Stajalište o kamenolomu na području Tulovih greda u Parku prirode Velebit

četvrtak, 06.10.2022.

Slika.Hrvatski planinarski savez uputio je nadležnim državnim i javnim institucijama stajalište i apel o kamenolomu na području Tulovih greda u Parku prirode Velebit. U dopisu upućenom Saboru, Vladi, ministarstvima, javnoj ustanovi Park prirode Velebit i Općini Jasenice izražava se duboka zabrinutost najavama aktiviranja kamenoloma Romanovac na području Tulovih greda budući da je riječ o području ekološke mreže Natura 2000, rezervata biosfere UNESCO-ovog programa „Čovjek i biosfera“, zaštićenom području Parka prirode Velebit, proglašenog temeljem Zakona o zaštiti prirode.

Zastupajući stajališta cjelokupne planinarske zajednice koju sačinjava 340 planinarskih udruga i 40.000 članova Hrvatski planinarski savez zatražio je žurno poništenje Odluke o davanju koncesije za eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju arhitektonsko-građevnog kamena Romanovac te zabranu otvaranja novih i proširenja postojećih eksploatacijskih polja unutar granica Parka prirode Velebit. Za napušteni kamenolom Romanovac zatraženo je žurno provođenje sanacije prema projektu sanacije.

Slika.U stajalištu koje je priredila Komisija za zaštitu prirode HPS-a ističe se da je za cjelokupnu planinarsku zajednicu neprihvatljivo nepovratno žrtvovati prepoznatljivu geomorfološku i krajobraznu vrijednost područja zbog kratkoročnih i problematičnih partikularnih interesa dovodeći u pitanje načela održivog razvoja lokalne zajednice.

Podsjećamo ujedno da je Skupština Hrvatskog planinarskog saveza donijela Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina u kojoj se između ostalog iskazuje opredjeljenje cjelokupne planinarske zajednice za održivo korištenje prirodnih dobara hrvatskih planina, vodeći računa da se zahvatima u prirodi ne ugrožava bioraznolikost i georaznolikost, ne umanjuje vrijednost i funkcionalnost planinskih ekosustava i čuva planinski krajobraz.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez