2. Memorijalni pohod planinarskom Obilaznicom dr. Andrija Štampar – Brodski Drenovac

utorak, 06.09.2022.

Slika.

Planinari iz PD „Zanatija“ iz Osijeka održali su 3. rujna 2022. svoj drugi Memorijalni pohod Planinarskom Obilaznicom „Dr. Andrija Štampar“. Obilaznicu su članovi Društva osnovali i markirali 2020., u spomen svjetski čuvenog velikana javnog zdravstva dr. Andrije Štampara koji je rođen 1. rujna 1888. u Brodskom Drenovcu. Pohod je posvećen obilježavanju njegovog dana rođenja, a više o ovom hrvatskom liječniku koji je zadužio svjetsku socijalnu medicinu i cjelokupno čovječanstvo možete saznati na poveznici https://hmmf.hazu.hr/andrija-stampar/. Ova staza je lagana, kondicijski i tehnički nezahtjevna te sa svojih 15 km kroz šumu i livade, primjerena i seniorima i djeci.


Slika.

Planinari iz PD „Zanatlija“ i HPD „Bršljan Jankovac“ iz Osijeka te iz HPD „Željezničar“ iz Zagreba, uključujući i psa Kiru, okupili su se ujutro u Brodskom Drenovcu. Nakon slavonskog doručka i pozdrava predsjednika Društva koje je osmislilo stazu, 45 planinara je krenulo na pohod s početne točke ispred rodne kuće dr. Andrije Štampara koja je ujedno i prva kontrolna točka Obilaznice. Vrijeme je bilo sunčano i toplo, a takvo je bilo i raspoloženje sudionika. Nakon obveznog fotografiranja i udaranja prvog žiga u dnevnik Obilaznice, skupina je krenula prema izlazu iz sela, putem obišavši i drugu kontrolnu točku kod crkve sv. Dimitrija. Laganim hodom kroz livade i šumu došli su do treće kontrolne točke na Kasonjskom vrhu koji se nalazi na oko 350 metara nadmorske visine. I ovdje je udaren žig u dnevnik i grupa je krenula put Planinarske kuće Viljevo koja je treća kontrolna točka. Na ovoj lokaciji, u predivnoj lagano brdovitoj prirodi obojanoj bogatim nijansama jeseni, planinari su se odmorili i okrijepili napitcima i voćem. Dobro raspoloženi nastavili su hodati i uživati u prirodi prema zadnjoj kontrolnoj točki Obilaznice koja se nalazi kod Etno kuće „Ćosin mlin“ na rijeci Orljavi. Nakon kratkog zadržavanja na ovoj lijepo uređenoj seoskoj lokaciji, lagano su krenuli prema obližnjem ribnjaku i ribičkoj kući gdje su ih ribiči iz domaćeg ŠRD Mrena iz Brodskog Drenovca počastili s odličnim planinarsko-ribičkim grahom sa suhim mesom. Nakon obilnog ručka i okrijepe tekućinom, uslijedilo je opraštanje od domaćina i gostiju iz Zagreba te povratak u Osijek.

Iako se u ovom terminu održavalo više drugih pohoda i različitih manifestacija u Slavoniji te se na ovaj odazvao manji broj planinara nego inače, možemo reći da je pohod uspješno održan i da su svi sudionici uživali u prekrasnoj prirodi, toplom jesenskom sunčanom vremenu i posebno u ugodnom društvu.

Sanja Vladović
PD „Zanatlija“ iz Osijeka

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

19.09.2022.

Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.