8. Pohod crtom bojišnice

petak, 07.10.2022.

Slika.

Hrvatsko planinarsko društvo Martinščak organiziralo je 8. „Pohod crtom bojišnice“ povodom obilježavanja dana napada na grad Karlovac 4. listopada 1991. godine. Pohod je održan u nedjelju 2. listopada 2022. godine prisjećajući se tužnih i nemilih događaja od prije tridesetak godina. Pohod obuhvaća značajne lokacije u obrani grada Karlovca upoznajući sve sudionike, ponajviše planinare s karlovačkom poviješću i ulogom karlovačkih branitelja u Domovinskom ratu. Pohodu su svi dobrodošli i uvijek prisustvuju branitelji, građani, obitelji, djeca…

Nekad zastrašujuća crta razgraničenja danas je miran i blag kraj pun ljudi, divne prirode kojeg je obgrlila rijeka Korana.

Slika.

I ove godine je bila divna i sunčana nedjelja, vrijeme idealno za planinare i boravak u prirodi. Nakon okupljanja i druženja, te pozdrava organizatora, u 9h smo krenuli od groblja na Ladvenjku, preko Martinščaka i sela Škrtići do Šanca. Tu je Sabina, prisjećajući se tih dana provedenih na bojišnici, održala kratak govor o našem gradu i ratnom razdoblju koje još ostavlja svoj nesretan trag. Sa Šanca gledamo na Klek, Žumberačko i Samoborsko gorje, Medvednicu, a Karlovac nam je kao na dlanu. Dalje nas put vodi do Turnja, što je ukupno oko 15 kilometara. Prolazeći uz divnu rijeku Koranu naprosto se moralo zastati, odmoriti i uživati u njenoj mirnoći i ljepoti. Tijekom hodnje na značajnim mjestima su zapaljeni lampioni za poginule branitelje Karlovca i naše Domovine.
Sudionicima Pohoda za obilazak je trebalo oko 5 sati.

Dolaskom na Turanj, održana je sveta misa u kapeli Blaženog Alojzija Stepinca za poginule branitelje. Također je posjećen muzej Domovinskog rata u kome je prikazan život Karlovca i njegovih stanovnika u vrijeme agresije. Tada nazvan „Hotel California“ sada je suvremeni muzej na ponos našeg grada.
Nakon toga je nastavljeno druženje uz odličan grah.

Ovogodišnji Pohod je okupio 70-ak sudionika, većinom planinara koji se uvijek rado vraćaju u naš kraj.

Hvala svima na dolasku, vidimo se 1. listopada sljedeće godine !!

HPD MARTINŠČAK KARLOVAC

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.

Najnovije vijesti

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

23.11.2022.

U Uredu HPS-a dostupan je Planinarski kalendar HPS-a za 2023. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij nalaze velika fotografija i podaci o planiranim akcijama u tom mjesecu. Cijena kalendara HPS-a je ista kao i proteklih godina - 35,00 kuna / 4,65 €.

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

20.11.2022.

U planinarskom domu Omanovac na Psunju održan je za vikend 19. - 20. studenoga Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 140 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Sadržajan program otvorili su predsjednik HPS-a Darko Berljak, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić i pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec.

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

20.11.2022.

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica izvijestila je o oštećenjima planinarske staze u Velikoj Paklenici. Oštećenja su nastala zbog kišnog nevremena 17. studenoga, kada su na području južnog Velebita pale velike količine kiše uzrokujući bujicu i odrone staze na više mjesta.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.