Tečaj za vodiče A standarda, Omanovac, listopad 2022

srijeda, 12.10.2022.

Tečaju je pristupilo 23 polaznika iz planinarskih udruga: HPD Željezničar Zagreb, PD Tuhobić Rijeka, HPD Bregana, HPD Lipa Sesvete, PD Izvor Kalinje Sveti Ivan Zelina, HPD Papuk Virovitica, HPD Jelengrad Kutina, HPD Pliva Zagreb, HPD Vučedol Vukovar, HPD Strmac Nova Gradiška, HPD Sokolovac Požega i PD Psunj Pakrac.
Predavanja, smještaj i prehrana su bili u Domu a školovanje je održano sukladno Programu tečaja za vodiče na ljetno planinarenje (A standard).

Slika.

Uspješno su održane sve terenske vježbe: organizacija i planiranje planinarskih izleta, obraćanje skupini, pregled opreme, kretanje i vođenje planinara, orijentacija, pružanje prve pomoći i spašavanje i transport unesrećenih, izrada improviziranog bivka, uporaba tehničke opreme i izrada šumskog rukohvata. Na završnoj vježbi, polaznici su kombinirali i primjenili sva tijekom tečaja usvojena znanja i vještine .

Instruktorski tim su sačinjavali instruktori Karoline Supina Vrabec iz SPV Zagreb, Nikola Šebrek iz SPV Varaždin, Dubravko Balent iz SPV Zagorje, Josip Diklić i Dražen Mlinarić iz SPV Slavonija i asistent Tarik Sedić iz SPV Zagreb.
Predavanja i vježbe prve pomoći je vodio je dr. Dario Švajda iz HGSS Stanica Požega.

Polaznici su bili visoko motivirani za stjecanje novih znanja, predavanja i vježbe odrađeni su uz maksimalan trud i zalaganje, te spoznaju da je vođenje planinara velika odgovornost, težak i ponekad nezahvalan posao, koji kad se odradi po svim pravilima donosi puno zadovoljstva, radosti i lijepih trenutaka i vođenim planinarima i vodičima.
Planinarski vodič završetkom tečaja tek počinje svoj put planinarskog vodiča jer za uspješno i kvalitetno vođenje stečena znanja potrebno je stalno nadograđivati i obnavljati, vođenjem, razmjenom iskustava iz prakse s kolegama vodičima, vježbama u Stanicama planinarskih vodiča.

Zahvaljujem se svim sudionicima u ova dva vikenda na nesebičnom prenošenju svojeg znanja, brojnim i zanimljivim pitanjima i prekrasnom druženju.
Posebna zahvala predivnim domaćinima u planinarskom domu Omanovac, obitelji Nagy.

Do skorog susreta na planinarskim aktivnostima!
Zoran Milaković, voditelj tečaja

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez