Vikend inkluzije u Istri

utorak, 21.06.2022.

U južnom dijelu središnje Istre smjestila se Općina Svetvinčenat u kojoj je 11. i 12. lipnja 2022. održan Vikend inkluzije '22.


Sudionici vikenda inkluzije

Treća je to godina kako se u starogradskoj jezgri Svetvinčenata u istom razdoblju održavaju susreti vodiča, planinara i osoba s invaliditetom. Kao i do sada domaćin susreta bio je naš slijepi planinar Feručo Lazarić koji uz pomoć obitelji i podrške Općinskog načelnika, Turističke zajednice Općina Svetvinčenat i Istarske županije upriličuje kulturni program i planinarsku šetnju.

Prvo je to okupljanje vodiča, planinara i osoba s invaliditetom nakon proglašenja pandemije i prve Radionice za osobe s invaliditetom (OSI) u planinarstvu održane u rujnu 2019. godine u Baškim Oštarijama na Velebitu organizirano od strane tadašnje voditeljice Radne skupine za OSI Aleksandre Kuzmanić.

U prosincu 2021. voditeljica Radne skupine za OSI pri HPS-u postala je Kristina Marjanović nasljedivši Damira Vurušića.

Na Vikendu inkluzije '22. prisustvovalo je 30 vodiča i planinara i, isto toliko prijatelja:
Damir Vurušić, Ivan Škvarić, Saša Kardinar, Zlatko Mihoček, Karmen Čičko, Zdravko Pamić, Sergio Ostović, Sergio Težak, Branka Bosanac, Sanja i Milan Smolčić, Marinko Iskra, Sanda Doljanin, Jasminka Vela, Irena i Branko Žunić, Senka Rukavina, Emil Mandarić, Rachela Sindičić, Milan Mandekić, Stanka i Mario Plavšić iz Đakova, Suzana i Stanko Nemec, Dragan i Danijela Štoković, Deni i Marinela Brščić, Feručo Lazarić.
Vodiči koji su bili sudionici Vikenda inkluzije '22. su članovi stanica: SPV Varaždin, SPV Rijeka, SPV Split, SPV Zagorje, SPV Istra, SPV Zagreb.

Subotnji dio, simbolično dobivši glavni ključ ulaznih vrata s obvezom zaključavanja istog nakon završetka prigodnog programa, održao se u srednjovjekovnom kaštelu Morosini – Grimani.

Šetnja

Okupljanje u Svetvinčenatu zakazano je u poslijepodnevnim satima prigodnom šetnjom starogradskim centrom pod vodstvom turističkog vodiča. U 16.30 sati započeo je sastanak Radne skupine osoba s invaliditetom u konferencijskoj dvorani kaštela. Na sastanku se moglo čuti da unatoč dvogodišnjoj pandemiji planinarenje za osobe s invaliditetom se nije zaustavilo te da su vodiči i planinari kontinuirano odlazili u planine onoliko koliko su im dozvoljavale privremene zabrane i ograničenja.

Teme o kojima se raspravljalo i komentiralo bila je razmjena dobre prakse na terenu, potreba udruživanja vodiča koji su voljni voditi osobe s invaliditetom i međusobna suradnja planinarskih društava po tom pitanju, bolja medijska vidljivost, sinergija različitih organizacija Civilnog društva s ciljem podijele znanja i iskustva kako bi se međusobno osnažili. Prihvaćena je Inicijativa ˝Pruži mi ruku˝ na način da se uvrsti i primjeni u svim planinarskim društvima u Hrvatskoj uz pomoć vodiča koji imaju iskustva u organiziranju prilagođenih izleta i vođenju osoba s invaliditetom. Namjera je da vodiči koji izraze želju i dobru volju za rad s osobama s invaliditetom slože jedan prilagođeni izlet godišnje i isti ponude udruzi ili društvu osoba s invaliditetom u svojoj lokalnoj zajednici.

Na radnom sastanku pridružili su se članovi PD „Obruč“ koji su netom spustili s planinarenja u Gorskom kotaru. Damir Vurušić, Ivan Škvarić i Milan Mandekić odveli su Rachelu Sindičić osoba s cerebralnom paralizom i Emila Mandarića slijepa osoba na Guslicu 1490 m. Isti taj vikend PD slijepih „Prijatelji planina“ pod vodstvom Biserke i Željka Cigula uspješno su ostvarili uspon na Sveto brdo, Velebit.

Uslijedio je bogat glazbeno scenski program s večerom koji je potrajao do kasno u noć. Premijerno je izvedena pjesma Život je lijep i kad si slijep, tekst i melodiju potpisuje Feručo Lazarić.


Terapija jahanjem

U nedjelju je bio zakazan posjet Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre - Regionalni centar inkluzivnog turizma LUČ Eduka Cukrići smješten u Općini Svetvinčenat. Otvorena vrata Centra omogućio nam je gospodin Zlatko Kuftić, dugogodišnji predsjednik Udruge slijepih Istarske županije. U svom se govoru dobrodošlice osvrnuo na početke rada Centra, što se sve u međuvremenu napravilo i iznio nam buduće planove. Centar se prostire na površini od 31000 četvornih metara i sa svojim sportsko-rekreacijskim sadržajima prilagođen je slijepim osobama i različitim kategorijama osoba s invaliditetom. Osim zelenih površina u Centru se nalazi i građevinski objekt Kuća svjetla u kojem smo bili ugošćeni, košarkaško igralište prilagođeno slijepim osobama, viseća kuglana i šetnice označene rubnjacima koje omogućuju samostalno kretanje slijepih osoba uz pomoć bijelog štapa. Razgledali smo i sedam nedovršenih apartmana koji su donacija Društva Crvenog križa Istarske županije.

Sudionici, njih 30-tak, imali su priliku pojedinačno okušati se u vožnji tandem bicikla, terapijskom jahanju na hrvatskim hladnokrvnjacima u suradnji s Konjičkim klubom Cukrići čija je dopredsjednica Dolores Bulešić. Uslijedila je inkluzivna šetnja oko Centra uz povijesne crtice oko gradnje suhozida i njihov značaj u lokalnim kulturama te važnost ekosustava lokve koja je malo ali važno stanište za brojne biljne i životinjske vrste. Za kraj održan je natjecateljski turnir na govorno elektronskom pikadu u kojem su svi sudjelovali. Radionica je na obostrano zadovoljstvo zaključena podjelom prigodnih medalja, zajedničkim ručkom i pozivnicom za ponovnim dolaskom u Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre.


Radni sastanak

Od aktivnosti objavljen je od strane HPD Željezničar – Zagreb izlet „Pruži mi ruku OSI - zajedno do Japice“ u nedjelju, 3. srpnja 2022. u suradnji s HPD Cesargrad Klanjec.
HPD Obruč najavljuje izlet na Platak treći tjedan u kolovozu.
U rujnu sudjelujemo u inkluzivnoj Mliječnoj stazi 2022. Za sve informacije potrebno je javiti se Damiru Vurušiću.

Sljedeći sastanak i radionica Radne skupine za osobe s invaliditetom održat će se na jesen u Baškim Oštarijama.

Ovim putem još jednom zahvaljujem domaćinu susreta Feruči Lazariću i njegovoj obitelji, Općini Svetvinčenatu na potpori i susretljivosti, djelatnicima kaštela Morosini–Grimani, Zlatku Kuftiću predsjedniku Udruge slijepih Istarske županije, svim dragim vodičima i planinarima OSI koji su mogli doći i svojim prisustvom uveličali ovo druženje za koje vjerujem da će im ostati u lijepom sjećanju do idućeg susreta.

Kristina Marjanović

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.