Zora na Učki 2022

srijeda, 13.07.2022.

Slika.

Prije 170 godina izveden je prvi zabilježeni noćni uspon na Učku. Bilo je to 4.7.1852. godine. Uspon su poduzeli Avelino Ćepulić i prijatelji, u uvjetima znatno težim nego danas jer u to doba baš i nije bilo utabanih ni markiranih puteva. Avelino Ćepulić opisao je taj podvig u časopisu "Neven" 13.7.1852. godine.

U spomen na prvi noćni uspon na Učku, PD Kamenjak prve nedjelje srpnja tradicionalno organizira noćni pohod "Zora na Učki". Tako se u 2.30 sati na prijevoju Poklon, kod istoimenog planinarskog doma, u nedjelju 3.7.2022. okupila grupa planinara spremna za neobičan noćni uspon i romantičan doček zore na Vojaku, najvišem vrhu Učke (1396 m). Uspon je organiziran kvarnerskom padinom Učke a povratak je bio istarskom stranom planine.

Planinarima koje je vodio Kruno Topolski pridružilo se i nekoliko djelatnika tvrtke Hervis. Naime, ovaj pohod uključen je u zajedničku marketinšku akciju s Hrvatskim planinarskim savezom i Hervisom. Pa su tako svi prisutni planinari dobili poklon bon u vrijednosti 150 kn koji mogu iskoristiti do kraja godine.

Tekst i foto: Sanda Baretić

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.