Novo planinarsko sklonište na Velebitu

četvrtak, 16.07.2015.

Slika.Hrvatski planinarski savez u program obilježavanja svoje 140. obljetnice uz svečanosti i ostale prigodne akcije uvrstio je i nekoliko materijalnih i trajnih vrijednosti. Jedna od njih bila je izgradnja planinarskog skloništa na Velebitu gdje nadaleko nema nekog objekta u kojem se moguće skloniti i prenoćiti čime bi se sigurnost kretanja na tom području bitno povećala. Za lokaciju je izabrano Ždrilo na VPP-u na južnom Velebitu (44 29’06’’N 15 10’ 59’’E). Do tamo je oko tri sata hoda iz Baških Oštarija i isto toliko vremena potrebno je na drugu stranu do Šugarske Dulibe.

Slika.Za idejni projekt, ali i izgradnju skloništa angažiran je poznati riječki arhitekt Ivan Juretić koji se izuzetno iskazao svojim radom na već nekoliko planinarskih objekata (obnova Hahlića i Rossijeve kolibe). Planinarsko sklonište bilo je spremno još prošlog ljeta i čekalo je transport helikopterom kojeg je trebala obaviti Hrvatska vojska. Međutim zbog izostanka slobodnih termina to nije uspjelo. Početkom lipnja ove godine izašao nam je u susret Zoran Matić, pilot i vlasnik tvrtke Eudora iz Vodica i svojim helikopterom u 13 naleta iz Baških Oštarija kamo su djelovi skloništa prevezeni kamionom, transportirao ih na planinsko sedlo Ždrilo.

Slika.Nakon toga, Juretić je 21 dan boravio u šatoru na samoj lokaciji i sa desetak članova PD „Panj“ iz Zagreba koje će upravljati tim objektom, sklonište je postavljeno i u funkciji je već nekoliko tjedana.

Arhitektura i interijer skloništa referira se na prostor koji je mjesto susreta arhitekture Primorja, kamena i Like koja koristi drvo u svojoj tradicionalnoj gradnji i u nekoliko slika uz ovaj članak možemo se uvjeriti ne samo u funkcionalnost skloništa (uz ostalo ima struju i vodu) već u izuzetnu estetiku tog objekta u okolišu. Svečano otvorenje bit će u jesen, a do tada i ubuduće veselimo se obilascima planinara tom objektu i čuvajmo ga za sve koji će se uputiti u taj dio Velebita.

Slika 1 od 15.Slika 2 od 15.Slika 3 od 15.Slika 4 od 15.Slika 5 od 15.Slika 6 od 15.Slika 7 od 15.Slika 8 od 15.Slika 9 od 15.Slika 10 od 15.Slika 11 od 15.Slika 12 od 15.Slika 13 od 15.Slika 14 od 15.Slika 15 od 15.

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

09.06.2021.

Osobito bogat lipanjski broj donosi izuzetno vrijedno svjedočanstvo o planinarskoj nesreći na Velebitu. Izdvajamo još dva članka koji otvaraju pitanja o sigurnosti i stanju ferata te opsežan članak o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe.

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

05.06.2021.

U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.