EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

ponedjeljak, 19.09.2022.

Slika.Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje. Na 116 stranica priručnika nalaze se također praktične preporuke i primjeri dobre prakse uređivanja planinarskih putova za sigurno planinarenje. Svim tim sadržajima priručnik pruža sveobuhvatan pregled prakse markiranja putova na europskom kontinentu. Na stranicama o planinarskim putovima u Hrvatskoj prikazana je Knjiga standarda za signalizaciju na planinarskim putovima, kao i Interaktivna planinarska karta Hrvatske.

U priručniku su osim klasičnih planinarskih putova predstavljeni i europski pješački putovi. Podsjetimo da je Hrvatski planinarski savez uredio i otvorio 2013. u Istri prvu dionicu Europskog pješačkog puta E-12 u Hrvatskoj.

Slika.Priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi izrađen je u sklopu zajedničkog projekta „EUMA – Poboljšanje dobrog upravljanja penjanjem i planinarenjem u Europi“ (EUMA – improvement of good governance of climbing and mountaineering in Europe), sufinanciranog sredstvima Europske unije. Nositelji projekta bili su EUMA, ERA, planinarski savezi iz Češke, Slovenije i Makedonije te Sveučilište u Pragu. HPS je, zajedno sa drugim savezima, aktivno sudjelovao u prikupljanju podataka o planinarskim kućama, putovima i penjalištima, kao i u tematskim radionicama na kojima su se utvrđivale zajednička stajališta i smjernice za razvoj planinarske infrastrukture u planinama Europe. Prikupljeni podaci o planinarskim putovima i kućama širom Europe dostupni su na web stranici EUMA-e.

Slika.U Hrvatskoj se o planinarskim putovima skrbe markacisti organizirani u planinarskim udrugama članicama Hrvatskog planinarskog saveza. Njihom rad usklađuje Komisija za planinarske putove HPS-a, koje provodi tečaje za markaciste i vodi Registar planinarskih putova. U Hrvatskoj i drugim zemljama na prostru jugoistočne Europe se tradicionalno primjenjuju crveno-bijele planinarske oznake koje je u uporabu prije točno stotinu godina uveo slovenski planinar Alojz Knafeljc.

Priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi možete preuzeti i pregledati kao digitalno izdanje u PDF formatu.

Slika.

Najnovije vijesti

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

24.09.2023.

U Brodskom Drenovcu na obroncima Dilj gore održan je u subotu 23. rujna 2023. prvi susret malih planinara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo više od tri stotine djece iz 13 planinarskih društava u kojima postoji organiziran planinarski rad s djecom, te njihovi voditelji i roditelji. Inicijator i organizator susreta bilo je Planinarsko društvo Zanatlija,

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

21.09.2023.

Zastupajući interes cjelokupne planinarske udruge u Republici Hrvatskoj i imajući u vidu da su funkcionalni planinarski domovi nezamjenjiv preduvjet sigurnosti boravka u planinskim područjima, Hrvatski planinarski savez smatra da skrb o planinarskim domovima treba povjeriti planinarskim udrugama koje njima u kontinuitetu upravljaju, ponajprije zato što je angažman planinarskih udruga i planinara jedino stvarno jamstvo za funkcioniranje i održivost planinarske infrastrukture i sigurnost u planinskim područjima.

 Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

19.09.2023.

Na svojoj 2. sjednici 11. rujna 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte usvojio plan upravljanja planinarskom infrastrukturom za iduće projektno razdoblje i odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez