100 žena na Mjesecu

srijeda, 07.09.2022.

Slika.

Riječ je o sada već tradicionalnom pohodu HPD-a Garjevica Čazma radi, popularizacije Moslavačke gore, njezinih prirodnih ljepota, njezinih smaragdnih šuma, povijesnih gradina i njezinog vrha, atraktivnog naziva Mjesec te, što je možda i još važnije, popularizacije planinarstva, s posebnim naglaskom na velikoj ulozi i važnosti žena u planinarstvu.

Ovogodišnji je održan u nedjelju, 4. rujna, a na njemu je bilo nešto više od 110 planinarki, planinara, prijatelja iz drugih planinarskih društava, zaljubljenika u prirodu.

Mjesec ustvari predstavlja najviši vrh Moslavačke gore s “čazmanske“ strane i gotovo je u središnjem dijelu tog jedinstvenog, gromadnog gorja. Inače, Moslavačka gora je obrasla gustim šumama bukve, hrasta kitnjaka, graba, kestena, crne johe i breze, a u nižim predjelima kultiviranim voćnjacima i vinogradima. Na njoj su pronađeni fosilni nalazi praslona i nosoroga u rudniku bentonitske gline u Gornjoj Jelenskoj 1994. godine. Ima više kamenoloma od kojih su neki napušteni. Najznačajniji su Pleterac i Mikleuška. Na Moslavačkoj gori postoje ostaci starih utvrda, od kojih su najpoznatiji Garić-grad, Jelengrad i Košuta grad. Površina Moslavačke gore iznosi oko 1350 km2.
U sklopu projekta Čazma Natura, interpretacijskom pločom obilježen je ulaz u Regionalni park Moslavačka gora te se prezentira geolokalitet Pleterac – jezgra Moslavačke gore.

Pohod na Mjesec atraktivna je rekreativna i turistička manifestacija koja sadržajno upotpunjuje turističku ponudu Grada Čazme te pridonosi aktualizaciji i revitalizaciji jedinstvenog područja Moslavačke gore.

Slika.

Uz bogatu zakusku prije polaska na pohod, na kraju ovogodišnjeg pohoda vrijedna članica HPD Garjevica Čazma, naša draga Ljiljana, ispekla je za sve sudionike nešto više od 200 komada vratine i carskog mesa, a djeca su na logorskim vatrama samostalno pekla nezaobilazne kobasice.

Na Mjesecu je ponovno uslijedio "vjeran" prikaz lansiranja šatla u Svemir, praćen naravno oduševljenjem svih nazočnih.

Tekst: Kristijan Čikor

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

19.09.2022.

Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.