Mala planinarska škola na Velebitu

nedjelja, 01.07.2012.

1. srpnja - Završetak

Uspješan završetak

Podjelom posebno izrađenih diploma svim polaznicima zavšila je velebitska Mala planinarska škola. Tijekom prijepodneva izveden je završni izlet do snježnice u dolini Mirova, te smo ponavljali sve ono što smo naučili.

Prema snježnici

Oduševili smo se grudanjem sa snijegom iz snježnice iako je vani bilo jako toplo i sunčano. Roditelji su počeli pristizati već tijekom jutra pa smo imali prilike i njima pokazati ponešto od naučenog.

Sve je spremno za povratak

Škola je od svih sudionika ocijenjena vrlo uspješnom, a osim planinarskih znanja i vještina, svi polaznici i instruktori nose s Velebita vrijedne uspomene i prijateljstva koja će se produbljivati i širiti i dalje na planinarskim putovima u hrvatskim planinama.

30. lipnja - Šesti dan

Idemo na cijelodnevni izlet

Bliži se kraj Male planinarske škole i već nas hvata tuga što sve tako brzo prolazi. Danas smo, cijelodnevnim izletom, sve dosad naučeno ponavljali usponom na Zečjak s povratkom preko Kite i prevoja Veliki Alan, te smo se dodatno zabavili akcijom planinarskog vođenja, u kojoj su naši vodiči bili polaznici škole.

Evo nas na vrhu Zečjaka

Vježbali smo i izradu i korištenje šatora i improviziranog bivka od priručnog materijala, a na starom zapuštenom putu prema našoj planinarskoj kući na Alanu. Danas nismo imali ručak u kući, ali smo imali svoj dnevni obrok za ručak sa sobom u ruksacima. Nakon cijelog dana na vrhovima Velebita čekala nas je pripremljena večera.

I to treba znati

Svoje dojmove i doživljaje za vrijeme trajanja Male škole prenijeli smo na papir. Netko je to uradio na crtežu, a neki su napisali nekoliko rečenica, kako bi ostalo sjećanje na naš boravak na Velikom Alanu.

29. lipnja - Peti dan

Što je to orijentacija?

Iako se svaki dan mnogo krećemo, tek smo se danas ozbiljnije pozabavili orijentacijom u planini. Voditelji škole pokazali su nam kako se koristiti s kompasom i kartom, kako se određuje sjever i druge zanimljive stvari.

Teorija

Saznali smo nešto o kretanju po terenu uz približnu orijentaciju, a zatim smo i sami probali pronaći točke pomoću kompasa i karte. Iako nije bilo sasvim jednostavno, u vježbi smo svi našli što smo tražili i usput se dobro zabavili, a postigli smo i super rezultate.

A sada prema cilju

Kao i na svim natjecanjima na kraju je bilo proglašenje najbržih, ali svi smo kao nagradu za protrčanu stazu u izvrsnim vremenima dobili kao poklon, knjigu naše Jane „Nije duh nego puh“, koju nam je onda ona i potpisala.

28. lipnja - Četvrti dan

Pred PD Zavižan

Danas smo cijeli dan posvetili izletu na Zavižan te upoznavanju zaštite prirode i vrijednosti Nacionalnog park Sjeverni Velebit. Ujutro smo posjetili edukativni centar NP-a Sjeverni Velebit u Krasnu, gdje smo uz prezentaciju i edukativni program spoznali mnoge vrijednosti zaštite prirode, a zatim smo posjetili planinarski dom Zavižan, koji je poznata meteorološka postaja.

Geološki stup

Upoznali smo bilje iz Velebitskog botaničkog vrta te govorili o zaštiti prirode, o flori, fauni i gorskim vodotocima, kao i ljudima koji su živjeli na prostorima danjašnjeg NP-a.

Zavižanska kosa

U planinarskom domu Zavižan bio je za nas priređen svečani ručak. Prije povratka, uspeli smo se na Zavižansku kosu odakle se pruža izvanredan vidik prema moru i na okolne vrhove, gdje smo saznali zašto je potrebna nadzorna služba i koja je njezina osnovna namjena.

27. lipnja - Treći dan

Spašavanje

Program male planinarske škole nastavlja se temama o opasnostima te o penjanju

Uz asistenciju gorskih spašavatelja, članova HGSS-a stanice Gospić i instruktorice penjanja i članice HGSS-a stanice Zadar Jane Mijailović danas smo se upoznali s opasnostima i spašavanjem u planini te smo probali kako to rade pravi penjači i spašavatelji.

Svi smo to probali

Među ostalim, vježbali smo prvu pomoć u pristup unesrećenom, a saznali smo i da HGSS možemo pozvati pozivom na telefonski broj 112. Posebno atraktivan dio dana bilo je penjanje u stijeni. Naučili smo kako i zašto se penjači navezuju pri penjanju, kako se sporazumijevaju penjači i puno drugih stvari.

I spašavali smo

Raspoloženje u planinarskoj kući Alan stalno raste i svakodnevno rastu naša prijateljstva. Veselimo se i večerašnjoj logorskoj vatri prije spavanja. Sutra krećemo s autobusom prema Krasnu i nakon toga prema Zavižanu, a čeka nas uzbudljiv dan uz edukativni program NP Sjeverni Velebit.

26. lipnja - Drugi dan

Svi zajedno

Prijepodnevne aktivnosti drugog dana Male planinarske škole bile su usmjerene na upoznavanje pravila kretanja po planinarskim putovima i osnovna pravila pri planinarenju (planinarsku etiku i ponašanje). Saznali smo ponešto o markiranim putovima, planinarskoj opremi, planiranju izleta, korištenju vodiča i zemljovida, planinarskim objektima i meteorologiji. Na terenima u okolici Alančića upoznali smo vještine kretanja u planini... i pritom se dobro zabavili.

Uspon prema Alančiću

Poslije podnevno vrijeme iskoristili smo da bi upoznali osnove planinarenja i planinarstva. Otkrivali smo čime se bave planinari, planinarska društva i HPS te se ukratko upoznali s poviješću hrvatskog planinarstva. Predavanje je održao glavni tajnik HPS-a i vođa hrvatskih himalajskih ekspedicija Darko Berljak.

Stazom prema moru

U očekivanju večere prošetali smo se Premužićevom stazom prema jugu te se starom podgorskom stazom kružno, vratili do kuće. Ugodna šetnja s prekrasnim pogledima prema otocima i moru.

25. lipnja - Prvi dan

Započela je velebitska Mala planinarska škola. U školi sudjeluju mladi planinari u dobi do 12 godina iz ukupno 16 planinarskih društava - 14 društava iz svih krajeva Hrvatske te mladi planinari, članovi planinarskih društava iz Brežica i Domžala u Sloveniji. Škola će trajati do 1. srpnja, a način predstavljanja tema i izvođenja vježbi i prilagođen je veličini grupe i dobi polaznika. Polaznici škole upoznavat će planinarstvo kroz planinarenje, razgovor i vježbe na terenima sjevernog i srednjeg Velebita (Alan, Premužićeva staza, Buljma, Zečak, Kita, Mirevo, Zelengrad, Zavižan).

Počeli smo

Škola je započela upoznavanjem roditelja i djece s voditeljima škole i instruktorima - Ivanom Hapačem, Alanom Čaplarom, Janom Mijailović i Ivanom Zorkom. Za početak, upoznali smo se s osnovnim pravilima ponašanja u grupi i s kućnim redom u planinarskoj kući Alan. Dogovoreno je da se, zbog ograničenog telefonskog signala i ograničenih mogućnosti punjenja mobitela, telefonska javljanja obavljaju pozivima djece prema roditeljima u vrijeme kada ćemo biti u dohvatu signala.

Bilo je i smijeha

Nakon večere i zasluženog burnog pljeska kuharu Boži, cijela grupa uputila se na kratku šetnju do livada Mirova i Tudoreva. Na toj šetnji neki od polaznika Male planinarske škole već su bili i prvi puta vodići cijeloj grupi. Svi smo super i spremamo se na prvo spavanje.

Slika.

U ponedjeljak 25. lipnja na Alanu na Velebitu započinje Mala velebitska planinarska škola. Organizator škole je Hrvatski planinarski savez, koji je osigurao da škola za sve polaznike bude besplatna. U školi će sudjelovati mladi članovi hrvatskih planinarskih društava udruženih u HPS te članovi slovenskih planinarskih društava, članica Planinske zveze Slovenije. Za polaznike škole već se nekoliko mjeseci brižljivo pripremaju brojne vježbe, predavanja i izleti u skladu s programom školovanja u HPS-u.

Voditelj škole je Ivan Hapač, a predavači, asistenti i vodiči na terenu su Alan Čaplar, Jana Mijailović, Ivan Zorko, Darko Berljak, članovi HGSS Stanice Gospić i djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Tijekom trajanja velebitske Male planinarske škole planirani su usponi i vježbe na području sjevernog i srednjeg Velebita.

Tijek škole moći će se, putem izvješća izravno s Velebita, pratiti na webu HPS-a.

Slika 1 od 32.Slika 2 od 32.Slika 3 od 32.Slika 4 od 32.Slika 5 od 32.Slika 6 od 32.Slika 7 od 32.Slika 8 od 32.Slika 9 od 32.Slika 10 od 32.Slika 11 od 32.Slika 12 od 32.Slika 13 od 32.Slika 14 od 32.Slika 15 od 32.Slika 16 od 32.Slika 17 od 32.Slika 18 od 32.Slika 19 od 32.Slika 20 od 32.Slika 21 od 32.Slika 22 od 32.Slika 23 od 32.Slika 24 od 32.Slika 25 od 32.Slika 26 od 32.Slika 27 od 32.Slika 28 od 32.Slika 29 od 32.Slika 30 od 32.Slika 31 od 32.Slika 32 od 32.

Najnovije vijesti

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

21.05.2022.

Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. usvojila je Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

 Festival Brdo knjiga ispunio očekivanja

Festival Brdo knjiga ispunio očekivanja

18.05.2022.

Ljubitelji planina i knjiga od 12. do 15. svibnja imali su priliku u Samoboru te u Žumberačkom i Samoborskom gorju uživati uz planinarsku literaturu, edukativne planinarske radionice za djecu i odrasle, organizirane izlete i još puno toga.

Sastanci i radionice UIAA, EUMA-e i BMU-a u Skoplju. Hrvatska domaćin glavne skupštine EUMA-e 2024.

Sastanci i radionice UIAA, EUMA-e i BMU-a u Skoplju. Hrvatska domaćin glavne skupštine EUMA-e 2024.

04.05.2022.

U Skoplju je od 29. travnja do 2. svibnja održan niz sastanaka triju međunarodnih planinarskih asocijacija – UIAA, EUMA-e i BMU-a. Planinarski savez Sjeverne Makedonije kao domaćin organizirao je i ugostio glavnu skupštinu Europske planinarske asocijacije (EUMA), glavnu skupštinu Balkanske planinarske unije (BMU), sastanke stručnih komisija i radnih skupina Međunarodne penjačke i planinarske federacije (UIAA) te završnu radionicu Erasmus+ projekta „EUMA – Poboljšanje dobrog upravljanja penjanjem i planinarenjem u Europi“.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.