Noćni uspon na Strahinjščicu

srijeda, 20.07.2022.

Slika.

U subotu, 16. srpnja 2022., održan je noćni uspon na predivnu Strahinjčicu povodom 1. rođendana Hrvatskog planinarskog društva Radoboj.

Okupljanje je započelo u 20:00 sati uz osvježenja, okrjepu, pozdrave i uvijek tople planinarske razgovore. Nakon razgovora i uvodnih riječi predsjednice Hrvatskog planinarskog društva Radoboj – Marije Poljak i općinskog načelnika Općine Radoboj Anđelka Topolovca krenuo je polazak iz Planinarskog doma u Radoboju i sam uspon. U 20:30 sati pošlo se prema vrhu kroz Kamenečke, i pokraj poznatog križa. Nakon dolaska, oko 23 sata sudionici su se uputili do vidikovca Dedek na kojem ih je dočekao prekrasan noćni pogled i nezaboravna panorama, a neki su to obilježili i sa selfijem. Nakon fotografija i kratkog odmora, započelo je spuštanje natrag do Planinarskog doma, a sve je zaokruženo druženjem uz glazbu, zabavu i feštu koja je potrajala sve do ranih jutarnjih sati.

Osim članova, druženju i usponu su se pridružili i brojni prijatelji društva. Šaroliko i dobro raspoloženo društvo bez problema je svladalo stazu koja je bila prilagođena svim dobnim skupinama, djeci, mladima, onima s nešto više staža po planinarskim stazama, a također i četveronožnim prijateljima. Pohod na Strahinjčicu sveukupno je trajao oko 4 sata, a šećer na kraju druženja bila je slatka i fina torta s obilježjima HPD-a Radoboj kojem se proslavila uspješna i aktivni prva godina radobojskog planinarskog društva.

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.