skloništa). Vodič sadrži osnovne informacije o stanju, statusu, izazovima, pokazateljima, aktima i strateškim odrednicama za upravljanje planinarskim objektima, o ulozi planinarske udruge, organiziranju prihvata posjetitelja i drugim temama od interesa za upravljače i domaćine planinarskih objekata, ali za i sve posjetitelje. Na svojoj 15. sjednici Izvršni odbor HPS-a je donio i Operativni program upravljanja planinarskom infrastrukturuom kojim su definirani ciljevi, načela, aktivnosti, uvjete, kriteriji i prioriteti koji se primjenjuju kod upravljanja planinarskom infrastrukturom, a koji predstavlja glavno uporište za ulaganja u planinarsku infrastrukturu.

U Hrvatskoj je danas u funkciji ukupno 156 planinarskih objekata.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez