Gljivarski izlet na Požeškoj gori

utorak, 04.10.2022.

S obzirom na veliki interes kod članstva te ostalih zaljubljenika u prirodu i gljivarenje HPD "Sokolovac" Požega odnosno njegova sekcija “Kapavac” Zakorenje ove je godine organiziralo jedan zanimljiv planinarski izlet na Požešku goru. Cilj izleta nije bilo samo već i branje gljiva te ostalih jesenskih plodova.

Slika.

Već po tradiciji planinarska družina se okupila kod "Ćire" te krenula put mjesta Zakorenje gdje je bilo okupljanje kod Planinarske kuće "Bajin kijer" vrijednog domaćina Slavka Lončarevića. Prilikom dolaska svi okupljeni gosti su se okrijepili poznatim slavonskim pićima po kojima je poznat ovaj kraj.

Na gljivarski izlet je krenulo tridesetak članova HPD "Sokolovac" i ostalih planinarskih prijatelja te zaljubljenika u prirodu i gljive. Staza kojom su prolazili planinari išla je najljepšim dijelovima Požeške gore prema najvišem vrhu na njoj "Kapavcu".

Tijekom puta planinari su mogli pronaći brojne vrste gljiva te nešto i naučiti o njima. Osim gljivarenje u šumi su se mogli pronaći i drugi brojni šumski plodovi orasi, jabuke te kestenje koje su izazivali interese kod planinara. Nakon napornog hodanja te puno blatnjavih i uskih staza put je vodio nazad ka Planinarskoj kući.

Planinarke društva na čelu s Dragicom Anić priredile su za umorne i iscrpljene planinare pravu gozbu od gljiva počevši od omleta pa sve do pohanih gljiva i pečenih kestena. Naravno kakva bi to bila zabava i druženje da se nije degustiralo vrhunsko vino kuće koje je priredio domaćin. Pjesma i ples su se nastavili do kasnih poslijepodnevnih sati. Puni veselih dojmova vrijedna ekipa je krenula kućama sa zajedničkim zaključkom da sve treba ponoviti i dogodine.

Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat a gljivarski vodič Ivica Funtek ispred sekcije Društva "Kapavac" Zakorenje.

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.

Najnovije vijesti

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

23.11.2022.

U Uredu HPS-a dostupan je Planinarski kalendar HPS-a za 2023. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij nalaze velika fotografija i podaci o planiranim akcijama u tom mjesecu. Cijena kalendara HPS-a je ista kao i proteklih godina - 35,00 kuna / 4,65 €.

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

20.11.2022.

U planinarskom domu Omanovac na Psunju održan je za vikend 19. - 20. studenoga Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 140 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Sadržajan program otvorili su predsjednik HPS-a Darko Berljak, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić i pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec.

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

20.11.2022.

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica izvijestila je o oštećenjima planinarske staze u Velikoj Paklenici. Oštećenja su nastala zbog kišnog nevremena 17. studenoga, kada su na području južnog Velebita pale velike količine kiše uzrokujući bujicu i odrone staze na više mjesta.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.