Održan ispit za naziv "alpinist"

srijeda, 26.10.2022.

Dana 20.09.2022. godine Komisija za alpinizam objavila je poziv za prijavu kandidata, rok i način prijavljivanja, te uvjete za pristupanje ispitu za naziv "Alpinist".

U roku za podnošenje prijava Komisija za alpinizam zaprimila je 3 prijave. Prijavljeni su:

 1. Adrijan Randić (Riječki alpinistički klub)
 2. Goran Glumac (Alpinistički odsjek HPD "Zagreb Matica")
 3. 3. Tin Cvitković (Alpinistički odsjek HPD "Željezničar")

Prema pristiglim prijavama utvrđeno je da svi prijavljeni kandidati ispunjavaju uvjete za pristupanje ispitu za naziv "alpinist".

Dana 22.10.2022. godine u Zagrebu i na Okiću održan je ispit za naziv "Alpinist" kojem su pristupila 3 kandidata. Ispitnu komisiju činili su: Krešimir Klasan (instruktor alpinizma, AO HPD Željezničar), Jagor Koprek (alpinist i gorski spašavatelj, AO HPD Zagreb Matica) i Nikola Šoić (alpinist i gorski spašavatelj, AO PDS Velebit).

Pismeni dio ispita je održan u prostorijama HGSS-a na staroj žičari, dok je praktičan dio održan na stijenama penjališta Okić pokraj Samobora.

Ispit se sastojao iz pismenog i usmenog/praktičnog dijela prema pitanjima koja su kandidatima bila poznata unaprijed. Kriterij prolaznosti pismenog dijela bio je ostvarenih više od 70 % bodova. Teme pismenog dijela ispita bile su sljedeće:

 1. Planinarska organizacija
 2. Geologija stijena i planina
 3. Poznavanje planina
 4. Razvoj alpinizma
 5. Grane alpinizma i stilovi penjanja
 6. Meteorologija
 7. Navigacija

Kandidati Goran Glumac i Tin Cvitković su zadovoljavajuće riješili pismeni dio ispita, dok je Adrijan Randić ostavio neriješeno najbitnije pitanje iz kartografije, te će svoje znanje iz te teme morati dokazati na popravnom roku.

Na usmenom/praktičnom dijelu ispita kriterij prolaznosti bio je poznavanje svih tema i tehnika, pri čemu je kandidat svaku temu usmeno izložio i po potrebi demonstrirao tehniku (bilo poznatu, bilo improviziranu) tako da ostvari zadani zadatak, a da pritom ne ugrozi sebe ni partnera. Teme usmenog/praktičnog dijela ispita bile su sljedeće:

 1. Tehnike osiguravanja partnera (osiguravanje preko ramena, s pojasa, sa sidrišta, polulađarcem, pločicom, autoblock spravicom, osiguravanje prvog, drugog penjača, rasterećivanje blokirane autoblock spravice)
 2. Hodanje/penjanje u navezu sa skraćenim užetom
 3. Spust po užetu (samoosiguravanje prusikom, prelaz preko oštećenog mjesta na užetu)
 4. Tandem-spust po užetu (s unesrećenim penjačem)
 5. Podizanje penjača sustavom kolotura (Sv. Bernard, garda, rasterećivanje blokirane garde)
 6. Uporaba dereza i cepina, zaustavljanje skliznuća cepinom
 7. Osiguravališta i osiguravanje u snijegu
 8. Osiguravališta i osiguravanje u ledu
 9. Spust po užetu na dva cepina, na snježnu gljivu
 10. Snježne lavine (podjela lavina, utjecaj terena na lavine, najčešći pokretači lavina, preventiva)
 11. Lavinski komplet (opis sva 3 elementa, kako se traži unesrećeni i spašavanje, vrijeme preživljavanja pod lavinom)
 12. Pokus stabilnosti snježnog pokrivača
 13. Ledenjački navez i spašavanje iz ledenjačkih pukotina
 14. Postupak u slučaju nesreće i pozivi u pomoć

Tin Cvitković i Goran Glumac zadovoljili su sve dijelove usmenog/praktičnog dijela ispita i uspješno položili ispit za naslov "alpinist".

Adrijan Randić zadovoljio je dio usmenog/praktičnog dijela ispita, no neke tehnike nije odradio do kraja i/ili na siguran način. Ispitna komisija uputila je kandidata da pristupi popravnom roku u dogovoru s ispitnom komisijom, pročelnicom KA HPS-a i matičnim klubom (RAK). Na popravnom roku kandidat mora odgovarati kompletnu temu 13. (Ledenjački navez i spašavanje iz ledenjačkih pukotina) iz praktičnog dijela kao i temu 7. (Navigacija/Kartografija) iz pismenog dijela.
Tin Cvitković je, zbog manje nesigurnosti iz područja meteorologije, kao odgojnu mjeru, dobio zadatak da pred matičnim odsjekom (AO HPD Željezničar) na sljedećoj alpinističkoj školi održi predavanje iz meteorologije.

Zaključak ispitne komisije je da svi kandidati imaju raznoliko i kvalitetno penjačko iskustvo, no da je praktični dio ispita kod nekih pokazao slabiji stupanj snalaženja pri improvizaciji nekih rjeđe primjenjivanih tehnika.

Snalaženje u nepredviđenim situacijama, bilo poznatim tehnikama, bilo improvizacijom, spada u osnovne vještine svakog Alpinista i to je ono što ih razlikuje ostalih penjača.

Novopečenim Alpinistima čestitamo i očekujemo da svoje znanje isto tako uspješno prenose budućim generacijama penjača.

Također očekujem da barem nekima od njih ovo bude samo korak prema sljedećoj stepenici penjačke hijerarhije - Instruktorima alpinizma.

Od Adrijana očekujem da svoje dugove odradi čim prije i ostvari svoju želju i tako ojačaju svoj alpinistički kolektiv, kao i našu malu zajednicu penjača.

Kandidatima bi zahvalio na uloženom trudu i potaknuo ih da osim svog odličnog tehničkog znanja porade dodatno i na boljem upoznavanju povijesti alpinizma i planinarstva, da spoznaju gdje su nam korijeni.

I za kraj jedno veliko hvala članovima ispitne komisije na trudu, dobroj volji, znanju i smijehu koje su donijeli sa sobom prošle subote. Stvarno ste najbolji!

Zagreb, 25.10.2022.
Krešimir Klasan

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez