Izvješće o markacističkim djelatnostima na području Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Moslavačke gore i Bilogore, u Radoboju i Ivancu, 24. i 25. 9. 2022.

ponedjeljak, 26.09.2022.

Komisija za planinarske putove (Komisija) Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) je u suradnji s „HPD Radoboj" iz Radoboja i „PK Ivanec iz Ivanca, kao suorganizatorima, dana 24. i 25. 9. 2022. u Radoboju i Ivancu, održala Tečaj za markaciste i to za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Moslavačke gore i Bilogore.

Voditelj tečaja je bio Hrvoje Gold, markacist instruktor i zamjenik pročelnice Komisije, organizacija tečaja Nenad Greblički, markacist voditelj, član Komisije i povjerenik za koordinaciju održavatelja planinarskih putova Samoborskog i Žumberačkog gorja, a predavači na tečaju su uz navedene bili markacisti voditelji i suradnici Komisije: Majda Rončević, povjerenica za planinarske putove Slavonije, Iva Žulić, povjerenica za planinarske putova Hrvatskog zagorja i Međimurja, Žarko Roček, povjerenik za planinarske putove Slavonije, markacist Mladen Golubić, povjerenik za planinarske putove Moslavine i Bilogore.

U organizaciji teorijskog dijela tečaja su sudjelovali Marija Poljak, predsjednica i Daniel Boska, dopredsjednik „HPD Radoboj“, a u organizaciji praktičnog dijela tečaja Tomislav Friščić, predsjednik i markacist Stjepan Kušterlega, tajnik „PK Ivanec“, te vrijedni markacisti i markacistice društava domaćina kojima i ovim putem zahvaljujemo na gostoprimstvu i suradnji.

Tečaju su, uz članove društva suorganizatora „HPD Radoboj“ i „PK Ivanec“ prisustvovali i članovi „HPD Bilo“ Koprivnica, „HPD Bilogora“ Bjelovar, „HPD Gradina“ Konjščina, „HPD Ivančica“ Ivanec, „HPD MIV“ Varaždin, „HPD Papuk“ Virovitica, „PD Borik“ Đurđevac, „PD Bundek“ Mursko Središće, „PD Psunj“ Pakrac, „PD Ravna gora“ Varaždin, „PD Strahinjčica“ Krapina, „PK Extrem“ Čakovec i „PK Vitezovi Puste Bele“ Varaždin.

Tijekom posjete tečaju polaznicima su se prigodnim riječima obratili Darko Grundler, predsjednik Izvršnog odbora HPS-a i Alan Čaplar, glavni tajnik HPS-a.

Teorijski dio tečaja sa pisanom provjerom znanja (testom) održan je u subotu u prostorijama Osnovne škole „Sida Košutić“ u Radoboju. Polaznici tečaja su svoje teorijsko obrazovanje završili visoko ocijenjenim rezultatima testova, što najbolje pokazuje s kolikim su uloženim trudom i spremnošću usvojili izložena markacistička znanja.

U nedjelju je održan praktični dio tečaja, ali zbog nepovoljnog vremena, vježbe su se održale u natkritom vanjskom prostoru Ribičkog doma „ŠRD Ivanec“ kod bajera. Prikazan je markacijski pribor i alati te demonstriran način postavljanja planinarske signalizacije korištenjem markacija i putokaznih ploča, posebno na raskrižju planinarskih putova. Polaznici su zatim u manjim grupama i pod nadzorom demonstratora na kartonima i komadima drva vježbali crtanje osnovnih i pomoćnih markacija. U pripremi za praktični dio tečaja polaznici su izradili nosiljke za markacistički pribor: boje, kistove, četke. Svoje zadatke radili su sa voljom, zanimanjem i naročitom pažnjom.

Kao što je uobičajeno, uz tečaj je održan i sastanak predstavnika Komisije, ovoga puta zamjenika pročelnice i povjerenice za planinarske putova Hrvatskog zagorja i Međimurja, s predstavnicima planinarskih društava područja, a u cilju ostvarenja što bolje suradnje i kvalitetnije brige o planinarskim putovima kao značajnom dijelu planinarske infrastrukture ovoga kraja. Sastanku su prisustvovali predstavnici „HPD Bilogora“ Bjelovar „HPD Jelengrad“ Kutina, „PD Borik“ Đurđevac i „PK Ivanec“ Ivanec.

Nakon međusobnog upoznavanja i uvodnog izlaganja predstavnika Komisije o ustroju i djelokrugu rada Komisije, suradnji Komisije, planinarskih društava i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova, potrebi obavještavanja Komisije o izmjenama na terenu kako bi podaci o planinarskim putovima i markacistima bili pravovremeno osvježeni u Registru planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima kao i vidljivi na Interaktivnoj planinarskoj karti RH, te zadacima markacista u provedbi strategije hrvatskog planinarstva, prisutni predstavnici planinarskih društava su iznijeli svoja zapažanja na izložene teme, podržali ovakav rad Komisije i dogovorili načine još bolje međusobne suradnje.

Tečaj koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, uspješno je završilo 47 polaznika kojima su na kraju tečaja uručene diplome sa stručnim nazivom markacist HPS-a, a pripadaju im i iskaznice s stručnim nazivom Markacist.

Novim markacistima želimo da što prije primjene stečena znanja kako bi planinarski putovi na području Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Moslavačke gore i Bilogore pružali udobno i sigurno kretanje planinarima, izletnicima i ostalim posjetiteljima.

Komisija za planinarske putove HPS-a

Slika 1 od 17.Slika 2 od 17.Slika 3 od 17.Slika 4 od 17.Slika 5 od 17.Slika 6 od 17.Slika 7 od 17.Slika 8 od 17.Slika 9 od 17.Slika 10 od 17.Slika 11 od 17.Slika 12 od 17.Slika 13 od 17.Slika 14 od 17.Slika 15 od 17.Slika 16 od 17.Slika 17 od 17.

Najnovije vijesti

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

23.11.2022.

U Uredu HPS-a dostupan je Planinarski kalendar HPS-a za 2023. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij nalaze velika fotografija i podaci o planiranim akcijama u tom mjesecu. Cijena kalendara HPS-a je ista kao i proteklih godina - 35,00 kuna / 4,65 €.

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

20.11.2022.

U planinarskom domu Omanovac na Psunju održan je za vikend 19. - 20. studenoga Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 140 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Sadržajan program otvorili su predsjednik HPS-a Darko Berljak, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić i pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec.

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

20.11.2022.

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica izvijestila je o oštećenjima planinarske staze u Velikoj Paklenici. Oštećenja su nastala zbog kišnog nevremena 17. studenoga, kada su na području južnog Velebita pale velike količine kiše uzrokujući bujicu i odrone staze na više mjesta.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.