Tečaj za vodiče A standarda, Omanovac, listopad 2022

srijeda, 12.10.2022.

Tečaju je pristupilo 23 polaznika iz planinarskih udruga: HPD Željezničar Zagreb, PD Tuhobić Rijeka, HPD Bregana, HPD Lipa Sesvete, PD Izvor Kalinje Sveti Ivan Zelina, HPD Papuk Virovitica, HPD Jelengrad Kutina, HPD Pliva Zagreb, HPD Vučedol Vukovar, HPD Strmac Nova Gradiška, HPD Sokolovac Požega i PD Psunj Pakrac.
Predavanja, smještaj i prehrana su bili u Domu a školovanje je održano sukladno Programu tečaja za vodiče na ljetno planinarenje (A standard).

Slika.

Uspješno su održane sve terenske vježbe: organizacija i planiranje planinarskih izleta, obraćanje skupini, pregled opreme, kretanje i vođenje planinara, orijentacija, pružanje prve pomoći i spašavanje i transport unesrećenih, izrada improviziranog bivka, uporaba tehničke opreme i izrada šumskog rukohvata. Na završnoj vježbi, polaznici su kombinirali i primjenili sva tijekom tečaja usvojena znanja i vještine .

Instruktorski tim su sačinjavali instruktori Karoline Supina Vrabec iz SPV Zagreb, Nikola Šebrek iz SPV Varaždin, Dubravko Balent iz SPV Zagorje, Josip Diklić i Dražen Mlinarić iz SPV Slavonija i asistent Tarik Sedić iz SPV Zagreb.
Predavanja i vježbe prve pomoći je vodio je dr. Dario Švajda iz HGSS Stanica Požega.

Polaznici su bili visoko motivirani za stjecanje novih znanja, predavanja i vježbe odrađeni su uz maksimalan trud i zalaganje, te spoznaju da je vođenje planinara velika odgovornost, težak i ponekad nezahvalan posao, koji kad se odradi po svim pravilima donosi puno zadovoljstva, radosti i lijepih trenutaka i vođenim planinarima i vodičima.
Planinarski vodič završetkom tečaja tek počinje svoj put planinarskog vodiča jer za uspješno i kvalitetno vođenje stečena znanja potrebno je stalno nadograđivati i obnavljati, vođenjem, razmjenom iskustava iz prakse s kolegama vodičima, vježbama u Stanicama planinarskih vodiča.

Zahvaljujem se svim sudionicima u ova dva vikenda na nesebičnom prenošenju svojeg znanja, brojnim i zanimljivim pitanjima i prekrasnom druženju.
Posebna zahvala predivnim domaćinima u planinarskom domu Omanovac, obitelji Nagy.

Do skorog susreta na planinarskim aktivnostima!
Zoran Milaković, voditelj tečaja

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

23.11.2022.

U Uredu HPS-a dostupan je Planinarski kalendar HPS-a za 2023. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij nalaze velika fotografija i podaci o planiranim akcijama u tom mjesecu. Cijena kalendara HPS-a je ista kao i proteklih godina - 35,00 kuna / 4,65 €.

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

20.11.2022.

U planinarskom domu Omanovac na Psunju održan je za vikend 19. - 20. studenoga Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 140 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Sadržajan program otvorili su predsjednik HPS-a Darko Berljak, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić i pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec.

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

20.11.2022.

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica izvijestila je o oštećenjima planinarske staze u Velikoj Paklenici. Oštećenja su nastala zbog kišnog nevremena 17. studenoga, kada su na području južnog Velebita pale velike količine kiše uzrokujući bujicu i odrone staze na više mjesta.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.