Noćni uspon na Malačku, 2022.

petak, 15.07.2022.

Slika.

Iza naš je još jedan tradicionalni noćni uspon na Malačku, a mi kao ponosni domaćini, punih srca i duše možemo reći, iza nas je jedan prekrasan noćni uspon na Malačku, ispunjen osmjesima, veseljem i pjesmom. Početna točka našeg uspona bila je pored crkve Kraljice Mučenika u Radunu. Ovaj uspon nije bio zahtjevan te je bio prilagođen svim dobnim skupinama, pa je tako bilo djece, mladih, onih s nešto više staža po planinarskim stazama, ali i prijatelja četveronožaca.Slika.

Nebo nas ni ove godine nije uskratilo za predivne prizore na naša Kaštela, Trogir, Split i ovaj dio srednjodalmatinskih otoka te je poslalo buru da nam očisti vidike i pred nas prostre noćnim svjetlima okupanu najljepšu panoramu. Premda ovaj uspon nosi ime Noć punog mjeseca, ove godine, iz opravdanih razloga nismo mogli dočekati da zasvijetli u svoj svojoj punini, ali ona njegova osvjetljena strana, ponosno se izvila nad nas i svijetlila nam puteve. Dok su Kaštela polako uranjala u ljetnu noć, mi smo laganim koracima stizali prema domu na Malačkoj. S naglavnim lampama kao krijesnice u noći, nas stotinjak sudionika, nakon otprilike sat i pol vremena, stiglo je do našeg cilja. Cilju nas je još jače privlačio miris iz kužine našega Marka. Vrijedne ruke naših domara Mare i Marka i naših članova Senke, Mirje, Marijane i Mira , dočekale su sve sudionike s mesom s gradela. Osvježenje smo potražili i za stolovima na terasi doma, gdje su nas dočekali rashlađeni Vindijini sokovi, a kojima je noćni uspon nagradio naš sponzor Vindija. Iznenađenjima nije bilo kraja, pa su nas naša Vlatka i njezini sinovi Toma i Toni darovali suvenirima privjescima u koje su utisnuli kreativnost, vrijeme i ljubav te nam time osigurali predivnu uspomenu s ovog noćnog uspona.

U ovu prelijepu ljetnu noć, otpustili smo mnogo smijeha i pjesme, mnogo zagrljaja i utisnutih obećanja o pohodima na nadolazeće tradicionalne uspone naših prijatelja. Posebna atrakcija bio je prijevoz od doma prema Kaštelima. Turistički vlakić Mala ferata spustio je raspjevane sudionike natrag do Kaštel Starog i time je završila ova prekrasna večer. Hvala svim sudionicima, našim članovima, a posebno našim prijateljima iz HPD Mosora, PD Jelinka, PK Gojzerica i HPD Kozjaka, koji su nas počastili svojim dolaskom i time dodatno uljepšali ovu večer. Hvala našim vodičima, Ivani, Ivani, Mariju, Kristini, Igoru, Rosi, Vlatki i Snježani, koji su se pobrinuli da sve prođe u redu.

HPD Malačka

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.