Školovanje čuvara planinske prirode HPS-a nominirano za UIAA Mountain Protection Award 2022

nedjelja, 21.08.2022.

Slika.Međunarodna penjačka i planinarska federacija (UIAA) objavila je nominacije za prestižnu nagradu "UIAA Mountain Protection Award" za 2022. godinu. Za nagradu je predloženo ukupno 16 aktivnosti planinarskih saveza iz svih krajeva svijeta, među kojima i tečaj za čuvare planinske prirode HPS-a. Osnovni podaci o nominaciji edukacije čuvara planinske prirode HPS-a za nagradu UIAA dostupni su na adresi: https://theuiaa.org/uiaa/mpa2022-croatian-mountaineering-association/. UIAA na svim razinama snažno zagovara zaštitu i očuvanje planinske prirode, ističući da upravo planinari koji najbolje poznaju ugrožene planinske prostore, trebaju biti aktivni nositelji zaštite planinske prirode.

Slika.Školovanje čuvara planinske prirode u Hrvatskoj provodi se prema Programu tečaja za čuvare planinske prirode HPS-a, a obuhvaća osam nastavnih tema: Sustav zaštite okoliša i prirode u Hrvatskoj i EU, Zaštićena područja u Hrvatskoj, Koncepti zaštite okoliša i prirode, Flora i fauna planina, Planinarstvo i zaštita planinske prirode, Krški ekosutavi, Zaštita gorskih vodotoka i voda stajaćica te Prirodna obilježja Hrvatske. Školovanje čuvara planinske prirode započelo je u HPS-u još prije četiri desetljeća, a prošle godine program je osuvremenjen i obogaćen nastavnim sadržajima koji se odnose na suvremene koncepte zaštite prirode te pregled propisa, sporazuma i protokola zaštite prirode u Hrvatskoj i svijetu. Polaznici tečaja imaju ujedno priliku upoznati se tijekom tečaja neposredno sa zadaćama i djelovanjem javne ustanove i čuvara prirode u nekom zaštićenom planinskom području. Za predavanja i terenski rad angažiraju se stručni predavači iz područja zaštite prirode, biologije, geologije, speleologije i planinarstva. Tečaj organizira i provodi Komisija za zaštitu prirode HPS-a. Idući tečaj održat će se tijekom ove jeseni u Žumberku.

Slika.Podsjetimo ujedno da je Skupština HPS-a u svibnju ove godine donijela Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina, koju su pripremili upravo čuvari planinske prirode organizirani u Komisiji za zaštitu prirode HPS-a. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode. Iako se planinari zaštitom prirode bave još od početaka organiziranog djelovanja u 19. stoljeću, zadaće očuvanja planinske prirode nikad nisu bile važnije i potrebnije, jer su planine sve više izložene raznovrsnim ugrozama koje proizlaze iz uskih komercijalnih i sličnih interesa koji često zanemaruju osnovna načela zaštite prirodnih vrijednosti u planinama.

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

19.09.2022.

Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.