17. virovitički susreti planinara

petak, 10.06.2022.

Slika.

U organizaciji Hrvatskog planinarskog društva „Papuk“ iz Virovitice i uz pokroviteljstvo Hrvatskih šuma d.o.o. (Uprave šuma Podružnica Slatina) u nedjelju, 5. lipnja 2022. na prostoru lugarnice „Razbojište“ održani su 17. virovitički susreti planinara.

Vrijedna ekipa domaćih planinara pripremila je doručak i nešto „kratko“ za razbuđivanje oko 300 okupljenih gostiju iz cijele Hrvatske.


Slika.

Manifestaciji su se odazvali i naši prijatelji i suradnici iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica koji su s nestrpljenjem očekivali polazak na planinarske staze. Kao pravi gosti nisu došli praznih ruku. Donijeli su kolače, ali i 200 knjiga, otpisanih iz knjižničnog fonda, koje su dijelili prisutnim planinarima pod motom „Misli zeleno, čitaj prirodno!“. Virovitička knjižnica se ove godine uključila u projekt „Pokrenimo zelene knjižnice“ i tako postala jedna od knjižnica koje zagovaraju ekološku pismenost i održivi razvoj.

U gostima nam je bila i Kreativna udruga „Unikat“ koja je događaj učinila još zanimljivijim s kreativnom radionicom u koju su se uključili planinari po povratku s planinarskih staza.

Pozdravni govor održao je predsjednik Društva Mario Ripli. Planinarima je predstavio program manifestacije te riječ predao ravnatelju Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robertu Fritzu. U ime Grada Virovitice planinarima se obratila i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac.


Slika.

Predstavljene su tri staze, prilagođene po težini i zahtjevnosti, duge 5, 10 i 15 km. Vodiči su na stazama, od najduže prema najkraćoj, bili: Tanja, Goran i Kristijan, Mara i Svjetlana te Dalibor, Kristina i Zlatko.

Oni koji se nisu odvažili na hodanje bilogorskim stazama, uživali su u čitanju knjiga, odmaranju u prirodi i u igrama iznenađenja koje su priredili prijatelji i suradnici iz Društva za sport i rekreaciju Podgorje. Unatoč vrućem danu planinari su smogli dovoljno snage za bacanje kolutova, strelica pikada, nošenja korpe na glavi, a oni najmlađi bez problema skakali su u vrećama. Snage su društva odmjeravala povlačenjem konopa. Pobjednici su bili svi jer je na ovoj manifestaciji odlučeno da poraza nema.


Slika.

Došlo je i vrijeme ručka, a za odličan paprikaš od divljači pobrinuli su se Anto & Anto. Za desert su ponuđene čak 62 vrsta kolača pripremljene vrijednim rukama i voljom članica Društva. Uz tamburaše, pjesmu i ples, planinarsko druženje nastavilo se do kasnih poslijepodnevnih sati.

Zahvaljujemo svakom članu HPD-a „Papuk“ koji je na bilo koji način pomogao ostvarenju ove manifestacije. Zaista ih je puno te bih ovom tekstu mogao priložiti poveći popis članova. Prepoznat ćete ih na fotografijama. Zahvaliti svakako treba i pokroviteljima: Hrvatskim šumama, Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, Gradu Virovitici, Sportskoj i Turističkoj zajednici Grada Virovitice, Turističkoj zajednici Virovitičko-podravske županije, Virovitičko-podravskoj županiji, Grafitima Becker te posebno volonterima HGSS-a Stanice Orahovica.

Slika 1 od 21.Slika 2 od 21.Slika 3 od 21.Slika 4 od 21.Slika 5 od 21.Slika 6 od 21.Slika 7 od 21.Slika 8 od 21.Slika 9 od 21.Slika 10 od 21.Slika 11 od 21.Slika 12 od 21.Slika 13 od 21.Slika 14 od 21.Slika 15 od 21.Slika 16 od 21.Slika 17 od 21.Slika 18 od 21.Slika 19 od 21.Slika 20 od 21.Slika 21 od 21.

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.