Stajalište o kamenolomu na području Tulovih greda u Parku prirode Velebit

četvrtak, 06.10.2022.

Slika.Hrvatski planinarski savez uputio je nadležnim državnim i javnim institucijama stajalište i apel o kamenolomu na području Tulovih greda u Parku prirode Velebit. U dopisu upućenom Saboru, Vladi, ministarstvima, javnoj ustanovi Park prirode Velebit i Općini Jasenice izražava se duboka zabrinutost najavama aktiviranja kamenoloma Romanovac na području Tulovih greda budući da je riječ o području ekološke mreže Natura 2000, rezervata biosfere UNESCO-ovog programa „Čovjek i biosfera“, zaštićenom području Parka prirode Velebit, proglašenog temeljem Zakona o zaštiti prirode.

Zastupajući stajališta cjelokupne planinarske zajednice koju sačinjava 340 planinarskih udruga i 40.000 članova Hrvatski planinarski savez zatražio je žurno poništenje Odluke o davanju koncesije za eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju arhitektonsko-građevnog kamena Romanovac te zabranu otvaranja novih i proširenja postojećih eksploatacijskih polja unutar granica Parka prirode Velebit. Za napušteni kamenolom Romanovac zatraženo je žurno provođenje sanacije prema projektu sanacije.

Slika.U stajalištu koje je priredila Komisija za zaštitu prirode HPS-a ističe se da je za cjelokupnu planinarsku zajednicu neprihvatljivo nepovratno žrtvovati prepoznatljivu geomorfološku i krajobraznu vrijednost područja zbog kratkoročnih i problematičnih partikularnih interesa dovodeći u pitanje načela održivog razvoja lokalne zajednice.

Podsjećamo ujedno da je Skupština Hrvatskog planinarskog saveza donijela Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina u kojoj se između ostalog iskazuje opredjeljenje cjelokupne planinarske zajednice za održivo korištenje prirodnih dobara hrvatskih planina, vodeći računa da se zahvatima u prirodi ne ugrožava bioraznolikost i georaznolikost, ne umanjuje vrijednost i funkcionalnost planinskih ekosustava i čuva planinski krajobraz.

Najnovije vijesti

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

23.11.2022.

U Uredu HPS-a dostupan je Planinarski kalendar HPS-a za 2023. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij nalaze velika fotografija i podaci o planiranim akcijama u tom mjesecu. Cijena kalendara HPS-a je ista kao i proteklih godina - 35,00 kuna / 4,65 €.

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

20.11.2022.

U planinarskom domu Omanovac na Psunju održan je za vikend 19. - 20. studenoga Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 140 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Sadržajan program otvorili su predsjednik HPS-a Darko Berljak, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić i pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec.

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

20.11.2022.

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica izvijestila je o oštećenjima planinarske staze u Velikoj Paklenici. Oštećenja su nastala zbog kišnog nevremena 17. studenoga, kada su na području južnog Velebita pale velike količine kiše uzrokujući bujicu i odrone staze na više mjesta.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.