5. Pohod za hrvatske branitelje poginule na Velebitu

četvrtak, 09.06.2022.

U subotu, 04.06.2022., održan je 5. Pohod za hrvatske branitelje poginule na Velebitu.


Slika.

Pohod je okupio oko 400 sudionika iz cijele Hrvatske i jedne manje grupe planinara iz Livna (BiH). Bile su tu jedinice Specijalne policije, veterani gardijskih brigada HV-a i mnogih drugih postrojbi iz Domovinskog rata, pripadnici OSRH i MUP-a RH. Nas planinare posebno je razveselilo prisustvo pripadnika Planinske satnije Velebit.

Nakon jutarnje kave u hostelu Sveti Rok, uputili smo se u koloni Majstorskom cestom prema Malom Alanu, a putem smo zastali u Egeljcu i poklonili se žrtvama lovinačkog zbjega.

Po dolasku na Stanove Jurjevića (Dušice), nakon kratkog odmora, brojni sudionici uputili su se na vrh Sveto brdo. Sveta misa za poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje slavljena je u 15h. Uz gitare, pjevali smo Lupi petama, Tvoja zemlja, Bili cvitak, Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj....Prekrasna atmosfera nabijena ponosom i pozitivom svih sudionika.

Pohod smo završili već tradicionalnim grahom kod Hostela Sveti Rok gdje nas je domaćica Ivana iznenadila s tamburašima.

Brojni sudionici prepoznali su ovaj pohod kao jednu lijepu planinarsko-domoljubnu priču, nimalo "zagađenu" politikom te su najavili dolazak i slijedećih godina uz još više članova.

U ime organizatora USJP Grom PU karlovačke i HPD Gora - Zagreb,
Josip Lukinić

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

U Mariji Bistrici proslavljen dan Svetog Bernarda

U Mariji Bistrici proslavljen dan Svetog Bernarda

16.06.2022.

U Mariji Bistrici je 15. lipnja 2022. Hrvatska gorska služba spašavanja uz sudjelovanje spašavatelja i gostiju iz svih krajeva Hrvatske svečano obilježila dan Svetog Bernarda, zaštitnika planinara, alpinista, skijaša i gorskih spašavatelja.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.