100 godina PD Svilaja

ponedjeljak, 06.06.2022.

Nizom prigodnih aktivnosti Planinarsko društvo Svilaja, koje je prvo registrirano planinarsko društvo na području Dalmacije, proslavilo je svoj 100. rođendan. Društvo je osnovano 1922. godine, a registrirano nakon što su se prikupili svi potrebni dokumenti, 1924. godine.

Od 1922. g. planinarsko društvo „Svilaja“ uvelo je brojne Sinjane i Cetinjane u svijet planinarenja. Organiziran je velik broj planinarskih izleta i pohoda po domovini i inozemstvu. Članovi društva pojedinačno su osvajali i vrhove u Europi, Africi, Himalaji, južnoj Americi. Organizirane su planinarske škole, skupovi, društvo je bilo u više navrata i domaćin danima planinara Dalmacije. Osim toga, članovi društva uređuju, markiraju, čiste i prosijecaju planinarske staze na Visokoj i Svilaji.


Slika.

Društvo danas broji preko 180 članova, a posebno raduje broj mladih i djece kojima se vlastitim primjerom prenosi ljubav prema prirodi i važnost volontiranja za podizanje kvalitete života lokalne zajednice.

Jedna od aktivnosti društva je i izgradnja planinarskog doma, odnosno skloništa, kako bi planinari imali mjesto gdje se mogu skloniti u slučaju nevremena.

Planinarski dom „Orlove stine“ je čvrsto građeni objekt s armirano-betonskom konstrukcijom, ukupne korisne površine oko 350 metara četvornih. Isto tako, sastoji se od vodoopskrbne kišnice, a električna energija osigurana je preko solarnih uređaja. Što se tiče smještaja, u prostorijama doma postavljeno je 50 kreveta, tu su sanitarni čvor, kuhinja i velika blagavaonica. Dom je otvoren po najavi.

Uz navedeno valja naglasiti kako je u prizemlju doma prostor koji nikada nije pod ključem, a namijenjen je namjernicima koji su prisiljeni u planini tražiti sklonište.


Slika.

Proslava je započela u petak, 3. lipnja 2022. u večernjim satima uz logorsku vatru i festival planinarskih filmova. Subota, 4. lipnja osvanula je sunčana i vruća, u 9 sati prigodnim govorom sve nazočne pozdravio je predsjednik društva Zoran Vejić. Nakon govora, uslijedilo je otvaranje doma. Čast da to učine imali su bivši ministar obrane, zaljubljenik u planinarenje Ante Kotromanović, počasni predsjednik PD Svilaja Boris Buljan i aktualni predsjednik Zoran Vejić, uz nazočnost brojnih članova Planinarskog društva. Svi planinari i prijatelji planine poslužili su se toplim uštipcima, domaćim sirom, kolačima, kavom, a manja grupa je krenula osvojiti vrh Svilaje. U poslijepodnevnim satima upriličen je ručak, svečana podjela diploma polaznicima planinarske škole te simbolična podjela medalja djeci koja su taj dan osvojila vrh Svilaje. Domaćini su pripremili i prigodna priznanja planinarima koji su sudjelovali u programu i koji su na bilo koji način u proteklih 19 godina pomogli u izradi i opremanju planinarskog doma. Druženje se nastavilo uz pjesmu klape Sinj do duboko u noć. U nedjelju, 5. lipnja upriličeni su kraći izleti oko doma te zajednički ručak nakon kojeg su članovi društva, planinari i prijatelji planina otišli svojim kućama ispunjeni i sretni.

Dodajmo kako je u pripremi i monografija za koju se u PD Svilaja nadaju da će biti gotova do rujna, kada PD ima tradicionalni uspon na Svilaju.

Autor teksta: Boris Buljan
Autori fotografija: Ankica Župić, Nikica Ugrin Radar

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.

Najnovije vijesti

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

U Mariji Bistrici proslavljen dan Svetog Bernarda

U Mariji Bistrici proslavljen dan Svetog Bernarda

16.06.2022.

U Mariji Bistrici je 15. lipnja 2022. Hrvatska gorska služba spašavanja uz sudjelovanje spašavatelja i gostiju iz svih krajeva Hrvatske svečano obilježila dan Svetog Bernarda, zaštitnika planinara, alpinista, skijaša i gorskih spašavatelja.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.