Staza Alojza Knafeljca na Vilenici u BiH

ponedjeljak, 14.11.2022.

Slovenac Alojz Knafelc osmislio je crveno bijelu planinarsku markaciju i njome obilježio prvu planinarsku stazu prije točno stotinu godina (1922.), te tako uveo u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama..

Planinarsko društvo Kuk iz Novog Travnika je ovom prigodom nedavno markiralo novu stazu na planini Vilenici koja počinje iz samog grada Novog Travnika..

Stazu su nazvali po Alojzu Knafelcu u čast navedenog jubileja, a u tijeku su i organizacijske pripreme za službeno otvaranje staze koje su planirali za 24.11.2022. godine na kojoj će sudjelovati i veleposlanik Republike Slovenije Damijan Sedar..

Novotravnički planinari ovim činom stavljaju naglasak na obilježavanje ove, na neki način naše zajedničke obljetnice, koja će osvježiti sjećanje na čovjeka koji nam je zacrtao zajednički simbol pravoga puta koji je svima u interesu, kako u planini tako i u svakodnevnom životu..

S druge strane, planina Vilenica je nekako ostala zaboravljena spram Vlašića i Vranice, pa se na ovaj način planinari nadaju potaknuti interes odlaska planini na čijim obroncima su nikli oba grada, Travnik i Novi Travnik..

Lijep članak o Vilenici možete pročitati u časopisu Naše planine, broj 5 iz 1976. godine.

neki opis

Najnovije vijesti

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

23.11.2022.

U Uredu HPS-a dostupan je Planinarski kalendar HPS-a za 2023. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij nalaze velika fotografija i podaci o planiranim akcijama u tom mjesecu. Cijena kalendara HPS-a je ista kao i proteklih godina - 35,00 kuna / 4,65 €.

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

20.11.2022.

U planinarskom domu Omanovac na Psunju održan je za vikend 19. - 20. studenoga Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 140 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Sadržajan program otvorili su predsjednik HPS-a Darko Berljak, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić i pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec.

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

20.11.2022.

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica izvijestila je o oštećenjima planinarske staze u Velikoj Paklenici. Oštećenja su nastala zbog kišnog nevremena 17. studenoga, kada su na području južnog Velebita pale velike količine kiše uzrokujući bujicu i odrone staze na više mjesta.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.