Održan instrukorski seminar

ponedjeljak, 06.06.2022.

Komisija za vodiče HPS-a organizirala je i provela 4. i 5. lipnja stručni seminar za instruktore i asistente u školovanju planinarskih vodiča. Na seminaru je sudjelovalo 18 instruktora i asistenata iz stanica planinarskih vodiča Zagreb, Zagorje, Varaždin, Karlovac, Rijeka, Zadar, Šibenik i Makarska. Seminar je izveden u Radoboju, a vodio ga je pročelnik potkomisije za instruktorski kadar Eugen Zobaj.

U okviru seminara detaljno je predstavljen način izvođenja vježbi te su analizirana iskustva s vodičkih tečaja i ispita te su slijedom toga razrađeni postupci kod izvođenja pojedinih vježbi i ishodi učenja. Posebno je naglašena važnost kvalitetne analize i povezivanja sadržaja iznesenih u predavanjima s vježbama koje se izvode na terenu. Pročelnica Komisije za vodiče Karoline Supina Vrabec i pročelnica Potkomisije za školovanje Tatjana Bračanov dale su upute i smjernice vezane uz organizacijske i administrativne poslove povezane s tečajima i ispitima, uključujući komunikaciju s polaznicima i s Potkomisijom za školovanje. Također je obrađena metodika provođenja ispita te je dogovorena revizija ispitnih pitanja u pismenom ispitu. Na kraju seminara izvedena je vježba vođenja i obraćanja skupini. Glavni zaključci bit će uključeni u novo izdanje Metodičkog priručnika za školovanje vodiča.

Slika.

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.