Održan dvanaesti Memorijalni alpinistički skup Glavno da se klajmba

utorak, 18.10.2022.

Od 7. do 9. listopada u Gornjem Kričku održan je dvanaesti Memorijalni alpinistički skup Glavno da se klajmba. Što zbog nikad bolje prognoze, što zbog bogatog programa, ovogodišnji je GDSK privukao gotovo dvije stotine penjača, alpinista, planinara i ljubitelja prirode iz čitave Hrvatske, Srbije te Austrije.

U petak je svanuo sunčan i topao dan pa su se svi rano razbježali po stijenama biokovskog masiva. I ove godine su vjerojatno najposjećeniji sektori bili Križ i Osičine-Kuranik, i to zbog mnoštva smjerova umjerenijih težina te relativno jednostavnog pristupa u odnosu na veće stijene Biokova.

Popodne je otvoren štand Libricona, gdje su se mogli pronaći brojni zanimljivi naslovi i vodiči, te je započeta prodaja majica koje su već u subotu popodne treću godinu za redom bile rasprodane. Nakon izložbe fotografija Stanka Gilića, ove godine imali smo priliku ugostiti radove akademske slikarice Jelene Martinović, koja je povodom petnaeste obljetnice Prve hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na Cho Oyu napravila seriju slika pod nazivom Crtice s Himalaje. Jelena je, naime, kao članica AO Velebita, bila jedna od sudionica te ekspedicije. Kao umjetnica koja nadahnuće crpi iz prirode, Jelena je Himalaju doživjela intenzivno i snažno, pa joj se i nakon petnaest godina vraća kroz slikanje. A njezine slike nisu samo odraz uspomena, nego možda i novih snova o odlasku na Himalaju, u prirodu i divljinu, na mjesta, gdje se umjetnica osjeća slobodno, sigurno i sretno.

Nakon otvorenja izložbe, poslužen je tradicionalni grah pod pokroviteljstvom AO Velebita i AO Željezničara iz Zagreba. Zbog još bolje subotnje prognoze, koja je obećavala suho ali malo oblačnije vrijeme, mnogi su u petak već ranije otišli na počinak kako bi bili spremni za nove pustolovine.

Nakon subotnjeg penjanja došlo je vrijeme i za tradicionalno predavanje. Skup je službeno otvoren od strane Pročelnice Komisije za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza, Tee Čalogović i ravnatelja Parka prirode Biokovo, Slava Jakše. Održana je minuta šutnje za Ljudevita Brečića, jednog od osnivača PK Kablina iz Metkovića, velikog entuzijasta za penjanje i redovitog posjetitelja GDSK-a, koji je ove godine preminuo nakon kratke i teške bolesti.

Ove godine imali smo čast ugostiti legendarnog autora nekih od najljepših smjerova u Hrvatskoj, Tršćanina Paola Pezzolata. Srećom više nisu na snazi COVID-19 restrikcije, pa je dvorana ovaj puta bila dupkom puna, kao što je zadnji puta bila 2019. godine na predavanju Silva Kara. Pezzolatovo ime i njegovi brojni smjerovi poznati su svim penjačima iz regije, no nitko zapravo ne zna mnogo o tom samozatajnom entuzijastu koji svo svoje slobodno vrijeme i ušteđevinu koristi za opremanje smjerova u Hrvatskoj, a i šire. Paolo Pezzolato nam je kroz projekciju slika pokazao proces nastajanja smjerova na Biokovu i Tulovim gredama, no pokazao nam je da nije samo zaljubljenik u penjanje već i veliki ljubitelj prirode koji jednaku pažnju daje pješčanom satu i „radijatoru“ koliko i cvjetnoj livadi u proljeće. Najzanimljiviji dio predavanja uslijedio je nakon što je Paolo upitao publiku: „Ima li pitanja?“ Pitanja su počela dolijetati sa svih strana, a odgovori su bili duhoviti i poučni. Saznali smo mnoge stvari o pronalaženju linija, pohodima na Biokovo, o Paolovoj speleološkoj prošlosti i još puno toga. Hvala Pezzolatu na ugodnom razgovoru i na svim lijepim smjerovima u kojima ćemo još godinama uživati!

Nakon predavanja uslijedile su tradicionalne skuše s gradela kojima nas je počastio SAK Ekstrem te još jedna izvanredna zabava uz mnogo plesa, smijeha i novih planova za budućnost.

Što se tiče značajnih uspona, ovogodišnji GDSK nije razočarao. Orsat Kratofil (AO Varaždin) i Davor Matošević (RAK) ponovili su slovenski smjer Ena in ne edina (VII-/IV-VI, 625m) u Topolu, jedan pravi, tvrdi klasik, dok su u nedjelju ispenjali smjer Staze do srca (6c+ varijanta, 140m) u Stupici. Navez Goran Glumac (AO Zagreb-Matica) i Tin Cvitković (AO Željezničar) ispenjali su u Ercegovoj gradini novi prvenstveni smjer pod nazivom Karta crnog Petra (VI, A1/V+, 190m). Autori smatraju da bi ocjena slobodnog ponavljanja mogla biti oko VII. Svaka čast momci! Nadamo se da će smjer uskoro doživjeti i svoje prvo ponavljanje! Smjer Metalik plava buba (VI-, V/III-IV, 320m) u Malom Borovcu također je doživio jedno od svojih rijetkih ponavljanja, i to od strane jakog srpskog naveza Katarina Manovski i Miloš Milanović.

I tako je naš dragi Glavno da se klajmba ponosno zakoračio u svoje tinejdžerske godine u kojima nas, nadamo se, čekaju još brojni susreti i lude pustolovine. Toni, Igor, Krešo i Martin zasigurno bi u njima sudjelovali, a ovako kroz naša sjećanja i druženja sudjeluju i dalje.

Komisija za alpinizam zahvaljuje članovima SAK Ekstrema, AO Velebit i AO Željezničar na pomoći u organizaciji ovog skupa, a članovima AO Zagreb-Matica na volonterskom radu te uspješnoj prodaji majica. Hvala našim domaćinima na gostoprimstvu i našem Biokovu na čvrstom zagrljaju, nezaboravnim vidicima i opojnim mirisima vrijeska, kadulje i borovine. Vidimo se dogodine!

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez