Mala planinarska škola PD Dubovac

ponedjeljak, 12.09.2022.

Slika.

Hodnjom od Nacionalnog svetišta Sv.Josipa, „ Putem ing.Zlatka Satlera“ preko starog grada Dubovca dionicom Dubovačkog planinarskog puta do pl.kuće „Z.Plevnik“ na Kalvariji započela je ovogodišnja 12. po redu Mala planinarska škola „Klinci i klinceze 2022“ u organizaciji Planinarskog društva „Dubovac“.

U partnerstvu sa Udrugom za oboljele od mialgičkog encefalomijelitisa, disautonomije i fibromijalgije a u okviru projekta "Uključi ME!“ financiran iz proračuna Grada Karlovca i potporu Županije Karlovačke, polaznici MPŠ i njihovi roditelji ovim izletom dali su podršku osobama s invaliditetom, sa ciljem povezivanja i uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu. Predsjednica Udruge za oboljele od ME, disautonomije i fibromijalgije, ujedno i članica PD“Dubovac“ Sana Špac upoznala je sudionike sa samim projektom kojeg je cilj da osobe s invaliditetom uključi u zajednicu te utjecati na prevenciju osjećaja izoliranosti i usamljenosti. Baveći se planinarenjem, šetanjem osoba postaje aktivna, ima društvo, ispunjeno slobodno vrijeme, ruši predrasude te pridonosi inkluziji. Želimo osobe s invaliditetom potaknuti da ojačaju te se povežu s drugima u druženju i razgovoru i obogate svoj društveni život. Kroz fizičku aktivnost mogu sklopiti nove kontakte/poznanstva što potiče motivaciju, potiskuje osjećaj manje vrijednosti i potiče osjećaj pripadnosti naglasila je predsjednica udruge.

Stazu od oko 3 km klinci su odhodali s osmjehom za nešto više od sat vremena, međusobno se upoznavajući, zastajkujući pored markacija, malo se i odmaralo, prešlo se preko „zuba“, najzahtjevnijeg dijela puta. Na Pl.kući „Zvonimir Plevnik“, okupanoj suncem, doček sa čajem, sokićima, odmor.

Prigodnim riječima školarcima i roditeljima se obratio predsjednik Društva Robert Lemić. O načinu izvođenja škole, sa svrhom, zadaćama i metodama rada, programu i planu aktivnosti govorio je voditelj MPŠ Krešimir Fajdić. Škola će se provesti tijekom mjeseca rujna, listopada i studenog, u obliku niza tematskih izleta, a prvi je već slijedeće subote, ide se na Zagradski vrh.

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

19.09.2022.

Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.