Vikend inkluzije u Istri

utorak, 21.06.2022.

U južnom dijelu središnje Istre smjestila se Općina Svetvinčenat u kojoj je 11. i 12. lipnja 2022. održan Vikend inkluzije '22.


Sudionici vikenda inkluzije

Treća je to godina kako se u starogradskoj jezgri Svetvinčenata u istom razdoblju održavaju susreti vodiča, planinara i osoba s invaliditetom. Kao i do sada domaćin susreta bio je naš slijepi planinar Feručo Lazarić koji uz pomoć obitelji i podrške Općinskog načelnika, Turističke zajednice Općina Svetvinčenat i Istarske županije upriličuje kulturni program i planinarsku šetnju.

Prvo je to okupljanje vodiča, planinara i osoba s invaliditetom nakon proglašenja pandemije i prve Radionice za osobe s invaliditetom (OSI) u planinarstvu održane u rujnu 2019. godine u Baškim Oštarijama na Velebitu organizirano od strane tadašnje voditeljice Radne skupine za OSI Aleksandre Kuzmanić.

U prosincu 2021. voditeljica Radne skupine za OSI pri HPS-u postala je Kristina Marjanović nasljedivši Damira Vurušića.

Na Vikendu inkluzije '22. prisustvovalo je 30 vodiča i planinara i, isto toliko prijatelja:
Damir Vurušić, Ivan Škvarić, Saša Kardinar, Zlatko Mihoček, Karmen Čičko, Zdravko Pamić, Sergio Ostović, Sergio Težak, Branka Bosanac, Sanja i Milan Smolčić, Marinko Iskra, Sanda Doljanin, Jasminka Vela, Irena i Branko Žunić, Senka Rukavina, Emil Mandarić, Rachela Sindičić, Milan Mandekić, Stanka i Mario Plavšić iz Đakova, Suzana i Stanko Nemec, Dragan i Danijela Štoković, Deni i Marinela Brščić, Feručo Lazarić.
Vodiči koji su bili sudionici Vikenda inkluzije '22. su članovi stanica: SPV Varaždin, SPV Rijeka, SPV Split, SPV Zagorje, SPV Istra, SPV Zagreb.

Subotnji dio, simbolično dobivši glavni ključ ulaznih vrata s obvezom zaključavanja istog nakon završetka prigodnog programa, održao se u srednjovjekovnom kaštelu Morosini – Grimani.

Šetnja

Okupljanje u Svetvinčenatu zakazano je u poslijepodnevnim satima prigodnom šetnjom starogradskim centrom pod vodstvom turističkog vodiča. U 16.30 sati započeo je sastanak Radne skupine osoba s invaliditetom u konferencijskoj dvorani kaštela. Na sastanku se moglo čuti da unatoč dvogodišnjoj pandemiji planinarenje za osobe s invaliditetom se nije zaustavilo te da su vodiči i planinari kontinuirano odlazili u planine onoliko koliko su im dozvoljavale privremene zabrane i ograničenja.

Teme o kojima se raspravljalo i komentiralo bila je razmjena dobre prakse na terenu, potreba udruživanja vodiča koji su voljni voditi osobe s invaliditetom i međusobna suradnja planinarskih društava po tom pitanju, bolja medijska vidljivost, sinergija različitih organizacija Civilnog društva s ciljem podijele znanja i iskustva kako bi se međusobno osnažili. Prihvaćena je Inicijativa ˝Pruži mi ruku˝ na način da se uvrsti i primjeni u svim planinarskim društvima u Hrvatskoj uz pomoć vodiča koji imaju iskustva u organiziranju prilagođenih izleta i vođenju osoba s invaliditetom. Namjera je da vodiči koji izraze želju i dobru volju za rad s osobama s invaliditetom slože jedan prilagođeni izlet godišnje i isti ponude udruzi ili društvu osoba s invaliditetom u svojoj lokalnoj zajednici.

Na radnom sastanku pridružili su se članovi PD „Obruč“ koji su netom spustili s planinarenja u Gorskom kotaru. Damir Vurušić, Ivan Škvarić i Milan Mandekić odveli su Rachelu Sindičić osoba s cerebralnom paralizom i Emila Mandarića slijepa osoba na Guslicu 1490 m. Isti taj vikend PD slijepih „Prijatelji planina“ pod vodstvom Biserke i Željka Cigula uspješno su ostvarili uspon na Sveto brdo, Velebit.

Uslijedio je bogat glazbeno scenski program s večerom koji je potrajao do kasno u noć. Premijerno je izvedena pjesma Život je lijep i kad si slijep, tekst i melodiju potpisuje Feručo Lazarić.


Terapija jahanjem

U nedjelju je bio zakazan posjet Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre - Regionalni centar inkluzivnog turizma LUČ Eduka Cukrići smješten u Općini Svetvinčenat. Otvorena vrata Centra omogućio nam je gospodin Zlatko Kuftić, dugogodišnji predsjednik Udruge slijepih Istarske županije. U svom se govoru dobrodošlice osvrnuo na početke rada Centra, što se sve u međuvremenu napravilo i iznio nam buduće planove. Centar se prostire na površini od 31000 četvornih metara i sa svojim sportsko-rekreacijskim sadržajima prilagođen je slijepim osobama i različitim kategorijama osoba s invaliditetom. Osim zelenih površina u Centru se nalazi i građevinski objekt Kuća svjetla u kojem smo bili ugošćeni, košarkaško igralište prilagođeno slijepim osobama, viseća kuglana i šetnice označene rubnjacima koje omogućuju samostalno kretanje slijepih osoba uz pomoć bijelog štapa. Razgledali smo i sedam nedovršenih apartmana koji su donacija Društva Crvenog križa Istarske županije.

Sudionici, njih 30-tak, imali su priliku pojedinačno okušati se u vožnji tandem bicikla, terapijskom jahanju na hrvatskim hladnokrvnjacima u suradnji s Konjičkim klubom Cukrići čija je dopredsjednica Dolores Bulešić. Uslijedila je inkluzivna šetnja oko Centra uz povijesne crtice oko gradnje suhozida i njihov značaj u lokalnim kulturama te važnost ekosustava lokve koja je malo ali važno stanište za brojne biljne i životinjske vrste. Za kraj održan je natjecateljski turnir na govorno elektronskom pikadu u kojem su svi sudjelovali. Radionica je na obostrano zadovoljstvo zaključena podjelom prigodnih medalja, zajedničkim ručkom i pozivnicom za ponovnim dolaskom u Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre.


Radni sastanak

Od aktivnosti objavljen je od strane HPD Željezničar – Zagreb izlet „Pruži mi ruku OSI - zajedno do Japice“ u nedjelju, 3. srpnja 2022. u suradnji s HPD Cesargrad Klanjec.
HPD Obruč najavljuje izlet na Platak treći tjedan u kolovozu.
U rujnu sudjelujemo u inkluzivnoj Mliječnoj stazi 2022. Za sve informacije potrebno je javiti se Damiru Vurušiću.

Sljedeći sastanak i radionica Radne skupine za osobe s invaliditetom održat će se na jesen u Baškim Oštarijama.

Ovim putem još jednom zahvaljujem domaćinu susreta Feruči Lazariću i njegovoj obitelji, Općini Svetvinčenatu na potpori i susretljivosti, djelatnicima kaštela Morosini–Grimani, Zlatku Kuftiću predsjedniku Udruge slijepih Istarske županije, svim dragim vodičima i planinarima OSI koji su mogli doći i svojim prisustvom uveličali ovo druženje za koje vjerujem da će im ostati u lijepom sjećanju do idućeg susreta.

Kristina Marjanović

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.