EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

ponedjeljak, 19.09.2022.

Slika.Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje. Na 116 stranica priručnika nalaze se također praktične preporuke i primjeri dobre prakse uređivanja planinarskih putova za sigurno planinarenje. Svim tim sadržajima priručnik pruža sveobuhvatan pregled prakse markiranja putova na europskom kontinentu. Na stranicama o planinarskim putovima u Hrvatskoj prikazana je Knjiga standarda za signalizaciju na planinarskim putovima, kao i Interaktivna planinarska karta Hrvatske.

U priručniku su osim klasičnih planinarskih putova predstavljeni i europski pješački putovi. Podsjetimo da je Hrvatski planinarski savez uredio i otvorio 2013. u Istri prvu dionicu Europskog pješačkog puta E-12 u Hrvatskoj.

Slika.Priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi izrađen je u sklopu zajedničkog projekta „EUMA – Poboljšanje dobrog upravljanja penjanjem i planinarenjem u Europi“ (EUMA – improvement of good governance of climbing and mountaineering in Europe), sufinanciranog sredstvima Europske unije. Nositelji projekta bili su EUMA, ERA, planinarski savezi iz Češke, Slovenije i Makedonije te Sveučilište u Pragu. HPS je, zajedno sa drugim savezima, aktivno sudjelovao u prikupljanju podataka o planinarskim kućama, putovima i penjalištima, kao i u tematskim radionicama na kojima su se utvrđivale zajednička stajališta i smjernice za razvoj planinarske infrastrukture u planinama Europe. Prikupljeni podaci o planinarskim putovima i kućama širom Europe dostupni su na web stranici EUMA-e.

Slika.U Hrvatskoj se o planinarskim putovima skrbe markacisti organizirani u planinarskim udrugama članicama Hrvatskog planinarskog saveza. Njihom rad usklađuje Komisija za planinarske putove HPS-a, koje provodi tečaje za markaciste i vodi Registar planinarskih putova. U Hrvatskoj i drugim zemljama na prostru jugoistočne Europe se tradicionalno primjenjuju crveno-bijele planinarske oznake koje je u uporabu prije točno stotinu godina uveo slovenski planinar Alojz Knafeljc.

Priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi možete preuzeti i pregledati kao digitalno izdanje u PDF formatu.

Slika.

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

Otvorene prijave za tečaj za čuvare planinske prirode u listopadu 2022.

Otvorene prijave za tečaj za čuvare planinske prirode u listopadu 2022.

05.09.2022.

Komisija za zaštitu prirode HPS-a 15. - 16. listopada te 22. - 23. listopada 2022. organizira tečaj za čuvare planinske prirode u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Tečaj će se održati u Sošicama u Žumberku. Tečaj se provodi po Programu tečaja za čuvare planinske prirode, a namijenjen je planinarima zainteresiranim za aktivno djelovanje na zaštiti planinske prirode.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.